Annonce

De to tillidsfolk på Fjordskolen Gitte Nielsen og Bettina Christensen føler ikke, at byrådet i Aabenraa Kommune med borgmesteren i spidsen har inddraget dem i flytteprocessen.

Tema: Ytringsfrihed

Ombudsmanden bakker ansatte op: Kritiske ytringer om forhold på jobbet er ok


To tillidsfolk i Aabenraa Kommune blev kaldt til samtale, da de kritiserede flytningen af handicappede børn til grænsebyen Kruså. Nu får kommunen hård kritik af Ombudsmanden.

Annonce

En afgørelse fra Ombudsmanden slår fast, at de to tillidsfolk, Gitte Nielsen og Bettina Christensen, gerne måtte ytre sig kritisk om flytningen af 235 handicappede børn til dansk grænseby. Astrid Dalum

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

I en ny afgørelse slår Ombudsmanden fast, at de to tillidsrepræsentanter, Gitte Nielsen og Bettina Christensen, havde ret til at udtale sig kritisk om deres arbejdsgiver Aabenraa Kommune.

Samtidig udtaler Ombudsmanden skarp kritik af Aabenraa Kommunes håndtering af sagen.

Læs også: Nødråb fra forældre og ansatte: Stop flytningen af handicappede børn til grænseby

“Sammenfattende er det ombudsmandens opfattelse, at Aabenraa Kommunes håndtering af sagerne har været meget kritisabel,” skriver Ombudsmanden i en ny afgørelse.

Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen konkluderer om sagen:

Læs også: Desperate forældre: Politikere flytter handicappede børn til grænseby uden at lytte

”Ledelsen må gerne reagere, når en ansat har fremsat kritik offentligt. Men det skal ske med et sagligt formål og på en saglig måde. Samtalerne i denne sag er ikke foregået i respekt for de pågældende medarbejderes ytringsfrihed.”

Ansat: Jeg blev rørt

Sagen har tynget de to tillidsrepræsentanter hårdt, fordi de følte, at de havde gjort det rigtige. Alligevel blev de hevet til samtale med cheferne i kommunen, hvor de måtte undskylde for deres opførsel.

Læs også: Tillidsfolk kritiserede politikere og blev kaldt til samtale: Nu tør de ikke længere råbe op

De er derfor lettede over afgørelsen.

“Da jeg blev ringet op inde fra Ombudsmanden, blev jeg rørt. Der gik det op for mig, hvor meget den her sag har fyldt for mig det sidste år,” siger Gitte Nielsen.

Kommunen flyttede handicappede børn

Sagen begyndte, da Aabenraa Kommune besluttede at flytte 235 handicappede børn fra deres skole i Aabenraa og 21 kilometer sydpå til en gammel skole i Kruså ved den dansk-tyske grænse.

Læs også: 6 råd og rettigheder om ytringsfrihed på jobbet, du bør kende

Det fik de to tillidsrepræsentanter, Gitte Nielsen og Bettina Christensen, til at advare om, at beslutningen ville skade det faglige miljø på skolen. Kort efter blev de kaldt til samtale af ledelsen i Aabenraa Kommune, som gjorde det klart, at de havde handlet i strid med kommunens kommunikationspolitik.

Håber på undskyldning

Efter Gitte Nielsen og Bettina Christensen, som Fagbladet FOA også har været i kontakt med, blev hevet til samtale hos kommunens chefer i slutningen af 2017, har de holdt sig tilbage med at ytre sig af frygt for konsekvenserne.

Læs også: Ombudsmanden sætter spot på ytringsfrihed

“Jeg er glad for, at Ombudsmanden nu har slået fast, at vi gjorde det rigtige. Men jeg føler, at det er uretfærdigt, at vi har skullet det her igennem. Da vi dengang var til samtale, måtte vi undskylde over for ledelsen for vores udtalelser. Nu håber jeg, at ledelsen vil være mænd nok til at give medarbejderne en undskyldning for deres håndteringen af sagen,” siger Gitte Nielsen.

FOA-medlemmer skal kunne råbe op

Hos FOA Sønderjylland er lokalformand Bent Holm Poulsen glad for afgørelsen.

Læs også: Kommuner glemmer ytringsfrihed, når de udliciterer velfærd

"Jeg er rigtig lettet på vores medlemmers vegne, for nu får de fjernet et åg fra deres skuldre. Jeg håber, at arbejdsgiverne nu vil kigge indad, og at de vil opdage, at der kan komme en masse godt ud af at lade medarbejderne ytre sig. Og så håber jeg, at medarbejderne, der er derude, tør at stå frem igen,” siger Bent Holm Poulsen.

Han understreger, at sagen er af vigtig, principiel betydning. Mange af FOAs medlemmer varetager nemlig opgaver med børn, udsatte og ældre borgere. Det er derfor afgørende for samfundet, at de ansatte tør ytre sig, når de støder på problemer.

“Det er vigtigt, at der er en stemme, som taler de svageste sag. Ellers kan man risikere, at man nogle steder i samfundet kan gå og putte med ting, som ikke kommer frem. Nu er det slået fast, at de godt må sige tingene højt og fagligt,” siger Bent Holm Poulsen, lokalformand for FOA Sønderjylland.

Kommune: Vi tager sagen til efterretning

Hos Aabenraa Kommune fortæller den øverste chef, kommunaldirektør Tom Ahmt, at Ombudsmandens afgørelse kom bag på ham.

Læs også: Trods klare regler: Uenighed om ytringsfrihed på Facebook

“Vi tænker selvfølgelig, at kritikken er overraskende, for ellers havde vi ikke handlet, som vi gjorde," siger Tom Ahmt. 

Han erkender, at Aabenraa Kommunes håndtering af sagerne ikke har været god nok.

"Jeg tager til efterretning, at ombudsmanden finder det kritisabelt med hele fem episoder, hvor også summen af episoder medvirker til, at folk bliver bange og i tvivl om, hvorvidt de må udtale sig" siger han.

Læs også: FOA-formand til Borgen: Privatansattes ytringsfrihed skal sikres

Tom Ahmt fortæller, at kommunen nu vil indgå et samarbejde med den lokale FOA-afdeling om, hvordan man kan igen kan skabe klarhed om de ansattes rettigheder til at ytre sig.

“Vi kommer sammen med de faglige organisationer og hovedsamarbejdsudvalget til at have en snak om, hvordan vi fremadrettet vejleder på det her område. Det, som vi har som ambition, er, at lave en guide med en række praktiske eksempler, hvor vi vil vise, hvor langt man kan gå. Der er ingen af os, der ønsker at have usikkerhed på det her område,” siger kommunaldirektør i Aabenraa Kommune Tom Ahmt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev