Annonce

borgmester møde syddjurs foto tobias stidsen

Tema: Lokalløn

455 ansatte i ældreplejen til borgmester: Giv os højere løn

Et interview i Fagbladet FOA har pustet til utilfredsheden blandt flere hundrede ansatte i ældreplejen. Borgmesteren undskyldte, da medarbejdere troppede op på hans mobile kontor og afleverede i alt 455 underskrifter fra utilfredse kolleger.

Annonce

Social- og sundhedshjælper Birthe Ranker Jæger afleverer et brev om stort arbejdspres i hjemmeplejen til borgmester Michael Stegger Jensen (S). Tobias Stidsen

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

“Det handler om, at jeg ikke har hørt fra nogle medarbejdere, at de vil have mere i løn som en løsning på rekruttering.”
 
Blandt andet dét udsagn fra Michael Stegger Jensen (S), borgmester i Syddjurs Kommune, har i alt 455 af kommunens medarbejdere i ældreplejen valgt at protestere imod.
 
De har skrevet under på, at de tværtimod mener, at det er nødvendigt med mere i løn, hvis blandt andet stigende rekrutteringsudfordringer skal løses. 
 

Læs også: Borgmester: ”Kommer der 500 medarbejdere og kræver mere i løn, så er vi nødt til at lytte til det”

Social- og sundhedshjælper Birthe Ranker Jæger er blandt underskriverne. Hun blev med egne ord både vred og ked af det, da hun læste borgmesterens udtalelser.
 
“Man fik fornemmelsen, at vi åbenbart ikke er mere værd. Men der er nødt til at ske noget nu. Løn- og arbejdsvilkår er nødt til at hænge sammen, for ellers får vi ikke de kolleger, vi har brug for. Hvis lønnen bliver højere, vil erhvervet blive mere attraktivt,” siger social- og sundhedshjælperen.
 

Troppede op på borgmesterens kontor

De 455 underskrifter afleverede fællestillidsrepræsentant Jette Vika til borgmesteren i Byens Hus i Rønde nordøst for Aarhus, hvor Michael Stegger Jensen havde rykket sit kontor ud for at komme i dialog med kommunens borgere.
 
“Vi har spurgt vores kolleger, om de er enige med det, du siger i Fagbladet FOA. Og jeg kan ligeså godt sige med det samme: der var ikke ret mange, der var enige med dig. Til gengæld var der mange, der ikke var enige,” sagde Jette Vika direkte henvendt til borgmesteren.
 
Fællestillidsrepræsentanten fortsatte:
 
“Du siger også, at du vil gøre noget ved arbejdsmiljø. Det vil vi helt sikkert holde dig op på, for arbejdsmiljø og løn er de to vigtigste parametre for at løse udfordringerne med rekruttering og fastholdelse.”
 
(Artiklen fortsætter under videoen)
 

Borgmesteren undskyldte

På mødet med de omtrent ti fremmødte medarbejdere anerkendte borgmesteren den store indsats i ældreplejen.
 
“Og hvis I på nogen måder er blevet stødt over mine udtalelser, vil jeg gerne undskylde for det på alle tænkelige måder,” sagde Michael Stegger Jensen.
 
“Jeg kan påvirke arbejdsvilkår og ikke så meget lønnen, og derfor har jeg hele tiden haft fokus på arbejdsforholdene. Dermed ikke sagt, at jeg ikke anerkender, at der er noget omkring løn, hvor I har et fokus, men det er bare ikke dér, hvor jeg har haft mit fokus,” fortsatte han.
 
borgmester møde syddjurs 2 foto tobias stidsen
Borgmester Michael Stegger Jensen (S) spurgte, om han måtte komme med på en vagt i hjemmeplejen. Tobias Stidsen

Skal med rundt i hjemmeplejen

I et brev til borgmesteren beretter social- og sundhedshjælper Birthe Ranker Jæger om en presset hverdag i hjemmeplejen. Hun valgte derfor at afbryde Michael Stegger Jensen, da han fortalte, at hans fokus som borgmester er gode arbejdsforhold.

“Som jeg har skrevet i brevet, så er det gode arbejdsforhold altså heller ikke til stede,” pointerede hun.

"Det tager jeg meget alvorligt," svarede borgmesteren og aftalte med Birthe Ranker Jæger, at han tager med hende på en vagt i hjemmeplejen snarest muligt for med egne øjne at opleve arbejdspresset.

Læs også: Store cheflønninger på dagsorden til borgmestermøde

Derudover har borgmesteren aftalt at holde såkaldte dialogmøder med den lokale FOA-afdeling.

Udgangspunktet for det omtalte interview i Fagbladet FOA med Michael Stegger Jensen var Syddjurs Kommunes fordeling af lokalløn. 

Løndata viser, at kommunen i gennemsnit giver 502 kroner mindre i lokalløn til dens social- og sundhedshjælpere sammenlignet med for ti år siden.

Michael Stegger Jensen havde ikke mulighed for at give interview, da Fagbladet FOA lagde vejen forbi hans mobile kontor. 

Fagbladet FOA har efterfølgende spurgt borgmesteren, om han vil arbejde for, at kommunen finder flere penge i budgettet til lokalløn til personalet i ældreplejen. Borgmesteren er endnu ikke vendt tilbage med et svar.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev