Betalt frokostpause, flere seniordage og mulighed for lokale lønforhandlinger hvert eneste år.
Sådan lyder et udpluk af de forslag, tillidsrepræsentant Sanne Yesilmen listede op, da hun forleden skrev til sine godt 400 kolleger i Hjemmehjælpen A/S.
I et opslag i deres lukkede Facebookgruppe opfordrede hun dem til at blande sig i forhandlingerne om nye overenskomster på det private arbejdsmarked og som inspiration præsenterede dem for en håndfuld gode ideer.
”Det er i princippet kun fantasien, der bremser jer,” understregede Sanne Yesilmen og mindede dem om den succes, de oplevede ved de seneste overenskomstforhandlinger i 2023:
”Dengang var lørdagstillæg og fuld løn under uddannelse af ufaglærte to af de ting, I virkelig ønskede jer og fik igennem. Det var megagodt.”
To ønsker fylder hos os
De nye overenskomster forhandles først på plads efter nytår, men arbejdet med at klæde FOAs topforhandlere er gået i gang. Og Sanne Yesilmen deltog selvfølgelig, da forbundets næstformand Thomas Enghausen forleden deltog i det første af de kommende måneders mange medlemsmøder.
Det foregik hos FOA SOSU i København, hvor Ann Larsen, tillidsrepræsentant i plejefirmaet DFS Plus også var med.
I modsætning til sin garvede kollega er det første gang, hun deltager i et overenskomstforløb som tillidsvalgt. Men hun er heller ikke i tvivl om opgaven. Hun skal nu i gang med at aktivere og involvere sine cirka hundrede kolleger.
”Det handler om at få så mange som muligt til at blande sig og komme med krav. Og på forhånd tror jeg, at to ønsker – flere seniordage og muligheden for at holde fri på barnets andet sygedag – fylder meget hos os,” siger Ann Larsen.
Dobbelt op på seniordage
Det er også tilfældet i Hjemmehjælpen A/S, der har tegnet overenskomst med KA Pleje.
Her har de ældste medarbejdere ret til tre seniordage i kvartalet – med fuld løn. Sanne Yesilmen mener, det vil være passende at give ret til to seniordage om måneden og dermed fordoble antallet af seniordage fra 12 til 24 om året.
”Det er den vej, vi skal gå, hvis vi vil passe bedre på de ældste og have dem til at blive lidt længere i jobbet,” sagde hun på medlemsmødet og blev suppleret af Ann Larsen:
”Det er vigtigt at se på arbejdslivet som livsfaser. Det må godt afspejles i en overenskomst.”
Lønforhøjelsen skal nok komme
Mødet blev afviklet i god ro og orden. Alle kom til orde – og der blev talt om alt fra uddannelse og rekruttering til muligheder for frit valg og stærkere organisering og repræsentation af tillidsrepræsentanter.
Og så blev der selvfølgelig også talt om lønforhøjelser. Men det helt naturlige krav fylder ikke ret meget, når Sanne Yesilmen diskuterer nye forslag med sine kolleger.
”Jeg opfordrer dem faktisk til, at de slet ikke nævner løn som et krav. Lønforhøjelsen kommer alligevel,” sagde hun og fortsatte:
”Derfor var det så fint hos os, da vi i 2023 kæmpede os til et nyt lørdagstillæg. Det var et voldsomt stort ønske hos os, og mange af dem følte, at det var første gang, der blev lyttet til dem. Og det er et glimrende eksempel på, at det nytter at blande sig og komme med ønsker,” afslørede hun.
Det er præcis den historie, hun nu mindede dem om, da hun efter mødet gik på Facebook og bad dem om at blande sig igen:
”Der er mange grunde til at være en del af fællesskab,” skrev hun med særlig tanke på de kolleger, der ikke er medlemmer af FOA, men nyder godt af overenskomsterne.
Vigtigt med mange input
I FOA SOSU ligger ansvaret for det private område hos Maria Konstantinidou, der er medlem af den politiske ledelse.
I de kommende måneder besøger hun godt halvdelen af de private firmaer, der opererer i FOA SOSUs område. Det gælder blandt andre Diakonissestiftelsen, Hjemmeplejen A/S, DFS Plus og en lille håndfuld plejehjem.
”De har alle overenskomst, og det er selvfølgelig vigtigt for os at høre, hvad medlemmerne på de arbejdspladser har af ønsker,” siger Maria Konstantinidou.
Og det er præcis dét budskab, næstformand Thomas Enghausen rejser med, når han i september og oktober besøger flere fagforeninger og arbejdspladser, før FOAs hovedbestyrelse til december prioriterer de endelige krav. Det sker på baggrund af de forslag, de enkelte fagforeninger afleverer.
”Det er vigtigt med så mange input som muligt. Tænk højt, og tænkt med,” som han formulerede det i et lille opråb på medlemsmødet.
Forhandlingerne med arbejdsgiverne går i gang efter nytår, og så træder de nye overenskomster i kraft 1. marts.