Annonce

Ulighed i lokalløn lavtlønnet foto jørgen true

Tema: Lokalløn

Den ulige lokalløn: Chefer og ledere 'vinder' på bekostning af de lavtlønnede


Kommunalchefer og ledere har suget lokalløn til sig på bekostning af de lavtlønnede, viser løndata. Tendensen risikerer at fortsætte med regeringens ønske om mere lokal løndannelse i det offentlige, vurderer ekspert.

Annonce

”Det er egentlig ikke overraskende, for der er en tendens til, at lokalløn tilgodeser dem, der i forvejen har lidt højere indkomster,” siger arbejdsmarkedsforsker. Jørgen True / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Har du også fået fortalt, at der ingen penge er til lokalløn? Så skal du måske spørge, hvorfor der har været råd til at give pæne stigninger til dem i chef- og lederstillinger.

For mens medarbejderne på gulvet i årevis har råbt ’mere i løn’, er det deres ledere og kommunalcheferne, der er løbet med en større og større bid af kagen, når kommunerne fordeler lokalløn. Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

”Det er egentlig ikke overraskende, for der er en tendens til, at lokalløn tilgodeser dem, der i forvejen har lidt højere indkomster, fordi de sidder tættere på dem, der tager beslutningerne,” siger Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker og professor ved Roskilde Universitet.

Lokalløn skaber ulighed

For kommunalcheferne er lokallønsprocenten – altså den del af lønnen, der kommer fra lokalløn – vokset fra 15,8 procent til 20,9 procent siden 2010, hvor man stoppede med at tilføre ’nye’ penge i lokallønssystemet.

Læs også: Se kortet: Lokallønnen vokser i ældreplejen – men de geografiske forskelle er stadig enorme

I samme periode er den til gengæld faldet for flere af de lavestlønnede grupper som social- og sundhedshjælpere, husassistenter og pædagogmedhjælpere.

Bent Greve kan godt forstå, hvis de lavestlønnede oplever det som uretfærdigt:

”De har et godt argument, for vi ved i forvejen, at folk med lederstillinger har en bedre løn. Samtidig kan vi se, at der er ulighed i Danmark, og lokalløn er et af bidragene til at forklare den stigende økonomiske ulighed.”

Risikerer at fortsætte

Regeringen med statsminister Mette Frederiksen (S) i front har slået fast, at der skal være mere lokal løndannelse i det offentlige.

Læs også: Kommune hæver lønnen i ældreplejen – vil væk fra bundplacering

Men hvis ikke de ekstra midler bliver øremærket bestemte faggrupper, er der god grund til bekymring blandt de lavestlønnede, mener Bent Greve.

”Medmindre lokallønnen bliver koblet meget præcist op på nogle faggrupper, så vil der fortsat være tendens til, at det er mest til gavn for de bedst lønnede,” siger professoren og spår om intern uenighed i fagbevægelsen, der kan minde om diskussionen om, hvorvidt lønstigninger skal gives i kroner eller procent.

”Hvis man laver særlige lokallønspuljer målrettet enkelte faggrupper, er der den indbyggede risiko, at nogle organisationer ikke vil sige ja til forslaget,” siger Bent Greve.

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev