Annonce

Mand sidder med ryggen til på bænk foto: colourbox

Ny aftale: Lille håndsrækning til trængte danskere


Engangsbeløb til særligt udsatte, ældre og visse studerende. En sænket el-afgift og et forhøjet beskæftigelsesfradrag. Et flertal i Folketinget har indgået en aftale, der blandt andet skal kompensere for de stigende priser på mad, el og varme.

Annonce

Pensionister er blandt de grupper, der får en økonomisk håndsrækning, efter at et bredt flertal i Folketinget har indgået en politisk aftale. Colourbox

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

Opdateret: Artiklen er 12:58 opdateret med en kommentar fra forbundsformand i FOA, Mona Striib.

Stigende priser på dagligvarer, el og varme har kunnet mærkes alle steder. En ny aftale betyder, at nogle af de hårdest trængte får lidt ekstra.

Et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Konservative er i dag blevet enige om at udbetale 5.000 kroner ekstra til pensionister, der modtager ældrecheck. Beløbet bliver udbetalt over to år, den første halvdel i 2022 og den anden i 2023.

”Jeg er glad for, at vi nu kan give en håndsrækning til nogle af dem, som er særligt udfordret af inflationen. Det er blandt andet folkepensionister, som modtager ældrecheck, som kan se frem til 5.000 kroner,” sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde, hvor aftalen blev præsenteret.

De 5.000 kroner er skattefrie og bliver tildelt de godt 290.000 danskere, der har modtaget ældrechecken sidste år. Hjælpen kommer oveni flere andre tiltag, som for eksempel varmechecken, der skal afbøde slaget fra stigende priser på blandt andet fødevarer, benzin og el.

En anden del af aftalen er derfor også, at el-afgiften bliver lempet fra det seneste kvartal i 2022 frem til hele 2023. Afgiften sænkes med 4 øre kilowatt-timen i 2022 og 4,3 i 2023 og kommer til samlet at koste statskassen 475 millioner kroner. Hele aftalen kommer til at koste 3,1 milliarder kroner.

Aftalen indeholder også hjælp til lønmodtagere, studerende og andre overførselsmodtagere. Hvis du i marts modtog førtidspension, seniorpension, efterløn, fleksydelse eller tidlig pension, modtager du et engangsbeløb på 2.000 kroner.

For lønmodtagere bliver det maksimale beskæftigelsesfradrag forhøjet til 43.500 kroner i år og 45.600 kroner næste år.

Samtidigt bliver SU-fribeløbet hævet med 4.000 kroner. Det vil altså sige, at det samlede beløb, man som studerende må tjene ved siden af sin SU, bliver højere. Desuden modtager folk på handicap-SU og enlige forsørgere på SU 2.000 kroner som engangsbeløb.

God, men ikke perfekt aftale

Formand i FOA Mona Striib er glad for aftalen. Den udviser en villighed til at hjælpe dem, der er hårdest presset: pensionister, studerende og lavtlønnede. Selvom den ikke er perfekt. 

”Vi sætter pris på, at man forsøger at løfte dem der har det sværest i samfundet. De stigende priser betyder at lavtlønnede i den grad ikke bare har det svært, men helt umuligt svært. Derfor havde vi gerne set, at der også som en del af aftalen var hjælp til dem,” siger Mona Striib. 

Beskæftigelsesfradraget der bliver hævet, er et af de elementer i aftalen, der påvirker almindelige lønmodtagere mest. En forhøjelse af beskæftigelsesfradraget er godt, mener Mona Striib, men det måtte gerne have været differentieret med lønniveau. 

”Det er et godt initiativ, fordi det hjælper alle, også dem på bunden. Men vi havde måske tænkt, at man i højere grad skulle hjælpe dem, der lå lavest i lønskalaen, fordi det er dem med de største udfordringer. Men vi ved også godt, at den her slags aftaler handler om at finde en balance,” siger Mona Striib. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev