Annonce

Tema: Ytringsfrihed

Kend din ret: 7 råd om ytringsfrihed på jobbet


Du må gerne råbe op om kritisable forhold på jobbet. Tjek her, hvad du må sige - og hvor du skal holde igen.

Annonce

“Offentligt ansatte har en udstrakt ytringsfrihed. Det betyder, at de på egne vegne kan deltage i den offentlige debat og fremføre personlige meninger og synspunkter,” står der i Justitsministeriets vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Hvis din kritik er saglig, så har du ikke noget at frygte, hvis du råber op. Colourbox

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Frem mod kommunalvalget medvirkede flere af FOA’s medlemmer i medierne for at sætte lys på deres arbejdsforhold og borgernes velfærd. 
 
Det synes flere kommunale chefer var en dårlig ide. På Bornholm fik ansatte afslag på at invitere et lokalt medie med på jobbet, og i Aabenraa blev to tillidsvalgte kaldt til møde af en chef fra kommunen, fordi de var kritiske over flytningen af deres arbejdsplads. 
 
Du behøver imidlertid ikke at frygte chefernes løftede pegefingre, hvis du gerne vil råbe op  - for hvis du gør det rigtigt, har du loven på din side.
 
Der er dog nogle regler, du skal huske på, hvis du vælger at stå frem med kritik om din arbejdsplads - Fagbladet FOA har her samlet syv gode råd.
 

1. Du må gerne råbe op

Som offentlig ansat har du ytringsfrihed til at udtale dig som privatperson, hvis du oplever noget på din arbejdsplads, som du ikke synes, er i orden. Din personlige mening og holdning er beskyttet af grundloven. 
 

2. Din stemme er vigtig

Offentligt ansattes deltagelse i debatten er ikke kun af betydning for den enkelte ansatte. Den er mindst lige så vigtig for samfundet, fordi offentligt ansatte – i kraft af deres særlige viden og erfaring inden for deres fagområder – kan være med til at højne det faglige niveau i den offentlige debat. Derfor er det vigtigt, at din stemme bliver hørt.
 

3. Stå sammen med kollegerne

Vend dine ytringer med dine kolleger, din tillidsrepræsentant eller din arbejdsmiljørepræsentant, før du går videre med dem. Dit synspunkt står stærkere, hvis du har sympati på arbejdspladsen. Overvej, om I er flere, der skal stå frem sammen.
 

4. Overvej at tale med ledelsen

Det er ofte bedst at tage problemerne op på arbejdspladsen eller med ledelsen først. Ellers risikerer du, at din leder føler sig dolket i ryggen. Lederen har dog ikke ret til at give dig mundkurv på og må ikke straffe dig, hvis hun ikke ønsker, at din kritik kommer frem. Det er således ulovligt at fyre dig, alene fordi du bruger din ytringsfrihed, og din leder må heller ikke give dig dårligere vagter eller på anden vis chikanere dig. Hvis du oplever konsekvenser, skal du gå til din tillidsrepræsentant.
 

5. Husk din tavshedspligt

Du skal overholde din tavshedspligt, når du udtaler dig uden for arbejdspladsen. Du må for eksempel ikke bringe personfølsomme oplysninger om bestemte borgere videre.
 

6. Tal sandt og overdriv ikke

Du skal selvfølgelig tale sandt, og du skal tænke over ordvalg og facon. Du må ikke komme med nedsættende og æreskrænkende udtalelser. Derudover skal du passe på med ikke at ‘smøre for tykt på’. Hvis du trækker tingene for hårdt op, kan der komme samarbejdsproblemer bagefter.
 

7. Tillidsvalgte har en særlig rolle

Som tillidsvalgt har du også ytringsfrihed – og god grund til at bruge den. Fordi du er repræsentant for dine kolleger vil det ofte også være naturligt, at du er talsperson, når et problem skal sættes på dagsordenen eller en kritik skal viderebringes til ledelsen. Du har en særlig pligt til at tage affære, når f.eks. arbejdsmiljøet halter, og du vil ofte have en stor viden om, hvad der foregår på arbejdspladsen. Gennem dit tillidshverv er du allerede særligt beskyttet mod afskedigelse, fordi det kræver ”tvingende årsager” at fyre dig. 
 
Vær opmærksom på, at du i enkelte tilfælde kan blive pålagt en tavshedspligt i forhold til emner, ledelsen informerer dig om, f.eks. i MED. Ledelsen skal give dig en saglig grund til, at det skal holdes hemmeligt, og tavshedspligten må ikke gælde længere end højst nødvendigt.
 
Kilde: Sidsel Boertmann Brüel, konsulent i FOA, og Justitsministeriet vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Privatansatte har ikke ytringsfrihed om deres arbejde

Er du privatansat, har du faktisk ikke ret til at udtale dig om dine arbejdsforhold, hvis din arbejdsgiver ikke vil have det. Ytringsfriheden i grundloven gælder nemlig i den sammenhæng kun for offentligt ansatte. Privatansatte har loyalitetspligt og må ikke gøre noget, der kan skade deres arbejdsgivers virksomhed. Ombudsmanden har desværre slået fast, at dette også gælder, når offentlige opgaver udliciteres. I den situation går man som ansat altså fra at have ytringsfrihed til at få mundkurv på, hvis man ikke vil risikere en fyring. Hvis du som privatansat oplever kritisable forhold på din arbejdsplads, anbefaler vi, at du går til din lokale FOA-afdeling, som kan hjælpe dig med, hvordan du skal forholde dig.

Ytringsfrihedsberedskab i FOA
Har du spørgsmål om din ret til at ytre dig, kan du som medlem af FOA kontakte din lokale FOA-afdeling. Som noget nyt kan afdelingerne trække på et særligt ytringsfrihedsberedskab, som kan yde konsultation til afdelingerne og de tillidsvalgte, når situationerne opstår.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev