Annonce

Mennesker står med skilte, hvor der står "bevar store bededag" foran Christiansborg.

Tema: Kampen om store bededag

Cheflæge: Afskaffet helligdag vil ramme disse ansatte særligt hårdt


Mere end 8 ud af 10 FOA-medlemmer er mod regeringens forslag om at afskaffe store bededag, viser en ny undersøgelse. Cheflæge peger på, at fjernelse af en helligdag vil ramme ansatte med i forvejen høje fysiske og psykiske krav.

Annonce

Torsdag blev der demonstreret foran hovedindgangen til Christiansborg. De fremmødte var utilfredse med, at regeringen vil sløjfe store bededag som helligdag. Jørgen True

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

En dårlig ide. Endda en meget dårlig ide. Med de ord beskriver 82 procent af FOAs medlemmer regeringens forslag om at fjerne store bededag som helligdag og gøre den til en almindelig arbejdsdag fra næste år.

Det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer, som 3.017 medlemmer har svaret på. I undersøgelsen peger flere på, at helligdage som store bededag er et værn mod nedslidning og sygdom.

Som én skriver:

Helligdagene er noget, vi i fysisk hårdt belastende jobs ser frem til. Jeg tror, der vil komme flere sygedage blandt os, hvis en helligdag bliver taget fra os.

Den holdning deler Jannie Graversen, der er dagplejer i Herning.

”Jeg har en arbejdsuge på minimum 48 timer plus alt det løse som rengøring og indkøb. Så jeg elsker og ser altid rigtig meget frem til de små forlængede weekender, jeg ikke selv beder om. Det giver mig mulighed for at tage i sommerhus og koble af og være sammen med min familie,” siger Jannie Graversen.

Man kan ikke sætte tal på, hvilke konsekvenser en mistet fridag kan have for lønmodtagere i belastende jobs. Det fortæller Jane Frølund Thomsen, der er cheflæge på Arbejds- og Miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

”Men at fjerne en fridag bidrager i hvert fald ikke til at reducere fysiske belastninger, når vi i forvejen har et yderst effektiviseret arbejdsmarked med høj arbejdsintensitet og krav om mange år på arbejdsmarkedet. Yderligere skærpelse af arbejdsmængde i arbejdslivet vil særligt ramme ansatte med i forvejen høje fysiske og psykiske krav, den ældre arbejdstager og de med helbredsmæssige begrænsninger,” siger cheflægen.

Læs også: Mange mister helligdagstillæg: Sådan vil regeringen kompensere for store bededag

Mister 800 kroner

Økonomi er også et argument blandt FOAs medlemmer for at beholde store bededag som helligdag.

62 procent af de adspurgte har et arbejde, hvor helligdagsvagter indgår. En af dem er Marianne Vedel Jeppesen, der arbejder som social- og sundhedsassistent på Holbæk Sygehus.

”Jeg kommer til at miste omkring 800 kroner, hvis regeringen fjerner store bededag som helligdag. Når vi tager uddannelsen, ved vi jo godt, at grundlønnen er lav. Og vi ved også godt, at det er weekendtillæg og helligdage, der så giver os dét ekstra. Så jeg håber, at der bliver fundet en anden løsning,” siger Marianne Vedel Jeppesen.

Hun ville ønske, at arbejdsmarkedets parter var blevet spurgt, frem for at det bare blev trukket ned over hovedet på hende og hendes mange kolleger.

Læs også: ”Imponerende” mange har skrevet under på at bevare store bededag

I sync med medlemmer

FOA er et blandt mange fagforbund, der har været klare i spyttet omkring store bededags-debatten. Derfor glæder det forbundsformand i FOA Mona Striib, at medlemspulsen viser det samme billede:

”Jeg er rigtig glad for, at vi er i sync med vores medlemmer. Det stemmer godt overens med, hvordan vi har ageret i alt det her,” siger hun.

– De fleste kan godt lide at holde en fridag. Så er det ikke oplagt, at så mange af FOAs medlemmer synes, det er en dårlig idé at afskaffe store bededag som helligdag?

”Det særlige ved FOAs medlemmer er, at der for eksempel er 70 procent på ældreområdet og 80 procent omsorgsmedhjælpere, der arbejder store bededag. Vores medlemmer har øje for, at det er en familiefridag, hvor nogen kan holde en forlænget weekend, men samtidig har de øje for, at de, som arbejder, skal have en erstatningsfridag. De ved godt, hvordan man har balance mellem arbejdsliv og fritid – og det er ikke ved at arbejde mere,” siger Mona Striib.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev