Annonce

store bededag hveder

Tema: Kampen om store bededag

Fagbevægelsen opfordrer alle til at skrive under på at bevare store bededag


En samlet fagbevægelse har startet underskriftsindsamling for at bevare store bededag. Det skal presse regeringen til at skrotte det omstridte forslag, siger FOAs formand.

Annonce

Fagbevægelsen ønsker, at regeringen mærker befolkningens modstand mod forslaget om at afskaffe store bededag som helligdag. Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Danskerne skal sende et klart signal til regeringen om, at store bededag skal bevares. Derfor har fagbevægelsen i dag startet en underskriftsindsamling, hvor alle opfordres til at skrive under.
 
”Det er fuldstændig utilstedeligt, at en regering med et pennestrøg afskaffer alt det, vi har aftalt i overenskomsterne om store bededag. Det er et sjusket lovforslag, og de overhører, at vi beder om at blive indkaldt til trepartsforhandlinger. Det skal medlemmerne ikke finde sig i, og nu ligger vi tryk på ved at starte en underskriftsindsamling, hvor vi opfordrer hele Danmarks befolkning til at skrive under,” siger Mona Striib, forbundsformand i FOA.
 
Regeringens ønske om at gøre store bededag til en almindelig arbejdsdag for at øge det såkaldte arbejdsudbud har mødt massiv kritik de seneste uger. Fagbevægelsen håber, at befolkningens modstand presser regeringen til at droppe forslaget.
 

Kræver folkeafstemning 

”Hvis ikke regeringen selv tager lovforslaget af bordet, bør de i det mindste indkalde til folkeafstemning, så befolkningens stemme bliver hørt. Og hvis de ikke kan finde ud af det, så må Folketingets øvrige partier hjælpe dem,” siger Mona Striib og refererer til, at det kræver 60 mandater i Folketinget at kræve en folkeafstemning.
 
”Det er det åbenlyst rigtige at gøre,” fastslår Mona Striib og spår, at modstanden også vil få varig effekt:
 
”Med så kraftig en mobilisering og modstand fra en samlet fagbevægelse, så bliver det sidste gang, at vi ser et så eklatant sjusket forsøg på at lave indgreb i vores overenskomstaftaler.”
 
– Hvor mange, håber I, skriver under?
 
”Jeg håber, at vi samler et stort flertal af den danske befolkning, så i hvert fald 80 procent vælger at sige nej til forslaget og derfor skriver under.”
 

Modstanden vokser

Med afskaffelsen af store bededag forventer regeringen at tilføre statskassen 3 milliarder kroner, som skal bruges til at finansiere øgede udgifter til forsvaret. Mona Striib peger på, at der er andre måder at finde de penge.
 
”Blandt andet kunne regeringen lade være med at igangsætte skattelettelser,” siger hun.
 
Få timer efter fagbevægelsen var gået i gang med at indsamle underskrifter, afviste ni partier i Folketinget regeringens krav om, at partierne skal stemme for at afskaffe en helligdag, hvis de vil deltage i et kommende forsvarsforlig. Det skriver Ritzau.

De ni partier, der alle er uden for regeringen, har udsendt en fælles pressemeddelelse, hvor de kalder regeringens tilgang for ”et brud på den danske tradition for bredt samarbejde omkring Forsvaret.”
 
Det er urimeligt at stille en samlet forligskreds over for en eneste mulig finansiering, som de fleste af partierne er imod. Derfor afvises krydset mellem afskaffelse af en helligdag og adgang til forligskredsen, lyder det fra partierne.
 
De ni partier bag pressemeddelelsen er SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, De Radikale, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Alternativet.
 
Du kan skrive under på bevarstorebededag.dk

Tre grunde til at FOA er imod afskaffelsen af store bededag

Mister en fridag
Lønmodtagere skal arbejde 7,4 timer mere, fordi man mister en fridag. Hvis man har været vant til at arbejde på store bededag, så mister man den erstatningsfridag, som arbejde på store bededag udløser.

Mister tillæg og rettigheder
Udover en fridag mister mange faggrupper de tillæg, der følger med, når man arbejder på en helligdag. Lovforslaget vil ramme faggrupperne meget forskelligt, men både de faggrupper, der som månedslønnede arbejder på bededagen og de timelønnede, som arbejder på dagen, vil miste penge, når de ikke længere får tillæg for at arbejde på store bededag.

Færre offentligt ansatte
Lovforslaget vil betyde, at pasningstilbud som vuggestuer, børnehaver, SFO med videre vil skulle holde åbent en ekstra dag. Det vil medføre øgede kommunale udgifter, men i lovforslaget står der, at det offentlige ikke må bruge flere penge, og derfor vil der ske en reduktion i antallet af offentligt ansatte svarende til 2.700 fuldtidsstillinger.

Læs mere på FOAs hjemmeside.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev