Annonce

Lovforslag: Tidlig pension skal foran i Rigsarkivets kø


Ansøgere om tidlig pension venter lige nu i 9-12 måneder på svar fra Rigsarkivet, og derfor er der fremsat lovforslag, der skal gøre ventetiden kortere. ”Det er længe at leve med usikkerhed,” siger husassistent.

Annonce

Det er ikke altid, Udbetaling Danmark har adgang til de oplysninger, der kan dokumentere arbejdsmarkedstilknytningen for ansøgere om tidlig pension. De bliver sendt videre til Rigsarkivet, men her er ventetiden på den slags anmodninger mellem ni måneder og et år. Det skal et nyt lovforslag gøre op med. Rigsarkivet/Torben Eskerod

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Hvis du søger om tidlig pension og har brug for Rigsarkivet til at finde dokumentation for din arbejdsmarkedstilknytning, kan hjælpen være på vej.

Beskæftigelsesministeren har nemlig fremsat et lovforslag, der skal sikre, at ansøgere får hurtigere hjælp, for eksempel ved, at ansøgere om tidlig pension får en særlig adgang til egne oplysninger fra Rigsarkivet.

Desuden skal der afsættes ekstra midler til ansættelse af personale i Rigsarkivet, der udelukkende skal koncentrere sig om at behandle anmodninger, der har med tidlig pension at gøre.

Læs også: Tidlig pension-ansøgere bombarderer Rigsarkivet for at få dokumentation

Længe at leve med usikkerhed

”Det håber jeg virkelig, går igennem,” siger Solvej Rusbjerg, der er husassistent og har været på arbejdsmarkedet i 42 år.

Hun fik i august at vide, at Udbetaling Danmark, der behandler ansøgninger om tidlig pension, ikke havde de nødvendige registeroplysninger. Så hun blev sendt videre til Rigsarkivet, og nu venter hun på, hvorvidt Rigsarkivet kan finde dokumentation for hendes arbejdsmarkedstilknytning mellem 1974 og 1979. Men sagsbehandlingstiden ligger lige nu mellem ni og 12 måneder.

”Jeg synes, det er længe at vente, for jeg er jo usikker på, om de finder noget. Lige nu ved jeg faktisk ikke om jeg kan gå på tidlig pension eller ej, så det ville være rigtig fint, hvis ventetiden blev kortere, så jeg slap for at leve med den usikkerhed,” siger hun.

Læs også: Kend din ret: Sådan får du tidlig pension

I kø med 24.000

Mellem den 1. og den 26. august alene, fik Rigsarkivet 867 anmodninger om adgang til egene oplysninger, der var relateret til tidlig pension. Siden 1. januar 2021 har Rigsarkivet modtaget mere end 24.000 begæringer om egenacces, det vil sige adgang til egne oplysninger.

Ved at give anmodninger, som handler om tidlig pension en egen adgang, skal sagsbehandlingstiden for tidlig-pension-anmodninger forkortes. Beskæftigelsesministeriet arbejder desuden på mulige øvrige løsninger for at fremme sagsbehandlingen i perioden frem til lovforslagets ikrafttræden.

”Jeg er rigtig glad for, at vi giver mulighed for en særlig adgang for ansøgere om tidlig pension og på den måde kan yde en ekstra service for borgere, der søger oplysninger til deres ansøgning om tidlig pension,” siger beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Ovenstående pressemeddelelse er længere tilgængelig. Det beklager vi.

Lovforslaget er netop sendt i høring og forventes at blive fremsat for Folketinget i oktober.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev