Budskabet på det røde banner er ikke til at tage fejl af: ”Mere i løn,” står der.
En flok medarbejdere fra ældreplejen i Syddjurs har sat borgmester Michael Stegger Jensen (S), deres øverste chef, i stævne. På skift tager de ordet. Det er vigtigt for dem, at borgmesteren forstår deres utilfredshed.
Det var i april sidste år, at scenen på borgmesterens kontor udspillede sig. Baggrunden for medarbejdernes utilfredshed var Michael Stegger Jensens udtalelser i et interview i Fagbladet FOA få uger forinden.
Kommunalchefernes lokalløn var vokset med 9.015 kroner hver måned, mens den var faldet med 502 kroner for sosu-hjælperne. Borgmesteren kunne sagtens forstå, hvis udviklingen vakte undren og utilfredshed, sagde han og slog samtidig fast:
”Jeg er meget optaget af, at hvis lønnen stiger på et område, så skal den gerne gøre det på samme procentvise måde på et andet område.”
Skæv udvikling fortsætter
Siden er endnu et år gået, men den skæve fordeling af lokallønskroner er fortsat, afslører tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.
Denne gang har borgmesteren ingen kommentarer til udviklingen.
”Jeg har ikke yderligere bemærkninger, end dem jeg har allerede har udtalt,” skriver han i en mail til Fagbladet FOA.
Fællestillidsrepræsentant Jette Vika Jørgensen var blandt de 10 medarbejdere, der for knap et år siden stod ansigt til ansigt med borgmesteren.
”Han har i hvert fald ikke holdt, hvad han lovede,” konstaterer hun i dag og fortsætter:
”Ved den seneste årlige lokallønsforhandling var der kun meget få, der blev tilgodeset. Jeg har flere kolleger med mange års anciennitet, som aldrig har fået del i lokalløn. Det er ikke rimeligt.”
Borgmesteren i Syddjurs Kommune har ikke flere kommentarer til forskellen på udviklingen i lokalløn i kommunen.
Tobias Stidsen
Den omvendte verden
150 kilometer øst for Syddjurs ligger den nordsjællandske kommune Allerød. Her er lønudviklingen helt anderledes.
I forvejen fik social- og sundhedsmedarbejderne i kommunen landets højeste lokalløn, og det seneste år er den blot vokset endnu mere for både social- og sundhedshjælpere og -assistenter.
Hos FOA Nordsjælland roser sektorformand Anne Mette Linsaa kommunen for at honorere de medarbejdere, der i mange andre kommuner kun får ringe andel af lokale lønkroner.
”Mange kommuner siger, at der ingen penge er. Sådan er det ikke i Allerød. De har taget en beslutning om, at medarbejderne skal lønløftes i det omfang, det kan lade sig gøre,” siger sektorformanden.
Det er i høj grad en såkaldt forhåndsaftale, der sikrer kommunens social- og sundhedsansatte højere lokalløn. Aftalen, der er indgået mellem kommune og FOA, sikrer, at alle medarbejdere honoreres for særlige funktioner og kompetencer, man tilegner sig i løbet af sin ansættelse, forklarer Anne Mette Linsaa.
”På den måde får alle en del af kagen, og sådan er det ikke i mange kommuner, kan jeg hilse og sige,” siger hun.