Annonce

Portræt af Tarek og Abdel. To brødre fra Syrien.

Brødrepar fra Syrien kåret som årets velfærdstalenter


For fjerde år i træk bliver 100 velfærdstalenter hyldet af PenSam og FOA Ungdom. Iblandt er et brødrepar, der kommer fra Syrien, som allerede fra første dag i Danmark besluttede sig for, at de ville lave noget, der gjorde en forskel for andre mennesker. 

Annonce

Tarek (tv.) og hans lillebror Abdel er begge blandt de 100 personer under 36 år, der i dag hyldes som velfærdstalenter. Robert Wengler

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Da 20-årige Tarek Husam Mohamad og hans lillebror Abdel Rahman Hosam Mohamad på 18 kom til Danmark som flygtninge, vidste de med det samme, at de ville yde deres, for at finde ro og værdi i deres nye tilværelse i Jylland. De var blevet statsløse, havde lagt deres fortid bag sig, og de vidste, de ville bruge deres evner, der hvor de kunne bruges, og der hvor de gjorde en forskel. 

Og det var en indstilling, der nu har betydet, at de sammen med 98 andre unge under 36 i dag bliver hyldet som velfærdstalenter og for deres gode arbejde af PenSam og FOA Ungdom. 

Læs også: Pia rørt til tårer, da hun blev hyldet med demenspris: Det er en utrolig anerkendelse

Sproget er nøglen til landet 
Allerede fra start havde brødreparret lysten til at tilegne sig så meget ny viden som muligt, og de har siden, de kom til landet, været tilknyttet flere uddannelsestilbud og sprogkurser, hvor de har udmærket sig med topkarakterer. 

Det var det naturlige valg, mener 26-årige Tarek, da han også følte, at det var indgangsbilletten til det danske samfund og for at gøre den forskel, som han brændte for. ”Det var nøglen til landet,” siger han.  

Det var også kun få år efter, at de en dag mødte op på et plejehjem i Aabenraa Kommune for at tilbyde deres hjælp som frivillige. Et træk, som skulle vise sig at bane vejen for deres fremtidige uddannelsesplaner. 

Det var dog ikke helt tilfældigt, at de ville arbejde med de ældre borgere frem for de mindste.

”Det er vigtigt at kende den kultur og de traditioner, der findes i et land. Det kan man i langt højere grad få gennem arbejdet med ældre, der har oplevet så meget, og som har den danske kultur siddende på rygraden,” fortæller Abdel. 

Læs også: Opråb fra speciallæge: Omsorg kan ikke puttes i et excel-ark

Gensidig fortjeneste
Tarek og Abdel er glade for at få lov til at arbejde med de ældre. Og det er tydeligt, at der er en gensidig interesse for at lære og at lære fra sig.  

”De ældre har en interesse i min kultur, og det er ofte, at de spørger mig: ’Sig mig Tarek, hvordan siger man det her på arabisk?’ Det har de ofte lidt svært ved at udtale, og så griner vi af det sammen. Omvendt så glemmer jeg nogle gange et ord på dansk, men så er de gode til at hjælpe mig,” siger Tarek.

Når de går ture, er de ældre også gode til at fortælle Tarek om, hvad de forskellige blomster og træer hedder, og så hygger de sig ofte med en god film eller over et spil 500 eller med at slå hinanden hjem i Ludo.  

”Vi spiller også bingo, og så læser jeg nogle gange avisen for dem. Og hvis der så er noget, jeg udtaler forkert, så retter de mig,” siger Abdel. 

”Jeg får så meget igen. Jeg lærer så meget af de ældre og af deres livserfaringer. Og så er de begyndt at lære mig lidt sønderjysk,” fortæller Tarek og fortsætter:
 
”Vi elsker vores arbejde. Vi ville arbejde 24 timer i døgnet, hvis vi kunne. Vi går op i, at vi giver de ældre nogle anderledes oplevelser i hverdagen, som gør dem glade og mindre ensomme.”

En solstrålehistorie

I dag er Tarek færdiguddannet som social- og sundhedshjælper, hvilket er noget, som Abdel følger trop med i slutningen af juni måned i år. Men det stopper ikke der. For begge brødre har en stor interesse i at tilegne sig ny læring, og de har sammen lagt mål for fremtiden.

De vil begge videreuddanne sig, når muligheden opstår. Gerne til social- og sundhedsassistenter, men de er også interesserede i at uddanne sig til sygeplejersker eller læger.
 
Og meget af det, kan de takke Dorte Soll for, som er deres driftsleder på plejehjemmet Rønshave.

”Hun er en fantastisk leder, som har fuld respekt for alle mennesker, hun møder. Og så lader hun os ikke give op. Hun støtter os og siger: ’I kan godt. I stopper ikke, for I er dygtige og kloge,’” siger Abdel.

Dorte Soll ansatte dem som frivillige dengang tilbage i 2018, og det er hende, der har nomineret brødrene til prisen. I nomineringen skriver Dorte Soll blandt andet om brødrene: 

”De er arbejdsomme, intelligente, fagligt nysgerrige og aldeles vellidte af både beboere og personale. De gør en forskel for vores fag. Vi har brug for flere sosu-hjælpere, gerne mandlige kollegaer, som bare nogle gange kan noget, vi andre ikke kan. Uden at kunne sætte ord på det, så vinder de respekt og anerkendelse ved vores beboere.” 

Det er deres engagement og deres lyst til at gøre en forskel for de ældres hverdag, der betød, at de blev nomineret. Men ifølge brødrene er det i høj grad dem, der skylder Dorte en tak.
 
”Vi er så taknemmelige for Dorte Soll, for hun støtter og hjælper os så meget. Vi kan ikke finde de rette ord til at beskrive, hvor meget hun betyder for os. Hendes støtte og hjælp giver os vores engagement. Så en special tak til dig, Dorte, for støtten og nomineringen. Det betyder alt,” siger Tarek og Abdel istemmer:

”Vi er så heldige at komme til et land, hvor der er så mange søde mennesker. Vi er så glade for at være her og for, at menneskene var så gode til at tage imod os med åbne arme og gav os en chance.”

Normalt ville fejringen foregå på Christiansborg, men som sidste år, foregår den virtuelt, med taler fra social- og ældreminister Astrid Krag, forbundsformand i FOA Mona Striib og PenSams administrerende direktør, Torsten Fels fra kl. 13.00-15.00. 
 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev