Annonce

christina malmberg sosu assistent faxe kommune lokalløn

Tema: Lokalløn

Kommune løfter lønnen i ældreplejen – ansatte som Christina får op mod 10.000 kroner mere i årsløn


Endelig er Faxe Kommune ”kommet ind i kampen,” siger social- og sundhedsassistent Christina Malmberg, der har arbejdet i kommunen i 26 år.

Annonce

”Det er jo en anerkendelse af, at jeg og mange af mine kolleger har været her i mange år,” siger social- og sundhedsassistent Christina Malmberg. Privatfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Lønnen til ansatte i ældreplejen i Faxe Kommune skal ikke længere være blandt landets absolut laveste. Derfor har kommunen sammen med FOA indgået en ny aftale om lokalløn, der skal styrke fastholdelse af medarbejderne.

Med aftalen kan ansatte med to års anciennitet se frem til at stige 7.000 kroner i årsløn. Ved fem års uafbrudt ansættelse stiger dét beløb til 10.000 kroner. En forudsætning for at modtage tillægget er, at man i løbet af ansættelsen har fået kompetencer inden for blandt andet tidlig opsporing, rehabilitering og konflikthåndtering.

Social- og sundhedsassistent Christina Malmberg har arbejdet i kommunen de seneste 26 år, og hun kan dermed se frem til en lønstigning. Hun er glad for, at Faxe er ”kommet ind i kampen,” som hun siger.

”Det var virkelig på tide. Jeg har jo vidst, at mange andre kommuner giver meget mere for blandt andet at fastholde personalet,” siger Christina Malmberg, der med et timetal på 31,5 kan se frem til en lønstigning i omegnen af 700 kroner om måneden.

”Jeg får vel 300-400 kroner ekstra udbetalt, men lidt har også ret. Mange bække små gør en stor å. Og det er jo en anerkendelse af, at jeg og mange af mine kolleger har været her i mange år,” siger hun.

Lønnen var helt i bund

Hidtil har lokallønnen til social- og sundhedspersonalet i Faxe været blandt landets absolut laveste. Det fik allerede i 2021 borgmester Ole Vive (V) til at anerkende over for Fagbladet FOA, at der var ’noget at arbejde med’.

”Vi har sat vores senior- og sundhedsudvalg til at afdække, hvor langt vi kan nå i forhold til bedre lokalaftaler om løn på området,” lød det fra borgmesteren.

Tidligere på året afsatte kommunen så penge på budgettet til at løfte lønnen, så den kommer på omgangshøjde med de fem omegnskommuner. Og det er de midler, der nu forbedrer den hidtidige lokalaftale med tilbagevirkende kraft fra 1. januar 2023.

Dermed er der ’samlet til bunke’, og Christina Malmberg vil få tillægget for hele året, når det udbetales første gang.

”Jeg er meget snusfornuftig, så de ryger nok ind på min opsparing, og faktisk har jeg lige købt fire nye døre, så de penge er nærmest allerede brugt,” siger hun med et grin.

Læs også: Den ulige lokalløn: Chefer og ledere 'vinder' på bekostning af de lavtlønnede

I FOA Storstrøm er sektorformand Pia Paaske tilfreds med, at det ”endelig er lykkedes at løfte medarbejderne.”

”Men når det er sagt, havde jeg gerne set, at beløbet havde været endnu større,” siger Pia Paaske og peger på, at hun eksempelvis gerne havde set, at der havde været midler til også at prioritere at forbedre forholdene for seniorer.

”Men det må vi kæmpe for næste gang. I denne omgang er vi lykkedes med at styrke fastholdelse ved at honorere de medarbejdere, der har været ansat i kommunen i mange år.”

Vil undgå ’lønspiral’

I kommunen glæder det Lars Folmann (løsgænger), formand for senior- og sundhedsudvalget, at kommunen nu løfter lønnen i ældreplejen for på den måde at komme på ’omgangshøjde med omegnskommunerne’.

”Vi arbejder med flere ting for at rekruttere og fastholde og syntes, at det var ærgerligt, at vi så alligevel blev fravalgt, fordi der manglede lidt ussel mammon i kassen. Det ville vi gerne ændre,” siger Lars Folmann.

Sidste år fik kommunen også lavet beregninger, der viste, hvad det ville koste at være lønførende. Den model blev fravalgt.

”Vi vil ikke ud i at lave en lønspiral, for vi er ikke interesserede i at gøre det sværere for vores omegnskommuner, men vi vil gerne være på omgangshøjde. Og det er vi heldigvis lykkedes med nu,” forklarer udvalgsformanden.

Læs også: Mange får 0 kroner i lokalløn – ”næppe klogt,” siger overrasket ekspert

Til gengæld viser løndata, at kommunens chefer kan glæde sig over at være lønførende i det sydsjællandske. Dén oplysning kommer bag på Lars Folmann.

”Det er helt nyt for mig. Jeg er gået målrettet efter at løfte noget for den målgruppe, jeg sidder med ansvaret for i udvalget. Og jeg skulle jo have forslaget igennem politisk. Men jeg kan fortælle dig, at det ikke er min kop the, at KL laver chefaftaler, og vi skal måske besøge det område. Det skriver jeg mig bag øret. I dag vil jeg nyde, at det er lykkedes at få denne aftale på plads,” siger han.

Med aftalen forventes lønnen til kommunens social- og sundhedshjælpere og -assistenter samlet at blive løftet med 2,8 millioner kroner.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev