Annonce

Så lykkedes det: Forhøjet fradrag til dagplejerne på vej


Landets dagplejere får del i inflationshjælpen til de danskere, som er ramt af prisstigninger på mad og energi. Dagplejernes standardfradrag bliver nu hævet fra 60 til 68 procent i 2023.

Annonce

Dagplejer Rikke Hakmann glæder sig over, at dagplejerne endelig er blevet hørt. ”Det har betalt sig at gå på gaden og opsøge politikerne,” siger hun. Heidi Lundsgaard

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

2,4 milliarder kroner er på vej ud til trængte danskere i den aftale om inflationshjælp, som netop er blevet præsenteret ved et doorstep-møde på Christiansborg.

50 millioner af dem er afsat til landets dagplejere, så de nu får hævet standardfradraget, som de får for at drive dagpleje, fra 60 procent af deres løn til 68 procent i 2023.

”Det er dejligt, at vi er blevet hørt. At det endelig er lykkedes at trænge igennem. Vi må se på, hvor meget det giver den enkelte dagplejer, men det er en start. Så må vi blive ved og kæmpe videre,” siger dagplejer Rikke Hakmann, dagplejer i Faaborg-Midtfyn Kommune, der har været nødt til at tære af sin egen opsparing for at betale sine gasregninger. Derfor startede hun en facebookgruppe for dagplejere, som under valgkampen gik aktivistisk til værks og opsøgte politikerne både lokalt i landet og på Christiansborg.

”Vi kan jo se, at det har hjulpet, at vi har råbt op og opsøgt politikerne, og det må vi blive ved med. Men jeg må også ærligt indrømme, at hvis det ikke var lykkedes med forhandlingerne her, så havde jeg nok smidt håndklædet i ringen.”

Læs også: Ny aftale om inflationshjælp er landet: Det skal du vide

Har om nogen mærket det

Kim Henriksen, formand i Pædagogisk Sektor i FOA, er meget glad for, at det endelig lykkedes at lande en aftale, der giver dagplejerne en økonomisk håndsrækning.

”Vi er enormt glade for, at aftalepartierne er lykkedes med at lande en aftale, som tilgodeser dagplejerne under inflationskrisen. For de har om nogen været ramt af prisstigningerne på mad og energi,” siger Kim Henriksen, der mener, at hjælpen kommer i 11. time. For de har siddet alene med prisstigninger, der har gjort, at det blev dyrere at lave frokost og mellemmåltider til børnene og har været nødt til at holde temperaturen i deres hjem på et højere niveau hen over dagen.

Læs også: Parti: Dagplejerne skal have inflationshjælp

”Mange dagplejere har været så pressede, at de har overvejet, om de var nødt til at forlade faget, selv om de elsker deres arbejde med de små. Vi ved også, at dagplejen er topscorer i forældretilfredshed blandt dagtilbud. Det er så vigtigt, vi værner om dagplejen, for det er et professionelt tilbud af høj pædagogisk kvalitet, som vi skal sikre, at forældrene fortsat kan vælge til deres børn,” siger Kim Henriksen.

Formand for Danmarksdemokraterne, Inger Støjberg, der gik til forhandlingerne med hjælp til dagplejere og private børnepassere som et af to hovedkrav, er meget glad for resultatet.

”Det er jeg rigtig, rigtig glad for – at vi kunne give en håndsrækning til dagplejere og private børnepassere. Og det allerbedste er næsten, at der med det her er gjort opmærksom på, at det er en reel problemstilling. Jeg er godt klar over, at det ikke løser alle problemer for dagplejerne og at det netop er en håndsrækning, men det viser også, at nogle gange er vejen til forhandlingsbordet ikke så lang, som man skulle tro.”

Inflationspakken giver også ældre, der modtager ældrecheck, en ekstra ældrecheck på 5.000 skattefri kroner. Også trængte børnefamilier og forældre på SU, bliver tilgodeset.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev