”Jeg synes, det er helt skørt at sige, at man ikke vil hæve lokallønnen, når vi tydeligt kan se i tallene, at kommunen har svært ved at fastholde deres faste personale. Det giver ikke mening for mig,” siger hun og fortsætter:
”Vi har også flere gange prøvet at gøre kommunen opmærksom på, at de sosu-ansatte i Helsingør faktisk får mindre i lokalløn, end de oprindeligt har lagt til side til lokalløn.”
Lene Lindberg refererer til, at man på sosu-området samlet set har ’investeret’ 6,99 procent i lokallønssystemet ved i årenes løb at give afkald på midler ved de centrale overenskomstforhandlinger.
”Men det er som om, at kommunen ikke vil høre efter. De vil åbenbart hellere have mange ledige stillinger og så bruge pengene på vikarer i stedet for at give deres faste personale lidt ekstra,” siger Lene Lindberg.
- I så gunstig en forhandlingssituation, hvor kommunen mangler medarbejdere og bruger mange penge på vikarer, er det så ikke FOA, der har været for dårlige til at forklare kommunen, hvorfor lokallønnen bør hæves?
”Det kan du have en pointe i. Men jeg gentager gerne over for kommunen, som jeg har gjort i flere år, at de bør hæve lokallønnen for at fastholde personalet. Der er jo mange millioner kroner at gøre godt med, hvis man formår at mindske vikarforbruget bare en smule. Men det kræver, at kommunen er villig til at gå den vej,” siger Lene Lindberg.
Ingen specifikke midler afsat til lokalløn
Trine Alstrup gør i en mail til Fagbladet FOA opmærksom på, at der ikke specifikt er afsat midler til lokalløn, og at midlerne indgår i det almindelige budget.
”Man kan selvfølgelig vælge at afsætte en særlig pulje – men det er ikke et krav for nuværende. Der er i stedet et begreb, der hedder det lokale økonomiske råderum, som definerer, hvad ledelsen kan bruge penge på. Det er beskrevet i vores aftale om lokal løndannelse for social- og sundhedspersonale.”
”Det medfører, at ledelsen har en pose penge, som anvendes til løn, vikarer, inventar, arbejdsmiljø mv. Men det siger ikke, at ledelsen SKAL anvende et vist antal kroner eller en vis procentdel til lokal løn,” skriver Trine Alstrup.
Fagbladet FOA har trukket data i KRL, der viser, at cheferne i Helsingør Kommune i gennemsnit får 25.000 kroner i lokalløn om måneden. Kun to andre kommuner i hele landet belønner sine chefer med mere i lokalløn.
Centerchefen vælger ikke at kommentere på, at kommunens chefer i gennemsnit får et af landets højeste lokale løntillæg. Det vil Lene Lindberg til gengæld gerne:
”Det er et forkert signal at sende, og jeg synes, at kommunen har et troværdighedsproblem, når man samtidig ikke vil løfte lokallønnen til sit basispersonale,” siger afdelingsformanden.