Annonce

michelle egholm sosu hjælper syddjurs foto anna cathrine leth christiansen

Tema: Lokalløn

Michelle slog i bordet og kom til lønforhandling: Se, hvad hun fik ud af det


Michelle Egholm bad sin leder om en lønforhandling, fordi hun var utilfreds med ikke at blive honoreret for nye opgaver og ansvarsområder. Det gav pote, og nu opfordrer hun andre til at gøre det samme. ”Giv den gas,” siger social- og sundhedshjælperen.

Annonce

”Det gav heldigvis bonus i mit tilfælde,” siger Michelle Egholm umiddelbart efter sin lønforhandling. Arkivfoto. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Michelle Egholm smiler, da hun træder ud af lokalet på plejecentret Rosengården i Hornslet, hvor hendes hjemmeplejedistrikt hører til.
 
”Det gav heldigvis bonus i mit tilfælde,” fortæller social- og sundhedshjælperen om lønforhandlingen med sin leder, hvor hun også havde sin fællestillidsrepræsentant med.
 
Helt konkret stiger Michelle Egholm fire løntrin. Det svarer til mere end 18.000 kroner ekstra om året. 
 
”De kunne sagtens se de kvalifikationer, jeg kom med, og de gode kompetencer jeg har udviklet gennem de seneste to år,” siger hun.
 

Aldrig før været til lønsamtale

Selvom Michelle Egholm har arbejdet 11 år i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune, er hun aldrig tidligere blevet tilgodeset ved de lokale lønforhandlinger.
 
”Det var min første lønforhandling nogensinde, og det var lidt ligesom at være til eksamen. Da de spurgte, hvad jeg gerne ville have, blev jeg lidt ’shaky’. Først sagde jeg to løntrin, så tre, men så fik jeg talt mig frem til, at jeg egentlig gerne ville have fire ekstra, og det kunne de godt se, at jeg fortjente,” fortæller hun.
  
VIDEO: Se Michelle Egholm før og efter sin lønforhandling.

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.
+
I sidste uge stod Michelle Egholm frem i Fagbladet FOA og fortalte om sin utilfredshed med lokallønnen i Syddjurs Kommune.

Læs også: Iben og Michelle har til sammen 24 års erfaring – det honorerer kommunen med 0 kroner

Hendes utilfredshed bundede i høj grad i, at hun siden 2021 har været et stort aktiv i udviklingen af de nye, selvstyrende teams, som i Syddjurs Kommune bliver kaldet ’borgerteams’. 

Blandt andet underviser hun kollegerne i brugen af en ny app, som Michelle Egholm ovenikøbet har været med til at skræddersy til kommunens behov.

Hun og kollegerne var egentlig også blevet lovet et tillæg for den nye rolle, hvor de i langt højere grad selv koordinerer og planlægger arbejdet. Det var bare aldrig blevet til noget. 

Og da Michelle Egholm fandt ud af, at sygeplejerskerne i borgerteams fik et tillæg på næsten 1.500 kroner om måneden for deres rolle, bad hun med hjælp fra sin fællestillidsrepræsentant om en lønsamtale. 

”Giv den gas”

Hun ved, at flere af hendes kolleger har gjort det samme, og hun håber, at andre i hele landet bliver inspireret til at gøre det samme.

”Giv den gas derude, hvis I synes, I har noget ekstra at bidrage med, og som kan være med til at give jer et lønløft. Det er vigtigt, at man føler sig set og hørt,” siger Michelle Egholm.

I sidste uge kunne Fagbladet FOA fortælle, at mange af de lavest lønnede i kommunerne får 0 kroner i lokalløn. Blandt andet får mere end 1.000 social- og sundhedshjælpere ikke én eneste krone i lokalløn trods mere end 10 års erfaring.

Læs også: Mange får 0 kroner i lokalløn – ”næppe klogt,” siger overrasket ekspert

Herunder kan de se, hvad du kan gøre, hvis du mener, at du fortjener mere i lokalløn.

Husk, at du har krav på en årlig lønforhandling

Som offentligt ansat har du krav på én årlig lønforhandling, som varetages af din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling.

Tænk over, hvilke af dine arbejdsopgaver der måske kan udløse et tillæg. Rådfør dig gerne med din tillidsrepræsentant eller FOA-afdeling.

3 situationer, hvor lønforhandling er ekstra vigtig for dig

I disse tre situationer er en lønforhandling særligt vigtig for dig. Brug din tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling i alle tre situationer.

  • Ved jobskifte: Sørg for, at løn bliver en del af ansættelsessamtalen – også selvom din leder ikke bringer det på banen. Stil også gerne konkrete krav. Du kan eksempelvis nævne, at du i dit nuværende job ligger på et samlet løntrin 24, og at du forventer at stige minimum to løntrin i forbindelse med jobskifte.
  • Hvis du har været på efteruddannelse og dermed fået nye kompetencer.
  • Hvis dit job forandrer sig på grund af nye opgaver og ansvarsområder.

Vær opmærksom på forhåndsaftaler

På mange offentlige arbejdspladser er der lokale forhåndsaftaler, som udløser lokalløn. Det kan for eksempel være et tillæg til praktik- og forflytningsvejledere eller en fastholdelsesbonus til medarbejdere, der har været ansat i et givent antal år.

Din tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling kan fortælle dig, om der er en forhåndsaftale på din arbejdsplads, og hvad den i så fald indeholder.

Det kan være, at du allerede har løst en opgave, som efter aftalen skal eller kan give dig et tillæg? Eller måske du har lyst til at påtage en funktion eller komme på kursus, som udløser et ekstra tillæg?

Hvordan ser jeg, om jeg får lokalløn?

Det kan du se på din lønseddel. Her vil der stå ’Decentralt aftalt tillæg’, hvis der er tale om lokalløn, der stammer fra en forhåndsaftale.

Og hvis det er lokalløn, der er aftalt for den enkelte, vil der stå ’Individuel aftale’. Spørg din tillidsrepræsentant, hvis du er i tvivl.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev