Annonce

søren christensen direktør herning kommune

Tema: Lokalløn

Kommune gav 17 chefer 654.000 kroner i bonus – plejepersonalet må nøjes med småpenge


I Herning er de lokale løntillæg til social- og sundhedspersonalet blandt landets absolut laveste. Til gengæld var der i december råd til at belønne 17 af de øverste chefer med massive lokallønsbonusser. Direktør forstår godt, hvis det skaber frustrationer blandt social- og sundhedspersonalet, men henviser til, at deres lokalløn er aftalt med FOA.

Annonce

Søren Christensen, direktør for social, sundhed og beskæftigelse i Herning Kommune, forstår godt, hvis social- og sundhedspersonalet er frustreret over deres lave lokalløn, når der samtidig har været råd til at give 17 chefer store bonusser. Men direktøren siger samtidig, at lokallønnen til de sosu-ansatte er udtryk for ”den økonomi, der er til rådighed.” Herning Kommune / herning.dk

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Den seneste jul blev formentlig ekstra fornøjelig for 17 chefer i Herning Kommune. Med december-lønnen fik de nemlig en ekstra bonus på mellem 25.000 og 55.000 kroner. Det oplyser kommunen til Fagbladet FOA.

De 17 chefer fik deres bonus via lokale lønmidler. Til sammenligning giver kommunen i gennemsnit 850 kroner i lokale løntillæg til sit social- og sundhedspersonale. Kun to af landets 98 kommuner giver mindre.

”Vi står i en massiv udfordring med rekruttering og fastholdelse, men alligevel er meldingen igen i år, at der ikke er midler til lokalløn til os. Godt nok fik vi sidste år forhandlet et løntrin hjem til alle med to års erfaring, men vi ligger jo stadig alt for lavt,” siger social- og sundhedsassistent og fællestillidsrepræsentant Kirsten Nørrelykke.

De 850 kroner er næsten 2.000 kroner mindre end lokallønnen i de kommuner, der giver mest til deres ansatte på sosu-overenskomst. Det viser de nyeste løndata fra kommunernes og regionernes løndatakontor (KRL).

Kirsten Nørrelykke kalder kommunens fordeling af lokalløn for både ”bekymrende” og ”uretfærdig”.

”Vi får sommetider at vide, at hvis vi skal have mere, så skal nogen fyres, og det er da bekymrende, at det er tilgangen til lokale lønforhandlinger. Og det er ikke i orden, når man samtidig har råd til at give cheferne så store bonusser,” siger fællestillidsrepræsentanten.

Man kan skabe sig råd til mere lokalløn ved at have færre ansatte, for det vil frigøre midler. Men det er ikke den vej, vi går

Søren Christensen, direktør for social, sundhed og beskæftigelse, Herning Kommune

Læs også: Se kortet: Lokallønnen vokser i ældreplejen – men de geografiske forskelle er stadig enorme

I kommunen siger Søren Christensen, direktør for social, sundhed og beskæftigelse, at lokallønnen til social- og sundhedspersonalet er udtryk for ”den økonomi, der er til rådighed”, og at kommunen i øvrigt lever op til den gældende overenskomst på social- og sundhedsområdet, der er indgået mellem KL og FOA.

”Vi kigger på vores budget. Man kan skabe sig råd til mere lokalløn ved at have færre ansatte, for det vil frigøre midler. Men det er ikke den vej, vi går,” siger Søren Christensen.

”Kan godt forstå spørgsmålet”

- Der har været råd til at bruge knap 700.000 kroner i lokallønsbonus til 17 chefer. Hvorfor er der råd til det, når der ikke er råd til at give mere i lokalløn til ansatte i ældreplejen?

”På chefområdet er der også en overenskomst, som vi skal leve op til, og den har vi ikke tænkt os at bryde for at leve endnu mere op til en aftale med FOA. Men jeg kan godt forstå, at spørgsmålet kommer.”

- Så hvis man ikke havde givet bonussen, så havde I ikke levet op til overenskomsten?

”Nej, det mener vi faktisk ikke. I en cheflønsaftale har man mulighed for resultatløn [bonus, red.], og så mener vi, at hvis Herning Kommune slet ikke giver resultatløn, så kommer vi på kant med overenskomsten. Det ligger i ånden af overenskomsten.”

De færreste kommuner giver bonus til cheferne

Fagbladet FOA har efter interviewet med direktør Søren Christensen undersøgt, hvor mange kommuner der i løbet af de seneste 12 måneder har udbetalt resultatløn, altså bonus, til deres chefer. Det har 17 kommuner gjort, viser tal fra kommunernes og regionernes løndatakontor, som Fagbladet FOA har trukket.

Herning Kommune afviser at give aktindsigt i de enkelte udbetalinger af lokallønsbonus, men oplyser, at baggrunden for bonusserne blandt andet har været implementering af FNs verdensmål og fokus på rekruttering og fastholdelse.
+
- Mange social- og sundhedshjælpere får intet eller nærmest intet i lokalløn. De får af vide, at der ingen penge til lokalløn er. Kan du forstå, hvis de finder det mystisk, når de samtidig kan se, at en chef har fået 55.000 kroner i lokallønsbonus ud over sin normale løn?

”Jeg kan ikke erindre, at vi ikke har forhandlet lokalløn med FOA.”

- Men løndata viser stadig, at mange slet ikke får lokalløn, og sådan er det formentlig også i Herning Kommune.

”Men overenskomsten tilsiger heller ikke, at samtlige medarbejdere skal have lokalløn.”

- Det er rigtigt. Men jeg spørger til, om du kan forstå, hvis der er medarbejdere, der er ærgerlige over at få besked om, at der intet eller kun meget få penge er til lokalløn, når de samtidig kan se, at kommunen har haft råd til at give store bonusser til chefer. Kan du forstå, hvis det vækker frustration blandt social- og sundhedshjælpere?

”Ja, det kan jeg godt forstå. Men jeg har stadig den opfattelse, at vi også skal honorere den overenskomst, der er på chefområdet.”

Vil henvise til FOA

- Så hvad vil du sige til de medarbejdere, der rynker på brynene over, at man har haft råd til at give bonusser på næsten 700.000 kroner til chefer, når de samtidig får meget lidt i lokalløn?

”De skal være velkomne til at banke på min dør, og så vil jeg i øvrigt sige, at de skal rette henvendelse til FOA. Det er dem, vi forhandler med, og så må vi tage den med FOA i forhandlingssystemet.”


”Jeg var ikke med til forhandlingerne, men det går jeg ud fra, for man får nærmest aldrig det, man beder om. Der er indgået en aftale, og så må vi kigge på det igen næste gang.”

- Så du er åben overfor at kigge på det igen?

”Ja, det skal vi altid. Jeg er interesseret i, at vi ligger rigtigt i markedet.”

- Og der er vel ikke noget til hinder for, at man også kan give bonusser til social- og sundhedspersonalet?

”Nej, men det skal i så fald forhandles med FOA,” siger Søren Christensen.

I dette afsnit af Fagbladet FOAs podcast ’Færdigt arbejde’ får du gode råd til at forhandle lokalløn, ligesom du også bliver klogere på, hvad lokalløn er for en størrelse.

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Tidligere på året satte Fagbladet FOA på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev