Sådan lyder erfaringerne fra forbedringsprogrammet ’I sikre hænder,’ som 33 af landets kommuner over ti år har deltaget i. Det skriver
Dansk Selskab for Patientsikkerhed i en pressemeddelelse.
Selskabet er nu klar med et katalog, der deler erfaringerne fra det mangeårige program med henblik på at inspirere andre kommuner til, hvordan man kan forbedre ældreplejen.
Det er nemlig i den grad muligt at undgå mange fejl og skabe en sikker pleje og behandling for borgerne i ældreplejen, lyder det.
Kataloget, kan du finde
her. Det består blandt andet af en guide, der præsenterer de metoder, man har brugt gennem årene. Der er eksempler på, hvordan kommunerne, der har deltaget i projektet, har opnået gode resultater ved brug af forskellige metoder – og ved at dele disse erfaringer kan andre kollegaer i ældreplejen altså lade sig inspirere.
Reducering af fejl
For ifølge ’I sikre hænder’ er der masser at lade sig inspirere af.
I forbindelse med projektet er det nemlig lykkedes at reducere både medicineringsfejl, tryksår, fald, uplanlagte vægttab, forebyggelige indlæggelser og infektioner markant.
Eksempelvis har flere enheder opnået 500 og 600 dage uden medicineringsfejl og i flere kommuner har plejehjem opnået samme antal dage uden nyopståede tryksår. Flere deltagende kommuner i projektet har desuden opnået over 200 dage uden forebyggelige indlæggelser, uplanlagte vægttab og fald inden for projektperioden.
Politisk opmærksomhed
Og forbedringerne vækker opsigt, også på Christiansborg. I pressemeddelelsen roser indenrigs- og sundhedsminister, Sophie Løhde, kataloget:
”Det er helt afgørende, at de mange ældre, som har kontakt med den kommunale syge- og ældrepleje, oplever, at de får en pleje og behandling af høj kvalitet.”
”Og ’I sikre hænder’ har vist, at det kan lade sig gøre at øge kvaliteten og patientsikkerheden i ældreplejen ved at mindske antallet af bl.a. medicinfejl, tryksår, fald og infektioner og dermed også være med til at forebygge sygehusindlæggelser. Derfor er det godt, at der nu kommer et inspirationskatalog, som kan bidrage til, at de gode erfaringer og metoder lever videre i kommunerne til gavn for de ældre”, lyder det fra ministeren.