Annonce

borgmestermøde syddjurs lokalløn foto tobias stidsen

Tema: Lokalløn

Lokalløn: Borgmesters drøm om lighed faldt til jorden


I Syddjurs er det fortsat kommunalcheferne, der scorer lokale lønkroner, mens social- og sundhedshjælperne mister flere og flere.

Annonce

Borgmester Michael Stegger Jensen (S) måtte sidste år undskylde, efter at flere hundrede ansatte i Syddjurs Kommunes ældrepleje protesterede mod hans udtalelser om deres løn. Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Budskabet på det røde banner er ikke til at tage fejl af: ”Mere i løn,” står der.

En flok medarbejdere fra ældreplejen i Syddjurs har sat borgmester Michael Stegger Jensen (S), deres øverste chef, i stævne. På skift tager de ordet. Det er vigtigt for dem, at borgmesteren forstår deres utilfredshed.

Det var i april sidste år, at scenen på borgmesterens kontor udspillede sig. Baggrunden for medarbejdernes utilfredshed var Michael Stegger Jensens udtalelser i et interview i Fagbladet FOA få uger forinden.

Læs også: Borgmester: ”Kommer der 500 medarbejdere og kræver mere i løn, så er vi nødt til at lytte til det”

Han havde ikke hørt, at medarbejdere ønskede mere i løn som løsning på udfordringerne med rekruttering, sagde han i interviewet, hvor den dengang nytiltrådte borgmester dog medgav, at de seneste 10 års lønudvikling i hans kommune ikke så godt ud.

Kommunalchefernes lokalløn var vokset med 9.015 kroner hver måned, mens den var faldet med 502 kroner for sosu-hjælperne. Borgmesteren kunne sagtens forstå, hvis udviklingen vakte undren og utilfredshed, sagde han og slog samtidig fast:

”Jeg er meget optaget af, at hvis lønnen stiger på et område, så skal den gerne gøre det på samme procentvise måde på et andet område.”

Skæv udvikling fortsætter

Siden er endnu et år gået, men den skæve fordeling af lokallønskroner er fortsat, afslører tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Læs også: 455 ansatte i ældreplejen til borgmester: Giv os højere løn

Kommunalchefernes lokalløn er vokset med knap 3.000 kroner om måneden, mens også blandt andre it-lederne og de ledende sygeplejersker kan glæde sig over en pæn fremgang. I bunden af lønhierarkiet får social- og sundhedshjælperne til gengæld i gennemsnit 17 kroner mindre. 

Denne gang har borgmesteren ingen kommentarer til udviklingen.

”Jeg har ikke yderligere bemærkninger, end dem jeg har allerede har udtalt,” skriver han i en mail til Fagbladet FOA.

Fællestillidsrepræsentant Jette Vika Jørgensen var blandt de 10 medarbejdere, der for knap et år siden stod ansigt til ansigt med borgmesteren.

”Han har i hvert fald ikke holdt, hvad han lovede,” konstaterer hun i dag og fortsætter:

”Ved den seneste årlige lokallønsforhandling var der kun meget få, der blev tilgodeset. Jeg har flere kolleger med mange års anciennitet, som aldrig har fået del i lokalløn. Det er ikke rimeligt.”

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.
+
borgmestermøde syddjurs lokalløn 2 foto tobias stidsen
Borgmesteren i Syddjurs Kommune har ikke flere kommentarer til forskellen på udviklingen i lokalløn i kommunen. Tobias Stidsen

Den omvendte verden

150 kilometer øst for Syddjurs ligger den nordsjællandske kommune Allerød. Her er lønudviklingen helt anderledes.

I forvejen fik social- og sundhedsmedarbejderne i kommunen landets højeste lokalløn, og det seneste år er den blot vokset endnu mere for både social- og sundhedshjælpere og -assistenter.

Læs også: Lokalløn: Her er de 13 begreber, som er gode at kende

Til gengæld har kommunalcheferne mistet næsten 1.000 kroner hver måned i lokalløn. Også andre af kommunens bedst lønnede medarbejdere som chef- og specialkonsulenter samt de ledende sygeplejersker har mistet lokale lønkroner.

Hos FOA Nordsjælland roser sektorformand Anne Mette Linsaa kommunen for at honorere de medarbejdere, der i mange andre kommuner kun får ringe andel af lokale lønkroner.

”Mange kommuner siger, at der ingen penge er. Sådan er det ikke i Allerød. De har taget en beslutning om, at medarbejderne skal lønløftes i det omfang, det kan lade sig gøre,” siger sektorformanden.

Det er i høj grad en såkaldt forhåndsaftale, der sikrer kommunens social- og sundhedsansatte højere lokalløn. Aftalen, der er indgået mellem kommune og FOA, sikrer, at alle medarbejdere honoreres for særlige funktioner og kompetencer, man tilegner sig i løbet af sin ansættelse, forklarer Anne Mette Linsaa.

”På den måde får alle en del af kagen, og sådan er det ikke i mange kommuner, kan jeg hilse og sige,” siger hun.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev