Et rundt nul. Det er, hvad mindst 8.200 social- og sundhedshjælpere i landets kommuner må tage til takke med i lokale løntillæg – altså lokalløn. Det svarer til 25 procent af alle fastansatte sosu-hjælpere.
Blandt kommunernes husassistenter og omsorgsmedhjælpere er det mindst 40 procent – omtrent 4.180 ansatte – der ikke får én eneste krone i lokalløn.
Det viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL), som Fagbladet FOA har trukket. Tallene viser også, at størrelsen på de lokale tillæg – ikke overraskende – vokser i takt med medarbejdernes anciennitet.
Alligevel er der også mange erfarne medarbejdere, der intet får. For eksempel ser over 1.000 social- og sundhedshjælpere med mere end ti års erfaring ikke skyggen af lokale tillæg på lønsedlen.
Forsker: Næppe klogt
Og dét kommer bag på de to arbejdsmarkedsforskere Nana Wesley Hansen fra Københavns Universitet og Bent Greve fra Roskilde Universitet. Ifølge sidstnævnte er det tilmed ”næppe en klog beslutning”, fordi det risikerer at skabe et dårligt arbejdsklima, når nogle medarbejdere år efter år bliver forbigået.
I overenskomstaftalen om lokalløn hedder det, at ”det er ikke hensigten, at en medarbejder i et længerevarende ansættelsesforhold skal forblive på grundløn.” Derfor kan erfarne medarbejdere uden lokalt tillæg sagtens tillade sig at være utilfredse, mener Bent Greve.
”Det er ikke det, lønmodtagerne har haft en forventning om, da man indgik aftalen. Men arbejdsgiverne vil med garanti ikke gå med til at skrive, at alle skal have, og derfor har man lavet aftalen som en hensigtserklæring,” siger Bent Greve og pointerer, at FOA har en opgave i at styrke opmærksomheden på dem, der er blevet forbigået i forhandlingerne.
FOA: Guldet skal anerkendes
I FOA er næstformand Thomas Enghausen alt andet end tilfreds med, at så mange medarbejdere – også flere med mange års erfaring – slet ikke får lokalløn.
”Det er ikke det, der ligger i aftalen. De erfarne medarbejdere er guldet på en arbejdsplads, der holder hjulene i gang, og arbejdsgiverne har en forpligtelse til at anerkende dem med lokalløn. Og så skal vi huske, at det er medlemmernes egne penge,” siger næstformanden med reference til, at alle faggrupper har ’investeret’ en pulje penge i lokallønssystemet.
Men pilen peger også på FOA selv, medgiver næstformanden. Derfor søsatte FOA tilbage i 2020 et særligt lokallønsprogram i erkendelse af, at en lang række af FOAs faggrupper ikke får tilstrækkelig lokalløn.
Læs også: Forstå din løn: Sådan er den skruet sammen
Kommunernes Landsforening (KL) har ikke ønsket at stille op til interview. I en skriftlig kommentar siger KL-direktør Kristian Heunicke, at lokalløn er en mulighed for lokalt at honorere medarbejdere med for eksempel særlige kvalifikationer eller funktioner.
”Vi kender ikke baggrunden for de enkelte lokale prioriteringer, og der kan være mange gode årsager til, at der prioriteres forskelligt lokalt. Vi mener, at lokal løn er en god mulighed, og vi kan se, at andelen af lokal løn er fastholdt på samme niveau over en årrække for de kommunale medarbejdere,” fortsætter Kristian Heunicke.
KL-direktøren nævner ikke, at det i høj grad er chefer og ledere, som har kunnet glæde sig over flere lokale lønkroner, mens andelen af lokalløn til gengæld er faldet for en række af de lavest lønnede grupper.
Det skal du gøre, hvis du får 0 kroner i lokalløn