Annonce

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Sosu-elev kørt ud på sidespor: Silvia må hverken læse eller arbejde, mens hun venter på nye regler


Opdateret 19. april 2024

Silvia Wangechi Nguyo har fået endeligt afslag på ophold i Danmark, men har på grund af kommende lovændring fået udsat hjemrejsen. Hun må dog intet foretage sig og risikerer nu sin studieplads.

Annonce

Silvia Wangechi Nguyo er afskåret fra at passe studier og vikararbejde. Men hun  håber, at hun i løbet af de nærmeste dage får lov til at vende tilbage til sosu-skolen og bevare sin plads i klassen, indtil det afgøres, om nye regler berettiger hende til fortsat opholdstilladelse i Danmark. Privatfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

19. april: Opdateret med ny udvikling. Se slutningen af artiklen.

Samtidig med at Folketinget trækker luft ind til at vedtage de nye regler, der om mindre end tre måneder kan give opholdstilladelse til udlændinge i blandt andet sosu-fagene, bliver der ved med at dukke nye skøre sager om hjemsendelse op.

Det er Silvia Wangechi Nguyo et lyslevende eksempel på.

Hele dette forår må den 29-årige social- og sundhedsassistentelev på SOSU Nord leve med, at hun ikke må deltage i undervisningen, at hun ikke må passe sine faste vikarvagter som social- og sundhedshjælper, og at hun i det hele taget slet ikke må tjene penge.

I tæt på fire måneder må hun faktisk bare trisse rundt i sit hjem i Kås i Vendsyssel og forsøge at få tiden til at gå. Og hun risikerer, at skolen om blot få dage fortæller, at hun ikke kan fortsætte på sit hold.

”Det giver ikke mening,” siger Silvia Wangechi Nguyo.

Den udlægning er hendes advokat Vibeke Haahr Antonsen enig i.

”Det er en frygtelig situation. Silvia er fanget i et regulært limbo,” siger advokaten.

Tager højde for nye regler

De seneste uger har Vibeke Haahr Antonsen flere gange forsøgt at få Nævnets svar på, om hun har forstået det korrekt, når hun rådgiver sin klient til at forholde sig i ro.

”Jeg oplever ikke, der svares på mine spørgsmål. I stedet sender man mig bare bemærkningerne til lovforslaget,” siger Vibeke Haahr Antonsen.

Det hele startede, da Udlændingestyrelsen i maj sidste år afviste Silvia Wangechi Nguyos ansøgning om forlænget ophold i Danmark, efter hun var blevet skilt fra sin danske mand. Hun ankede afgørelsen til Udlændingenævnet, som i begyndelsen af marts i år stadfæstede Styrelsens beslutning.

Under normale omstændigheder ville Silvia Wangechi Nguyo have fået en frist på en måned til at forlade Danmark.

Men Nævnet gav hende lov til at blive i Danmark indtil den 8. juli. Her henviste Nævnet direkte til, at det skete for at ’tage højde for’ de ændringer af udlændingeloven, der endnu ikke er vedtaget, men ventes at have virkning fra 1. juli.

Derefter har Silvia Wangechi Nguyo otte dage til igen at søge ophold, og selv om Nævnet har taget hensyn til de nye regler i sin afgørelse, understreges det også, at hun ikke kan se sin udsatte hjemrejsefrist som garanti for at kunne blive i Danmark.

Læs også: Stephane giver op og rejser hjem: Nu er det Silvias tur til at kæmpe for sin sosu-karriere i Danmark

Nævnet kunne have ventet
Derfor er Silvia Wangechi Nguyo, der har et år tilbage af sin uddannelse, kørt ud på et sidespor. Og hun spekulerer selvfølgelig på, om hun får lov at genoptage sin uddannelse eller skal tilbage som social- og sundhedshjælper, hvis hun vel at mærke får opholdstilladelse efter de nye regler.

”Det er alt sammen meget mærkeligt,” siger hun, mens hendes advokat efterlyser en højere grad af fingerspidsfornemmelse hos myndighederne.

”Det er så frustrerende. Jeg kunne godt have ønsket mig, at Nævnet havde ventet med at behandle Silvias sag til sidst i juni – eller i hvert fald ventet til den nye lovgivning var vedtaget. Så kunne Silvia have fortsat sin hverdag med uddannelse og vikararbejde,” siger Vibeke Haahr Antonsen, efter at hun allerede i februar i Fagbladet FOA opfordrede regeringen til at skrue ned for tempoet i disse sager, indtil den nye lov kom på plads.

Vi er så tæt på målet med den nye lovgivning og skal ikke have flere skøre sager. Og den her er inden for bagatelgrænsen.

Mohammad Rona, udlændingeordfører, Moderaterne

Skolen holder dør på klem

Hun er ikke den eneste, der giver udtryk for, at det er en trist sag. Det gør de også i Rebild Kommune, hvor Silvia Wangechi Nguyo er ansat som voksenelev, mens hun læser på SOSU Nord.

”Vi kender Silvia som meget dygtig og meget vellidt,” siger Birgitta Sloth Christiansen, der er chef for kommunens Center Pleje og Omsorg og kalder sagen ’ulykkelig’:

”Vi kommer til at mangle personale og håber, det her ender godt. Vi har da heller ikke opsagt Silvia. Hun er stadig ansat, men får bare ikke løn.”

Forløbet kan også få konsekvenser for Silvia Wangechi Nguyos skolegang. Hun har, fortæller hun, fået at vide, at hun risikerer sin plads på holdet, medmindre der sker noget afgørende inden udgangen af næste uge. Indtil da holder skolen en dør på klem.

”Lige nu er jeg bagud med en opgave, jeg skal bestå for at kunne fortsætte. Og jeg risikerer også for meget fravær. Heldigvis har jeg fået udsættelse på opgaven, men det kræver, at jeg er tilbage på skolen om ti dage,” fortæller hun.

Læs også: Her er de sosu-hjælpere, der har fået regeringen til at ville ændre på særlig liste

Moderaterne: Hun skal have lov at fortsætte

Udlændingenævnet har ikke reageret på Fagbladet FOAs henvendelse. Men i Folketinget er Mohammad Rona, regeringspartiet Moderaternes udlændingeordfører og valgt i Nordjylland, klar til at gribe bolden.

”Det her giver ikke mening. Vi er så tæt på målet med den nye lovgivning og skal ikke have flere skøre sager. Og den her er inden for bagatelgrænsen,” siger Mohammad Rona og garanterer, at han straks bringer sagen videre til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dyb Bæk.

Selvfølgelig skal Silvia have lov at fortsætte, indtil hun kan søge efter de nye regler,” siger han.

Opdatering: Ministeren har skriftligt meddelt Fagbladet FOA, at han godt forstår utålmodigheden for at søge efter de nye regler, men at de skal vedtages og træde i kraft, før det er muligt. Samtidig har Udlændingenævnet givet Silvia Wangechi Nguyo lov til at genoptage sin skolegang, men hun må fortsat ikke arbejde. Hun vender tilbage til klassekammeraterne på mandag.

Brug for flere udlændinge

De kommende ændringer af udlændingeloven har alle til formål at øge rekrutteringen til fag med åbenlys mangel på arbejdskraft. Som eksempelvis sosu-fagene. 

Det sker blandt andet ved at oprette en såkaldt uddannelsestilknytningsordning, som betyder, at eksempelvis social- og sundhedsassistentelever som Silvia Wangechi Nguyo kan få opholdstilladelse.

Derudover optages social- og sundhedshjælperne på den såkaldte positivliste. Her optræder en række særlige fag, som på grund af mangel på arbejdskraft giver adgang til ophold i Danmark. Social- og sundhedsassisterne er allerede optaget på listen.

Endelig arbejder regeringen også på at invitere 1.000 udlændinge – primært fra Indien og Filippinerne – til at komme til Danmark for at arbejde som social- og sundhedshjælpere.

Fagbladet FOA har gennem mere end to år beskrevet en række af de sager, hvor velintegrerede udenlandske social- og sundhedsassistentelever samt udlændinge, der arbejder som eller er ved at uddanne sig til social- og sundhedshjælper, har fået afslag på ophold i Danmark og er blevet sendt hjem.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev