Annonce

Kirsten Jensen er blevet tilkendt tidlig pension foto: Iben Gad

Kirsten søgte og fik tidlig pension: “Jeg er så lettet”


16.000 danskere har søgt om ret til tidlig pension siden Udbetaling Danmark åbnede for ansøgninger 1. august. Kirsten Jensen er en af dem der har søgt - og fået. “Der faldt en sten fra mit hjerte,” siger hun. 

Annonce

Social- og sundhedsassistent Kirsten Jensen har været på arbejdsmarkedet siden hun som 16-årige begyndte som arbejdskvinde, stod i en pølsevogn og gik med aviser, og fra hun fyldte 20 har hun været i sundhedsvæsen og i ældreplejen. Hun kan trække sig tilbage to år tidligere. 'Jeg tror faktisk ikke, jeg havde holdt i to år til,' siger hun.  Iben Gad

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Det krævede kun et par klik. Så var Kirsten Jensens ansøgning om tidlig pension sendt af sted. Og allerede et par dage senere fik hun positivt svar om, at hun kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022. 

"Det var meget nemmere, end vi havde regnet med, og da jeg 15. august fik at vide, at den var gået igennem, blev jeg bare så lettet. Der faldt en sten fra mit hjerte," siger den snart 65-årige social- og sundhedsassistent, der lige som 15.999 andre søgte om tidlig pension, efter at Udbetaling Danmark åbnede for ansøgningerne 1. august. Med tidlig pension er det muligt at gå på pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder. 

Læs også: Tidlig pension-ansøgere bombarderer Rigsarkivet for at få dokumentation

Sygehus, plejehjem og hjemmepleje 

Hver gang hun har skullet udfylde blanketter, har hun haft fat i Annette Elvensø, der er social -og beskæftigelsespolitisk ansvarlig i FOA Vestsjælland, for ikke at komme til at skrive noget forkert 'og komme i fedtefadet', som hun siger.  

"Det har bare været så vigtig for mig, at der ikke skete nogen fejl. Jeg er 67, før jeg kan gå på folkepension, og 67 virker fuldstændig uoverskueligt. Det tror jeg faktisk ikke, jeg havde holdt til," siger Kirsten Jensen, der har været på arbejdsmarkedet, siden hun var 16 år.

Hun har gået med aviser, arbejdet i vuggestue, stået i pølsevogn og gjort rent, inden hun som 20-årig kunne søge ind på sygehjælperuddannelsen i 1977. Siden har hun været i hjemmeplejen, på hospital og på plejehjem først som sygehjælper, og siden 1997 som social- og sundhedsassistent. 

"Jeg har altid vidst, at jeg ville være i plejen. Og jeg har prøvet det hele og nydt det," siger Kirsten Jensen.

Kirsten Jensen tidlig pension
Der faldt en sten fra hendes hjerte, da hun 15. august fik svar fra Udbetaling Danmark om, at hun kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022.  Iben Gad

Men det er ikke de mange år i plejen, der gør, at hun nu ikke kan mere. Fysisk har hun det godt. Men på sin tidligere arbejdsplads gik hun ned med stress, og det knækkede hende.  

"Vi var flere, der gik ned. Det gjorde, at jeg blev usikker på, om jeg duede. Jeg er på en ny arbejdsplads, og de samler mig op, anerkender, at jeg laver mit arbejde så godt, som jeg kan og giver mig et skulderklap, så jeg kan få selvtilliden igen. Jeg har været i systemet i snart 44 et halvt år, så jeg er jo ikke grøn længere, men sådan føltes det faktisk dengang," siger hun. 

Lige nu er hun delvist sygemeldt og fra 1. oktober går hun på delpension, hvor hun tærer lidt af sin pension, mens hun er på arbejde 20 timer om ugen. 

"Hellere tære lidt på pensionen og have et godt liv end at stå der til sidst og ikke kunne finde ud af noget som helst. Jeg vil ikke smadre resten af livet," siger hun. 

Læs også: Kend din ret: Sådan får du tidlig pension

Vil være besøgsven

For som Kirsten Jensen selv siger, har hun stadig masser at give af.

"Jeg vil ikke bare gå rundt og være syg. Jeg skal være en hel person igen og tillade mig selv at gøre nogle ting, som jeg har skubbet i baggrunden på grund af alt det her. Jeg vil gerne på aftenskole. Måske blive besøgsven, så jeg stadig kan beholde omgangen med ældre mennesker, snakke med dem, gå en tur og lave ting," siger Kirsten Jensen og griner lidt.

Læs også: Nu kan de første søge om tidlig pension: Tjek om det lønner sig for dig

For de skal bare vide, at den personlige pleje, den laver hun ikke, når hun er gået på tidlig pension. 

"Jeg har to år, hvor jeg kan få glæde af den tidlige pension, indtil jeg fylder 67 år og kan gå på folkepension. Og jeg glæder mig helt vildt. For jeg føler, jeg har gjort min samfundstjeneste."

Kirsten Jensen forsøger stadig at komme sig efter den stressreaktion, hun fik på sit gamle arbejde. Den tidlige pension kan hjælpe hende med at få noget ud af sit liv også efter pensionsalderen, mener hun. Så hun stadig kan være besøgsven eller gå på aftenskole.  Iben Gad

16.000 har søgt om tidlig pension

På godt fire uger har godt 16.000 personer over hele landet ansøgt om tidlig pension. 

Det er muligt at få ret til tidlig pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder. Ancienniteten bliver opgjort ved 61 år. Har man som 61-årig været 44 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i tre år. Har man i stedet været 43 eller 42 år på arbejdsmarkedet, kan man få ret til tidlig pension i to eller et år før folkepensionen.

På baggrund af den nuværende fordeling af det samlede antal ansøgninger, som Udbetaling Danmark har behandlet, har 31 pct. opnået ret til tre års tidlig pension. I alt 43 pct. har fået opgjort 42-43 års anciennitet på arbejdsmarkedet, som betyder, at de har ret til hhv. ét og to år på tidlig pension. I alt 26 pct. har fået opgjort en anciennitet på under 42 år.

Udbetaling Danmark behandler ansøgningerne om ret til tidlig pension, og ansøgerens anciennitet på arbejdsmarkedet beregnes ved at trække på oplysninger fra offentlige systemer og registre. Ansøgere kan selv supplere med egen dokumentation for blandt andet perioder på arbejdsmarkedet, som kan tælle med i beregningen af anciennitet. Det kan være relevant i tilfælde, hvor der ikke findes registeroplysninger, eller hvis man ønsker at korrigere de oplysninger, som indgår i opgørelsen fra Udbetaling Danmark.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev