Annonce

lokalløn kort 2023 infogram

Tema: Lokalløn

Se kortet: Lokallønnen vokser i ældreplejen – men de geografiske forskelle er stadig enorme


Flere kommuner kigger social- og sundhedspersonalets vej, når der forhandles lokalløn. Men der er fortsat hårdt arbejde forude, siger FOA.

Annonce

I bunden af artiklen kan du se, hvor stor den gennemsnitlige lokalløn er for en række af FOAs faggrupper i din kommune eller region. Infogram

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Det seneste år har fire ud af fem kommuner givet flere lokallønskroner til deres social- og sundhedspersonale, viser tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor (KRL).

Samlet set er lokallønnen steget med knap otte procent. Bag stigningen gemmer sig dog væsentlige kommunale forskelle.

I toppen får social- og sundhedsansatte i Nyborg, Egedal og Gribskov kommuner tæt på 1.000 kroner mere i lokalløn hver måned.

Læs også: Ny aftale om lokalløn giver Alecia 1.000 kroner ekstra på lønsedlen

Til gengæld er der også kommuner, hvor lokallønnen er skrumpet en smule trods ældreplejens massive rekrutteringsudfordringer.

Det har den blandt andet gjort i Næstved, der dermed indtager placeringen som nummer sjok for både sosu-assistenter og -hjælpere.

Her får en social- og sundhedsassistent i gennemsnit godt 1.000 kroner om måneden i lokalløn. Det er 2.500 kroner mindre end i Allerød, hvor lokallønnen er størst.

Styrket fokus på lokalløn

De markante forskelle viser med al tydelighed, at der i mange kommuner venter hårdt arbejde forude, siger Thomas Enghausen, næstformand i FOA.

”Nogle steder skraber man virkelig bunden, og man ser ud til at have glemt, at lokalløn er penge, som FOAs faggrupper selv har finansieret. Og de penge er ikke bare forsvundet, så vi skal ikke acceptere begrundelsen, at der ’ingen penge er at forhandle om’, for det passer ikke,” siger næstformanden.

I erkendelse af at en lang række af FOAs faggrupper ikke får tilstrækkelig lokalløn, søsatte FOA tilbage i 2020 et lokallønsprojekt. Foreløbige resultater viser, at det øgede fokus betaler sig, vurderer Thomas Enghausen:

”I 11 ud af 13 kommuner er lokallønnen til social- og sundhedshjælpere for eksempel steget, så det ser ud til at virke, når vi går systematisk til værks, og derfor har vi også udvidet projektet til at tælle endnu flere FOA-afdelinger.”

På de to danmarkskort herunder kan du tjekke, hvor stor lokallønnen er for en række af FOAs faggrupper i kommuner og regioner – blandt andet for social- og sundhedsassistenter og -hjælpere.

Bemærk, at du vælger anden faggruppe ved at bruge pilene øverst i kortet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev