Annonce

sosu hjælper michelle egholm foto anna cathrine leth christiansen

Tema: Lokalløn

Iben og Michelle har til sammen 24 års erfaring – det honorerer kommunen med 0 kroner


Mange social- og sundhedshjælpere på landsplan får 0 kroner i lokalløn, selvom de har mange års erfaring. Det vækker stor utilfredshed i Syddjurs.

Annonce

Større ansvar og nye funktioner har – indtil videre – ikke resulteret i lokale tillæg til social- og sundhedshjælper Michelle Egholm (på billedet) eller kollegaen Iben Thuesen. De har begge arbejdet i mere end 10 år i Syddjurs Kommune. Anna Cathrine Leth Christiansen / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Iben Thuesen og kollegaen Michelle Egholm er frustrerede. Selvom de to social- og sundhedshjælpere i henholdsvis 13 og 11 år har været ansat i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune, er de aldrig blevet tilgodeset ved de lokale lønforhandlinger.

”Vi ved jo godt, at man i teorien har mulighed for en årlig lønforhandling, men vi får også altid af vide, at der ikke er nogen penge at forhandle om,” siger Michelle Egholm.

”Og når vi hele tiden får af vide, at der skal spares, så går det i glemmebogen. Man orker ikke at tage den kamp,” tilføjer Iben Thuesen.

Michelle Egholm får godt nok et tillæg på 666 kroner før skat for sin tjans som arbejdsmiljørepræsentant – men altså intet for nyerhvervede kompetencer og erfaring fra de mange års ansættelse.

Nye opgaver og ekstra ansvar

De to får heller ikke noget tillæg for det ekstra ansvar og de nye opgaver, de har varetaget siden 2021. Her blev de en del af kommunens projekt ’borgerteams’, hvor hjemmeplejen organiseres i mindre, selvstyrende teams.

Læs også: 455 ansatte i ældreplejen til borgmester: Giv os højere løn

”Da vi startede borgerteams op, blev vi egentlig lovet, at vi ville få et tillæg for de ekstra funktioner, hvor vi selv planlægger og koordinerer arbejdet. Men det er heller ikke blevet til noget,” siger Iben Thuesen.

Det er mega uretfærdigt, og vi blev virkelig vrede.

Michelle Egholm, social- og sundhedshjælper
For nylig kom de for alvor op i det røde felt, da de blev fortalt, at sygeplejerskerne i kommunens borgerteams rent faktisk får et lokalt tillæg på 15.000 og 30.000 kroner årligt for deres roller i de nye teams.
 
”Det er mega uretfærdigt, og vi blev virkelig vrede,” fortæller Michelle Egholm.
 
Blandt andet fremgår det af en helt ny forhåndsaftale mellem kommunen og Dansk Sygeplejeråd, at sygeplejersker med to års anciennitet i borgerteams får et tillæg på 15.000 kroner om året i 2006-niveau. Det er 1.425 kroner ekstra om måneden i ’nutidskroner’.
 
Kort efter de fik dén oplysning, bad Michelle Egholm sin leder om en lønsamtale, og efterfølgende har Iben Thuesen gjort det samme. Det har endnu ikke resulteret i noget konkret.
 
”Det er svært at rekruttere social- og sundhedshjælpere, og jeg kan ikke forstå, at lønnen ikke følger med,” siger Iben Thuesen.
 

Lokallønnen til sosu-hjælpere skrumper

Fagbladet FOA kunne onsdag fortælle, at mere end 1.000 andre social- og sundhedshjælpere med mindst 10 års erfaring ligeledes får 0 kroner i lokalløn. Samme billede tegner sig for en række andre lavtlønnede faggrupper.
 

Læs også: Mange får 0 kroner i lokalløn – ”næppe klogt,” siger overrasket ekspert

For Iben Thuesen og Michelle Egholm fik følelsen af uretfærdighed også tilført næring sidste år. Her kunne de to social- og sundhedshjælpere i Fagbladet FOA læse, at kommunens øverste chefer var steget markant i lokalløn, mens de lokale lønkroner til social- og sundhedshjælperne var blevet færre og færre.

Tjek lokallønnen i din kommune eller region

Fagbladet FOA sætter på ny fokus på FOA-medlemmernes lokalløn. Ved at klikke her, kan du blandt andet se, hvor lokallønnen er størst og mindst for FOAs største faggrupper – og sammenligne med din egen kommune eller region.
+
”Det er ikke okay,” siger de.

”Der er ikke nogen leder, hvis der ikke er et hold. Og det er holdet, der tager de sure tjanser. Men vi får ingen gulerod, selvom vi løber stærkere og stærkere,” siger Michelle Egholm.

Kommune i dialog om aftale

Fagbladet FOA har uden held de seneste knap fire uger forsøgt at få et interview med Syddjurs Kommune. I stedet har fagbladet på mail modtaget denne korte kommentar fra 
direktør for sundhed og dannelse Anders Blæsbjerg Baun:

”Vi går ikke ind i enkelte personers lønforhold, men disse vil naturligvis indgå i de videre lønforhandlinger. Vi har en god dialog med FOA Randers i de igangværende forhandlinger om blandt andet forhåndsaftalen.”

Fagbladet FOAs spørgsmål til kommunen

Her er de spørgsmål, som Fagbladet FOA forgæves har forsøgt at få svar på:

  • Er kommunen opmærksomme på, at der er fastansatte i ældreplejen med mere end 10 års anciennitet, som aldrig er blevet tilgodeset ved lokale lønforhandlinger?
  • Forstår kommunen, hvis det giver anledning til frustrationer blandt medarbejdere?
  • De medarbejdere, fagbladet har talt med, blev stillet et tillæg i udsigt for at varetage nye funktioner ved etableringen af kommunens borgerteams, men det er ”aldrig blevet til noget”, fortæller de. Hvorfor ikke?
  • Er kommunen grundlæggende enig i, at medarbejdere, der er en aktiv del i udviklingen af borgerteams, fortjener et lokalt tillæg for at varetage nye funktioner?
  • Sygeplejersker med to års anciennitet får et tillæg på 15.000 kroner (i 2006-niveau) for at være en del af borgerteams. Ønsker kommunen at indføre en lignende aftale, der bl.a. honorerer social- og sundhedsmedarbejdere for de nye ansvarsområder og funktioner i kommunens borgerteams?
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev