Det krævede kun et par klik. Så var Kirsten Jensens ansøgning om tidlig pension sendt af sted. Og allerede et par dage senere fik hun positivt svar om, at hun kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022.
"Det var meget nemmere, end vi havde regnet med, og da jeg 15. august fik at vide, at den var gået igennem, blev jeg bare så lettet. Der faldt en sten fra mit hjerte," siger den snart 65-årige social- og sundhedsassistent, der lige som 15.999 andre søgte om tidlig pension, efter at Udbetaling Danmark åbnede for ansøgningerne 1. august. Med tidlig pension er det muligt at gå på pension i enten et, to eller tre år før sin folkepensionsalder.
Læs også: Tidlig pension-ansøgere bombarderer Rigsarkivet for at få dokumentation
Sygehus, plejehjem og hjemmepleje
Hver gang hun har skullet udfylde blanketter, har hun haft fat i Annette Elvensø, der er social -og beskæftigelsespolitisk ansvarlig i FOA Vestsjælland, for ikke at komme til at skrive noget forkert 'og komme i fedtefadet', som hun siger.
"Det har bare været så vigtig for mig, at der ikke skete nogen fejl. Jeg er 67, før jeg kan gå på folkepension, og 67 virker fuldstændig uoverskueligt. Det tror jeg faktisk ikke, jeg havde holdt til," siger Kirsten Jensen, der har været på arbejdsmarkedet, siden hun var 16 år.
Hun har gået med aviser, arbejdet i vuggestue, stået i pølsevogn og gjort rent, inden hun som 20-årig kunne søge ind på sygehjælperuddannelsen i 1977. Siden har hun været i hjemmeplejen, på hospital og på plejehjem først som sygehjælper, og siden 1997 som social- og sundhedsassistent.
"Jeg har altid vidst, at jeg ville være i plejen. Og jeg har prøvet det hele og nydt det," siger Kirsten Jensen.
Der faldt en sten fra hendes hjerte, da hun 15. august fik svar fra Udbetaling Danmark om, at hun kan gå på tidlig pension fra 1. januar 2022.
Iben Gad
Men det er ikke de mange år i plejen, der gør, at hun nu ikke kan mere. Fysisk har hun det godt. Men på sin tidligere arbejdsplads gik hun ned med stress, og det knækkede hende.
"Vi var flere, der gik ned. Det gjorde, at jeg blev usikker på, om jeg duede. Jeg er på en ny arbejdsplads, og de samler mig op, anerkender, at jeg laver mit arbejde så godt, som jeg kan og giver mig et skulderklap, så jeg kan få selvtilliden igen. Jeg har været i systemet i snart 44 et halvt år, så jeg er jo ikke grøn længere, men sådan føltes det faktisk dengang," siger hun.
Lige nu er hun delvist sygemeldt og fra 1. oktober går hun på delpension, hvor hun tærer lidt af sin pension, mens hun er på arbejde 20 timer om ugen.
"Hellere tære lidt på pensionen og have et godt liv end at stå der til sidst og ikke kunne finde ud af noget som helst. Jeg vil ikke smadre resten af livet," siger hun.
Læs også: Kend din ret: Sådan får du tidlig pension
Vil være besøgsven
For som Kirsten Jensen selv siger, har hun stadig masser at give af.
"Jeg vil ikke bare gå rundt og være syg. Jeg skal være en hel person igen og tillade mig selv at gøre nogle ting, som jeg har skubbet i baggrunden på grund af alt det her. Jeg vil gerne på aftenskole. Måske blive besøgsven, så jeg stadig kan beholde omgangen med ældre mennesker, snakke med dem, gå en tur og lave ting," siger Kirsten Jensen og griner lidt.
Læs også: Nu kan de første søge om tidlig pension: Tjek om det lønner sig for dig
For de skal bare vide, at den personlige pleje, den laver hun ikke, når hun er gået på tidlig pension.
"Jeg har to år, hvor jeg kan få glæde af den tidlige pension, indtil jeg fylder 67 år og kan gå på folkepension. Og jeg glæder mig helt vildt. For jeg føler, jeg har gjort min samfundstjeneste."
Kirsten Jensen forsøger stadig at komme sig efter den stressreaktion, hun fik på sit gamle arbejde. Den tidlige pension kan hjælpe hende med at få noget ud af sit liv også efter pensionsalderen, mener hun. Så hun stadig kan være besøgsven eller gå på aftenskole.
Iben Gad