Annonce

Dagplejerne stemmer nej til overenskomsten: ”Vi hører, hvad I siger”


Det er blevet til et nej til dagplejernes nye overenskomst med 65,6 procent af stemmerne imod, mens 34,4 procent af dagplejerne stemte for.

Annonce

Et flertal af dagplejerne har stemt imod den nye overenskomstaftale. Colourbox

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

65,6 procent af dagplejerne har stemt nej til deres nye overenskomst. Det står klart efter, at urafstemningen om overenskomstresultatet sluttede søndag ved midnat.

I alt har 6.079 dagplejere stemt. 2.090 har stemt for, og 3.989 har stemt imod.

Men fordi hele 82,3 procent af de 93.359 FOA-medlemmer, der har stemt, har givet deres opbakning til overenskomsterne, går dagplejernes overenskomst alligevel igennem.

”Pædagogisk sektorbestyrelse er ydmyge over for, at et flertal af dagplejerne har stemt nej til den nye overenskomst,” lyder det fra Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor om den nye overenskomst, som træder i kraft pr. 1. april 2025.

Under afstemningsperioden har Kim Henriksen besvaret mange spørgsmål fra kritiske dagplejere i forbindelse med den nye overenskomst. Alligevel gør resultatet indtryk på formanden:

”Der er ingen tvivl om, at vi i den grad hører, hvad dagplejerne siger. Men vi mener, at den nye overenskomst er den rigtige vej at gå.”

Dagplejen er udfordret

Kim Henriksen understreger, at han og sektorbestyrelsen godt kan forstå, at det må være frustrerende for dem, der har stemt imod at se, at overenskomsten alligevel bliver til noget.

”Den nye overenskomst er det rigtige tiltag, hvis man vil sikre, at dagplejen bliver en del af fremtidens dagtilbud i alle kommuner, og at den har den kvalitet, som den skal have. For vi vil gerne se fremtidens dagpleje igen vokse sig stor og stærk. En vigtig pointe er, at det er vi fuldstændig enige med Kommunernes Landsforening om,” siger han.

Læs også: Frustrerede dagplejere til FOA-formand: ”Hvorfor har du forringet vores seniorordning?”

Antallet af dagplejere er i 2024 faldet til mindre end halvdelen i forhold til antallet i 2008.

”Det er vigtigt for os at sige, at vi vil arbejde målrettet for at sikre understøttelsen, især af de dagplejere, der har været skeptiske over for resultatet. For vi er enige om, at det er det, der skal til, hvis vi vil sikre, at dagplejen også er en del af det samlede dagtilbud i landets kommuner.”

Et ekstra løntrin

Læs også: Ny overenskomst skal sikre dagplejens fremtid: Det betyder den for dig

Den nye overenskomst betyder, at alle dagplejere får den generelle lønstigning på 6,5 procent over de næste to år, lige som de øvrige FOA-medlemmer på det kommunale og regionale område.

Det betyder blandt andet, at dagplejerne får et ekstra løntrin og/eller grundlønsforbedringer, at deres arbejdstidsregler forbedres, at der er nye lønforløb for dagplejere med pædagoguddannelse, at der er nye funktionsløns-tillæg for alle, der er med i gæsteplejen, og at dagplejerne får en helt ny seniorordning.

Du kan læse hele indholdet af dagplejernes nye overenskomst ved at klikke på dette link. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev