Annonce

De to tillidsfolk på Fjordskolen Gitte Nielsen og Bettina Christensen føler ikke, at byrådet i Aabenraa Kommune med borgmesteren i spidsen har inddraget dem i flytteprocessen.

Tema: Ytringsfrihed

Tillidsfolk kritiserede politikere og blev kaldt til samtale: Nu tør de ikke længere råbe op


Det er et indgreb i ytringsfriheden, at to tillidsfolk er blevet kaldt til samtale for at advare om konsekvenserne af en politisk beslutning om at flytte deres arbejdsplads, mener FOA.

Annonce

Bettina Christensen og Gitte Lind Nielsen, der er tillidsrepræsentanter på Fjordskolen, som skal flyttes til Kruså, fortalte til Fagbladet FOA, at de frygtede, at flytningen af deres arbejdsplads vil skade den faglighed, der har taget personalet mange år at opbygge. Astrid Dalum

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Har du også oplevet, at få din ytringsfrihed indskrænket, så skriv til Fagbladet FOA på redaktionen@foa.dk eller journalist på Fagbladet FOA Anders Ejbye-Ernst på anee@foa.dk.

Da de to tillidsfolk Gitte Nielsen og Bettina Christensen stod frem i Fagbladet FOA og advarede om indvirkningen på fagligheden, hvis deres arbejdsplads blev flyttet 20 kilometer fra Aabenraa til Kruså, blev de kaldt til møde af kommunen.
 

Læs også: Nødråb fra forældre og ansatte: Stop flytningen af handicappede børn til grænseby

Skolechef Lars Borst fra Aabenraa Kommune skrev i mødeindkaldelsen til de to tillidsfolk, at han gerne ville tale med den om, ’hvad man som medarbejder kan udtale sig om’. Han mente ikke, at udtalelserne var ’i overensstemmelse med vores kommunikationspolitik’. 

Formuleringen i mødeindkaldelsen kan imidlertid vise sig at stride mod de gældende regler for offentligt ansattes ytringsfrihed, vurderer Sten Bønsing, ekspert i forvaltningsret på Aalborg Universitet.

"Det svært at se, at deres udtalelser er i strid med en lovlig kommunikationspolitik. Det virker derfor voldsomt, at de er blevet indkaldt til møde, for de har jo ret til at udtale sig om deres arbejdsplads," siger han. 

Løftet pegefinger

Hos FOA-Sønderjylland ser afdelingsformand Bent Holm Poulsen, der deltog i mødet som bisidder, også med stor alvor på mødeindkaldelsen. 
 
“Det er svært at opfatte det som andet end en løftet pegefinger og et klart signal fra kommunens side om, at man ikke ønsker, at de ansatte må træde frem med kritik i pressen,” siger han.

Fagbladet FOA har forsøgt at få en kommentar fra de to tillidsfolk Gitte Nielsen og Bettina Christensen, efter de blev kaldt til møde den 22. november. De ønsker ikke at udtale sig mere i sagen af frygt for det vil have yderligere konsekvenser.
 
Frygter repressalier
 
Bent Holm Poulsen mener, at kommunens kommunikationspolitik kan være i strid med de gældende regler og retningslinjer for de ansattes ytringsfrihed. 
 
“I justitsministeriet vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed står der ellers, at offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed, der betyder, at de ikke kan mødes med negative konsekvenser på jobbet på grund af deres ytringer. Ved at indkalde til et møde, så har det jo fået en negativ konsekvens,” siger Bent Holm Poulsen.

Kommune: Ingen kommentarer
Fagbladet FOA ville meget gerne tale med skolechef Lars Borst om kritikken, der bliver rettet mod ham og Aabenraa Kommune. Han har imidlertid ikke lyst til at udtale sig.
 
“Jeg havde et rigtigt godt dialogmøde med de to medarbejdere fra Fjordskolen og FOA-repræsentanten, og for vores vedkommende er den sag afsluttet i mindelighed. Jeg har derfor ikke yderligere at tilføje og ønsker ikke at deltage i et interview,” skriver Lars Borst i en mail til Fagbladet FOA. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev