Annonce

Kim Bruun sidder på en stol iført en sort og blå t-shirt og stytter sig til sin krykke

På krykker og morfin: Får nej til førtidspension


Selvom Kim Bruun allerede har været i arbejdsprøvning og har fået tildelt hjemmehjælp, har kommunen sendt ham i ressourceforløb.

Annonce

"Jeg har arbejdet hele mit liv, og jeg ville gerne kunne arbejde. Men fysisk slider det mig op, og de mange smertestillende piller gør mig meget træt. Jeg kan derfor ikke forstå, hvilket arbejde, som kommunen forestiller sig, at jeg vil kunne klare," siger kim Bruun. Lars Aarø

Af Kristine Jensen
Journalist

Annonce

Da Kim Bruun i foråret var i arbejdsprøvning på et aktivitetscenter, skulle han blandt andet tørre bordflader af og vande blomster. Umiddelbart en let opgave, men for Kim Bruun en kraftanstrengelse.

Kim Bruun er tidligere køkkenassistent og har været sygemeldt siden 2011. Han er ramt af flere diskusprolapser, der giver ham voldsomme smerter.

Dagligt tager han stærke morfinpiller for at kunne holde smerterne ud, og han går med krykker for at skåne ryggen og for at kunne holde balancen.

Højst halvanden time

Ved arbejdsprøvningen mødte Kim Bruun ind tre dage om ugen. Men det var sjældent, at han kunne klare mere end halvanden times arbejde. Og han var nødt til at holde pause hver halve time, fremgår det af en evaluering fra Struer Kommune.

Ofte var arbejdstiden nede på en halv time om dagen, forklarer Kim Bruun til Fagbladet FOA:

”Jeg var flov over at gå på arbejde i så få timer uden nærmest at lave noget. Men jeg havde alligevel ikke kræfter til at klare det.”

Ikke testet nok

Selvom arbejdsprøvningen viste, at Kim Bruun kun kunne arbejde få timer om ugen, tildelte Struer Kommune ham i juli et ressourceforløb. Det er sat til at vare til juni næste år.

Her skal det afklares, om og hvor meget Kim Bruun kan arbejde. Samtidig får han bevilget fysioterapi. I samme periode er han blevet tildelt hjemmehjælp til rengøring hver 14. dag.

I slutningen af september fik Kim Bruun afslag på en ansøgning om førtidspension. Selv om pensionsudvalget anerkendte, at han har voldsomme smerter, var det ikke afklaret, hvor meget han egentlig kan arbejde, hedder det i afslaget.

Ødelægger livskvalitet

I FOA Holstebro har man svært ved at se, at det giver mening at sende Kim Bruun i et ressourceforløb, fordi han vil kunne arbejde meget få timer om ugen. I stedet burde han blive tilkendt en førtidspension.

"I første omgang mente jeg, at det ville være bedst for Kim psykisk, at han fik et fleksjob på få timer, men den seneste arbejdsprøvning har vist, at han bliver fuldstændig slidt af kun få timers arbejde. Det går ud over hans livskvalitet og giver ham flere smerter," siger Dorthe Larsen, faglig sekretær i FOA Holstebro.

Kim Bruun har i samarbejde med FOA klaget over afslaget.

Struer Kommune oplyser, at man ikke udtaler sig i personsager. Derfor har kommunen ingen kommentarer til Kim Bruuns sag.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev