Iben Thuesen og kollegaen Michelle Egholm er frustrerede. Selvom de to social- og sundhedshjælpere i henholdsvis 13 og 11 år har været ansat i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune, er de aldrig blevet tilgodeset ved de lokale lønforhandlinger.
”Vi ved jo godt, at man i teorien har mulighed for en årlig lønforhandling, men vi får også altid af vide, at der ikke er nogen penge at forhandle om,” siger Michelle Egholm.
”Og når vi hele tiden får af vide, at der skal spares, så går det i glemmebogen. Man orker ikke at tage den kamp,” tilføjer Iben Thuesen.
Michelle Egholm får godt nok et tillæg på 666 kroner før skat for sin tjans som arbejdsmiljørepræsentant – men altså intet for nyerhvervede kompetencer og erfaring fra de mange års ansættelse.
Nye opgaver og ekstra ansvar
De to får heller ikke noget tillæg for det ekstra ansvar og de nye opgaver, de har varetaget siden 2021. Her blev de en del af kommunens projekt ’borgerteams’, hvor hjemmeplejen organiseres i mindre, selvstyrende teams.
For nylig kom de for alvor op i det røde felt, da de blev fortalt, at sygeplejerskerne i kommunens borgerteams rent faktisk får et lokalt tillæg på 15.000 og 30.000 kroner årligt for deres roller i de nye teams.
”Det er mega uretfærdigt, og vi blev virkelig vrede,” fortæller Michelle Egholm.
Blandt andet fremgår det af en helt ny forhåndsaftale mellem kommunen og Dansk Sygeplejeråd, at sygeplejersker med to års anciennitet i borgerteams får et tillæg på 15.000 kroner om året i 2006-niveau. Det er 1.425 kroner ekstra om måneden i ’nutidskroner’.
Kort efter de fik dén oplysning, bad Michelle Egholm sin leder om en lønsamtale, og efterfølgende har Iben Thuesen gjort det samme. Det har endnu ikke resulteret i noget konkret.
”Det er svært at rekruttere social- og sundhedshjælpere, og jeg kan ikke forstå, at lønnen ikke følger med,” siger Iben Thuesen.
Lokallønnen til sosu-hjælpere skrumper
Fagbladet FOA kunne onsdag fortælle, at mere end 1.000 andre social- og sundhedshjælpere med mindst 10 års erfaring ligeledes får 0 kroner i lokalløn. Samme billede tegner sig for en række andre lavtlønnede faggrupper.
”Det er ikke okay,” siger de.
”Der er ikke nogen leder, hvis der ikke er et hold. Og det er holdet, der tager de sure tjanser. Men vi får ingen gulerod, selvom vi løber stærkere og stærkere,” siger Michelle Egholm.
Kommune i dialog om aftale
Fagbladet FOA har uden held de seneste knap fire uger forsøgt at få et interview med Syddjurs Kommune. I stedet har fagbladet på mail modtaget denne korte kommentar fra
direktør for sundhed og dannelse Anders Blæsbjerg Baun:
”Vi går ikke ind i enkelte personers lønforhold, men disse vil naturligvis indgå i de videre lønforhandlinger. Vi har en god dialog med FOA Randers i de igangværende forhandlinger om blandt andet forhåndsaftalen.”