I dag bliver en pædagoguddannet dagplejer honoreret for sin uddannelse via lokale aftaler i landets kommuner. Men når dagplejernes overenskomst træder i kraft 1. april 2025, er honoreringen centralt aftalt via overenskomsten.
Det er kun et eksempel af mange, hvor de lokale aftaler, der er for dagplejere rundt omkring i landets kommuner, skal tilpasses den nye overenskomst. For når eksempelvis dagplejere med pædagoguddannelse med fire års beskæftigelse bliver centralt indplaceret på løntrin 27 – altså et langt højere løntrin end i dag – er det lokalt forhandlede løntillæg for dagplejere med pædagoguddannelse ikke længere aktuelt.
Læs også: Dagplejerne stemmer nej til overenskomsten: ”Vi hører, hvad I siger”
Tilpasses den nye overenskomst
”Det er altså det, der menes, når man taler om at nogle af de mere end 1.000 lokalaftaler og forhåndsaftaler, der er på dagplejeområdet, skal genåbnes,” lyder det fra konsulent i FOA, Morten Bruun Søgaard.
Han har siddet med ved forhandlingsbordet om den overenskomst, der nu er landet.
”Langt de fleste lokale aftaler kommer til at fortsætte,” siger Morten Bruun Søgaard og forklarer, at når nogle af dem genforhandles, så er det fordi den nye overenskomst er skrevet på en anden måde end den gamle overenskomst. Det betyder, at aftalerne skal konsekvensrettes, som han kalder det.
Eksempelvis så lokalaftalerne referer til de rigtige ansættelsesformer. Et andet eksempel er vederlaget for gæstebørn, der tidligere blev lokalt forhandlet, men nu er bestemt i selve overenskomsten.
Læs også: Ny overenskomst skal sikre dagplejens fremtid: Det betyder den for dig
Ikke tale om en genåbning
Der er altså ikke tale om et blankt papir, eller at overenskomsten ikke er forhandlet færdig, som nogle dagplejere påpeger, understregede også formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Kim Henriksen på sin egen facebookprofil.
Her havde en dagplejer undret sig over, at man lavede en overenskomst, der ikke var forhandlet færdig, mens en anden spurgte til, hvordan man regnede med, at de lokale forhandlinger i kommunerne mon ville gå.
Og de spørgsmål har Fagbladet FOA stillet videre til tre pædagogiske sektorformænd i tre forskellige kommuner. For det er dem, der er tættest på virkeligheden derude. Og dem, der i sidste ende skal forhandle med kommunerne.