Annonce

geethika brown

Udvist sosu-hjælper i opråb til ny minister: Lad mig komme tilbage til Danmark


Den 51-årige social- og sundhedshjælper Geethika Brown blev for snart to år siden udvist af Danmark. Havde hun været social- og sundhedsassistent, måtte hun gerne blive. Nu kommer hun med et opråb til ministeren.

Annonce

Geethika Brown blev udvist til Sri Lanka for snart to år siden, men ønsker stadig at komme tilbage til sit job i hjemmeplejen i Furesø Kommune. Hendes arbejdsgiver mangler ansatte og vil gerne have hende tilbage.  Tobias Stidsen

Af Alexander Pilgaard Kjær
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Morten Bruun
Journalist

Annonce

“Jeg savner Danmark hver eneste dag. Der sker ikke så meget i mit liv. Jeg føler mig meget fremmed her i landet. Det går ikke godt.” 
 
Sådan fortalte social- og sundhedshjælper Geethika Brown tidligere på året til Fagbladet FOA fra Sri Lanka, hvor hun i 2021 blev udvist til. 
 
Udvisningen kom, efter hendes daværende mand, der kommer fra Nordirland, forlod Danmark. Hans afrejse betød, at Geethika mistede sin opholdstilladelse, fordi hun er social- og sundhedshjælper og ikke social- og sundhedsassistent. Titlen som social- og sundhedshjælper fremgår nemlig ikke af positivlisten, hvilket titlen som social- og sundhedsassistent gør. 
 
Da hun blev udvist, arbejdede hun i hjemmeplejen i Furesø Kommune. Hun elskede jobbet, og kommunen ville hellere end gerne have beholdt hende.
 


Hvorfor må jeg ikke arbejde?”

I skrivende stund er Geethika Brown på besøg i Danmark på turistvisum i en måned, og i den forbindelse har hun en bøn til udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S):
 
“Jeg vil gerne sige to ting til dig, Kaare Dybvad. Jeg ønsker dig tillykke med, at du fortsætter som udlændingeminister. Og så vil jeg gerne spørge dig: Hvorfor må jeg ikke arbejde som sosu-hjælper i Danmark? Mine gamle kolleger løber hurtigere og hurtigere. I oktober måned sagde du, at sosu-hjælpere gerne må komme på positivlisten. Hvad er det, du venter på?” spørger Geethika Brown direkte henvendt til ministeren.

Inden folketingsvalget sagde den daværende udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S), at noget af det første, en ny regering ville ændre, var positivlisten, således at social- og sundhedshjælpere blev omfattet. Det sagde han i oktober til Ekstra Bladet.
 
”Jeg synes sådan set, det ville være en god idé at have sosu-hjælperne med på positivlisten (…) Det er noget, vi har haft en diskussion om i længere tid. At der selvfølgelig er nogle rekrutteringsudfordringer i sundhedsvæsenet,” sagde Kaare Dybvad Bek til avisen.

Den nye regering, hvor Kaare Dybvad Bek er fortsat som udlændinge- og integrationsminister, er opmærksom på, at der har været flere sager som Geethikas. Og nu skal det tilsyneladende være slut med den slags. 

I regeringsgrundlaget fremhæves det således, at regeringen vil give opholdstilladelse til ’visse udlændinge’, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft’.
 
Det kan eksempelvis være inden for sosu-området, og Fagbladet FOA har derfor bedt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) fortælle, hvordan han forestiller sig, at de nye vilkår kan træde i kraft – og hvordan de eventuelt skal forstås. Vi har også bedt ham fortælle, om de aktuelle sager kan stilles i bero, indtil flertalsregeringen har de nye regler på plads.

Det har ikke været muligt at få ham til at stille op til interview, men via mail gentager han indholdet i regeringsgrundlaget:
 
”Regeringen holder fast i princippet om, at udlændinge, der har fået beskyttelse i Danmark, som udgangspunkt skal vende hjem, når forholdene i deres hjemland tillader det. Regeringen anerkender det problem, vi har set den seneste tid med unge kvinder fra Syrien, der har mistet deres opholdstilladelse til trods for, at de har vist, at de vil Danmark. Derfor vil regeringen give ret til fortsat ophold for visse udlændinge, som uddanner sig inden for områder, hvor der er mangel på arbejdskraft. Jeg vil nu gå i gang med at se på, hvordan det konkret kan udmøntes.” 

Baggrunden for Geethikas udvisning

I foråret 2019 forlod Geethika Browns nordirske mand hende uden varsel.
 
Siden har hun ikke kunnet få kontakt til ham, men da hendes nuværende opholdstilladelse er afhængig af ægtemandens tilknytning til Danmark, vurderer Udlændingenævnet i afgørelsen, at Geethikas opholdstilladelse ikke længere er gyldig.
 
Derudover fremgår det i afgørelsen fra Udlændingenævnet, at Geethika Brown fra 2016 til 2017 opholdt sig i Sri Lanka i lidt mere end et år. Geethika Brown fortæller, at det var for at tage sig af sin kræftsyge mor.
 
Fordi hun var væk i mere end et år, bliver der i afgørelsen fra Udlændingenævnet kun lagt vægt på Geethikas tilknytning til Danmark siden 'seneste indrejse' i 2017. At social- og sundhedshjælperen på det tidspunkt allerede havde opholdt sig i Danmark i seks år, kan ikke føre til en ændret vurdering, skriver Udlændingenævnet.
 
 

Forsøger at blive skilt

Geethika søgte 20. maj 2020 om skilsmisse. Mere end et halvt år senere - den 8. januar 2021 - beklager Familieretshuset i et brev til Geethika den lange sagsbehandlingstid, men meddeler hende samtidig, at skilsmissen ikke kan gennemføres.
 
Årsagen er, at Familieretshuset ikke har været i stand til at få kontakt til ægtefællen, og de ved derfor ikke, om han "er enig i at lade sig opløse ægteskabet."
 
Den manglende skilsmisse har ifølge Geethika også betydning for hendes muligheder for at blive. Ifølge EUs hjemmeside kan en ikke-EU-borger, der er skilt fra sin EU-ægtefælle, blive boende, hvis man har boet i landet i mindst et år, og hvis ægteskabet har varet i mindst tre år. Begge dele opfylder Geethika - problemet er, at hun ikke er skilt.
+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev