Annonce

qSKDVXC

Regeringen vil ændre reglerne: Flere FOA-medlemmer får ret til Arne-pension


SVM-regeringen vil ændre de regler for tidlig pension, der førhen har fået FOA-medlemmer i klemme, som har opskolet sig.

Annonce

FOA forventer, at lovændringen vil give op mod 100 FOA-medlemmer en forbedret ret til Arne-pension. Colourbox

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Hvis du ønsker at gå på tidlig pension – eller Arne-pension – skal du kunne dokumentere, at du har været på arbejdsmarkedet i 42, 43 eller 44 år for at kunne gå fra på pension et, to eller tre år før tid.

Men i det regnestykke har opskolingsperioder ikke talt med, for eksempel hvis en sygehjælper har opskolet sig til social- og sundhedsassistent, eller hvis en pædagogmedhjælper undervejs har taget en pædagogisk grunduddannelse.

Det vil regeringen nu – efter flere års pres fra FOA – ændre. Og det glæder fagpolitisk ordfører i FOA, Maria Klingsholm sig over.

”Lige siden vi fik Arne-pensionen, har vi kæmpet for at få medregnet opskolingstiden. For vi har fra første færd haft medlemmer, som helt urimeligt har fået afslag på et eller flere års tidlig pension, fordi opskolingen ikke talte med i de år, man skal have arbejdet for at kunne få tidlig pension. Så jeg er rigtig glad for, ministeren har lyttet og nu vil fjerne den uhensigtsmæssighed,” siger hun.

Læs også: Kirsten søgte og fik tidlig pension: “Jeg er så lettet”

Vil gerne være noget for børnebørn
Problemet har tidligere været beskrevet i Fagbladet FOA.

Her fortalte social- og sundhedsassistent Helle Daugbjerg Andersen, hvordan hun ifølge Udbetaling Danmark manglede et halvt års anciennitet for at få tre års tidligere pension. Men fordi hendes opskoling fra sygehjælper til social- og sundhedsassistent ikke talte med, kunne hun kun gå fra to år før tid.

”Jeg har altid haft det sådan, at den dag, jeg kunne gå på efterløn eller pension, ville jeg gøre det. Min mand er fem år ældre end mig, og vi har seks børnebørn, som jeg også gerne vil være noget for,” sagde Helle Daugbjerg Andersen dengang.

Læs også: Ægteparret Torben og Bente søgte begge Arne-pension – men fik helt forskellige forløb 

Kan hjælpe op mod 100 medlemmer
Ifølge FOA har situationen for nogle medlemmer været, at hvis de ikke indvilligede i at opskole sig, stod de til at miste deres arbejde.

”Så føles det ekstra uretfærdigt, at perioden ikke tæller med som anciennitet til Arne-Pension – heller ikke en gang den periode, hvor man var i fuldtidspraktik,” siger Maria Klingsholm.

FOA forventer, at lovændringen vil give op mod hundrede FOA-medlemmer en forbedret ret til Arne-pension. Men potentielt kan den lovændring, som FOA har arbejdet for i flere år, nu komme flere hundrede FOA-medlemmer til gavn i de kommende år.

Om lovforslaget

Ifølge lovforslaget fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen skal de nye regler træde i kraft fra 1. august. Fra samme dato og året ud vil det være muligt for folk født mellem 1. juli 1957 til og med 1962 at få genoptaget deres sag hos Udbetaling Danmark, hvis de før har fået helt eller delvist afslag, fordi opskoling ikke tidligere har talt med.

Lovforslaget ventes at blive behandlet i Folketinget sidst i marts.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev