Annonce

Tema: Sendt hjem – hvorfor?

Stephane giver op og rejser hjem: Nu er det Silvias tur til at kæmpe for sin sosu-karriere i Danmark


Løbet er kørt for sosu-assistenteleven Stephane Sahue, der kort før den tvungne afsked med Danmark får støtte af Linse Kessler: ”Hvorfor fanden skal han ud,” spørger hun.

Annonce

Stephane Sahue (tv) og Silvia Wangechi Nguyo er begge 29 år og blot 15 måneder fra at fuldende uddannelsen som social- og sundhedsassistent. Men nu er han sendt hjem, mens hun venter på den endelige afgørelse i sin sag. ”Det giver ikke mening, at det er sådan,” siger advokat om de to identiske sager. Jørgen True og privatfoto

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

29-årige Stephane Sahue har opgivet kampen for at få lov til at blive i Danmark og gennemføre sin uddannelse som social- og sundhedsassistent.

Onsdag aften – et døgn før absolut sidste frist – rejser han tilbage til familien i Elfenbenskysten, fordi han efter en skilsmisse fra sin danske ægtefælle ikke har fået forlænget sin opholdstilladelse.

”Lige til det sidste har jeg haft et lille håb om, at det ikke skulle gå sådan. Men de meget små muligheder, der måske kunne bruges, var meget små og usikre. Reelt var der ikke noget at gøre. Det har været virkelig hårdt, og jeg har følt mig magtesløs,” siger den 29-årige nu forhenværende elev på SOSU H i Hillerød.

Mandag sagde han farvel til sine klassekammerater og lærere.

”Vi er meget berørte. Det er så frustrerende, for han brænder jo virkelig for faget,” siger Freja Hougaard Andreassen, der er underviser på skolen.

Lovindgreb kommer for sent

På SOSU H fatter de blandt andet ikke, at Stephane Sahue, som blot manglede 15 måneder af sin uddannelse, tvinges hjem til Elfenbenskysten samtidig med, at et stort flertal i Folketinget – anført af regeringen – er klar til at invitere 1.000 udlændinge fra primært Indien og Filippinerne til Danmark for at arbejde som social- og sundhedshjælpere.

Det sker som svar på det enorme behov for flere medarbejdere, der er i blandt andet pleje- og omsorgssektoren.

Det behov er også årsagen til, at regeringen for en uge siden varslede, at uddannelse inden for eksempelvis sosu-fagene igen skal gælde som et af de kriterier, der udløser opholdstilladelse i Danmark.

De to initiativer skal vedtages ved lov og kommer først til at gælde fra 1. juli. Derfor bliver Stephane Sahue ikke omfattet af dem. Han kan dog vende tilbage til Danmark til sommer, hvis han ud fra sine nuværende forudsætninger kan finde job som social- og
sundhedshjælper. Men han må ikke genoptage sin uddannelse.

”Det er så meningsløst, at de nye regler ikke kan hjælpe ham,” siger Freja Hougaard Andreassen.

Den hjemsendte ssa-elev Stephane Sahue og hans klassekammerater fra SOSU H
”Jeg kommer til at savne dem alle sammen,” siger Stephane Sahue om kammeraterne på SOSU H. Men han tror stadig, det lykkes ham at vende tilbage. ”På gensyn, vi ses snart,” lyder hans afskedsreplik til Fagbladet FOA før den tvungne hjemrejse til Elfenbenskysten. Jørgen True

Nu handler det om Silvia

Sideløbende med Stephane Sahues sag udspiller der sig et næsten identisk forløb i Nordjylland.

Her er det kenyanske Silvia Wangechi Nguyo, der er elev på SOSU Nord og også kan være færdig som social- og sundhedsassistent til maj næste år, der venter spændt på sin skæbne.

Hun kom til Danmark som au pair og blev siden gift med en dansk mand. Hun gennemførte sprogskolen, uddannede sig til social- og sundhedshjælper og sprang efter blot tre ugers arbejde på et plejehjem videre til assistent-uddannelsen – samtidig med at hun i øvrigt arbejdede som hjælper-vikar i Jammerbugt Kommune.

Sidste år blev ægteparret skilt, og derfor har Udlændingestyrelsen givet hende afslag på at blive i Danmark. Den afgørelse har hun klaget over, og den klage behandles nu i Udlændingenævnet.


”Jeg får måske svar i løbet af maj måned,” siger 29-årige Silvia Wangechi Nguyo.

Advokat: Fair at stille sager i bero

Hvis Nævnet tilslutter sig Styrelsens afgørelse, tvinges hun også til at droppe sin uddannelse og skal rejse hjem til Kenya – medmindre sagsbehandlingen trækker ud og svaret først kommer efter 1. juli. Sker det, vil hun være omfattet af de nye regler og kan blive i Danmark.

”Det er voldsomt frustrerende at være vidne til. Det giver ikke mening, at hjemsende de udlændinge, der allerede er i landet, taler dansk og er glade for faget,” siger advokat Vibeke Haahr Antonsen.

Hun er en del af Advokatkompagniet i Aarhus, der har specialiseret sig i udlændingesager og konkret repræsenterer Silvia Wangechi Nguyo – og det er med den baggrund, Vibeke Haahr Antonsen har en klar opfordring til regeringen:

”Det vil være helt fair at stille aktuelle sager i bero, sagsbehandle langsomt eller lade de nye love træde i kraft før 1. juli,” siger hun og bemærker, at hun helt tilbage i 2021 kontaktede den daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye og opfordrede ham til at genindføre uddannelse som en del af opholdsgrundlaget.

Han svarede ikke på den konkrete opfordring, men som Vibeke Haahr Antonsen noterer, så har politikerne haft rigeligt med muligheder for at ændre lovgivningen tidligere.

Linse Kessler og Stephane Sahue til artikel om sidstnævntes udvisning
Forleden mødte Linse Kessler og Stephane Sahue hinanden, da de medvirkede i Aftenshowet og bagefter talte sammen: ”Hans historie gik lige i mit hjerte,” siger den danske tv-kendis, der slet ikke forstår, hvorfor han sendes hjem. Privatfoto

’Vi har brug for Stephane’

Stephane Sahue var ansat som voksenelev i Fredensborg Kommune, der i mere end to år har betalt hans løn. Her er den socialdemokratiske borgmester Thomas Lykke Pedersen bestemt ikke tilfreds med sagens udfald.

”Det er helt urimeligt, at han bliver ’fanget’ på denne måde. Jeg vil derfor stærkt opfordre ministeren til at gribe ind og give de nødvendige tilladelser, så vi får vores mand tilbage på uddannelsen, hvor han hører til,” lyder borgmesterens appel til partifællen, udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek.

Det opråb er den danske tv-kendis og powerlady Linse Kessler helt enig i. Hun mødte Stephane Sahue, da de begge optrådte i Aftenshowet sidst i januar, og han bag kulisserne indviede hende i sin historie.

”Han er bare så sød, ordentlig og venlig, og hans historie ramte mig lige i hjertet. Han er så glad for at arbejde med gamle, og det er sådan nogle som ham, vi har brug for,” siger Linse Kessler til Fagbladet FOA og skruer bissen på:

”Det er så åndssvagt med så firkantede regler. Hvorfor fanden skal han ud?”

Fagbladet FOA har bedt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, Socialdemokratiet, besvare kritikken – ikke mindst borgmesterens appel.

Via sin presseafdeling meddeler ministeren, at han ikke har kommentarer til sagen. Han henviser til, at han – som tidligere meddelt – ikke kommenterer enkeltsager, og at lovgivningen i den konkrete sag i øvrigt er overholdt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev