Annonce

Tema: Coronavirus

Optimisme på plejecenter i Ishøj trods corona: ”Vi har ekstra styr på det i år”


Ishøj er den kommune med færrest vaccinerede borgere. Alligevel er de ansatte på plejehjemmet Torsbo i Ishøj fortrøstningsfulde. Coronarestriktionerne er nemlig efterhånden blevet rutine. 

Annonce

På Torsbo plejecenter i Ishøj bærer man nu mundbind på fællesarealer. Kravet om mundbind trådte i kraft 6. december. Anna Cathrine Leth Christiansen

Af Simon Marvig Ravn
Journalist

Annonce

På Torsbo plejecenter i Ishøj er man ikke bekymret for coronavirus. Det på trods af, at Ishøj er en af de kommuner med lavest vaccine-tilslutning i landet. På Torsbo ved man nemlig efterhånden, hvordan man undgår smitte.

"Det hele var ret nyt sidste år. Men nu ved vi, hvad man skal gøre, for at forhindre spredning af corona. Vi spritter af, går med mundbind og holder afstand," siger Hatice Yapici, der er social- og sundhedsassistent og arbejdsmiljørepræsentant på Torsbo plejecenter. 

Ifølge Hatice er der meget mere ro på blandt medarbejderne, end der var i januar sidste år. Sidste år var de ansatte nervøse for at blive smittet, og for at de skulle løbe tør for værnemidler. 

"Vi har ekstra styr på tingene nu, blandt andet fordi folk har prøvet at blive smittet, så de er mere klar over, hvordan det foregår," siger hun.

Læs også: Vacciner skaber konflikt mellem medarbejdere

Flere bruger visir

Selvom det stigende smittetal skaber dønninger af bekymring blandt medarbejderne, har de en rutineret tilgang til, hvordan man håndterer coronavirus. 

"Selvfølgelig bliver man nervøs. Folk er bange for at blive smittet og mest bange, for at beboerne skulle blive smittet. Lige så snart man hører, at smittetallet stiger, så begynder man at snakke om det. Men vi har styr på podning, på coronapas og på mundbind. Jeg føler faktisk, at jeg har været meget velinformeret," siger hun. 

Der er naturligvis udfordringer, men Hatice er fortrøstningsfuld over situationen. Hun har som arbejdsmiljørepræsentant talt med sine kolleger om mundbindene. Nogle af kollegerne er allergiske, og nogle bliver meget generede over dem end andre.

"Mundbindene bliver irriterende, når de er fugtige, og det kan være svært at trække vejret, men vi skifter dem efter tre timer, og der er altid fyldt op med nye. Der er åbent for, at man kan bruge visir, og det giver også en bedre kontakt med for eksempel demente borgere," siger hun. 

Læs også: Nye restriktioner: Skoleelever sendes hjem, men der bliver mulighed for nødpasning

PCR-test tilbydes hver mandag og fredag

Lene Bonde Stürup, der er plejecenterleder for Torsbo og Kærbo plejehjem i Ishøj, mener også, at visiret giver god mening. 

"Der er blevet åbnet mere for brug af visir, og der er helt klart medarbejdere, der synes, at det er rarere at bruge i stedet for mundbind. Det er et demenscenter, så det er bare rarere, at borgeren kan se en i ansigtet," siger Lene Bonde Stürup. 

På Torsbo følger man opfordringerne, og tilbyder test af personalet to gange om ugen, mandag og fredag. Her bliver bådet dag- og nattevagter PCR-testet. Hvis en medarbejder tester positiv, er der en fast procedure, til at håndtere det, mens Lene Bonde Stürup er i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed. 

"Vi har løbende medarbejdere, der tester positiv. Hver gang det sker, sætter vi gang i en proces. Så det kører i nogle helt faste gange, sammen med Styrelsen for Patientsikkerhed," siger Lene Bonde Stürup.

Hatice Yapici påpeger, at alle er meget opmærksomme på corona. Hun er også bekendt med proceduren i tilfælde af, at en beboer tester positiv. 

"Så snart nogen er testet positiv, sætter vi et skilt på døren, hvor der står "sidder i isolation". Der bliver skrevet i deres journal, der bliver sat vogne med værnemidler ved deres dør, vi underretter køkkenet, så al service kan blive vasket separat. Vi tester personalet og beboerne," siger Hatice, og tilføjer:

"Det er lang tid siden, at det har været relevant, gudskelov".

Størstedelen af beboerne har fået tredje stik

På trods af Ishøjs lave vaccinetilslutning, påpeger Lene Bonde Stürup, at mange af de ansatte er vaccinerede, og størstedelen af beboerne har fået tredje stik. 

"Jeg er blevet spurgt af mange folk, hvor mange medarbejdere er vaccinerede. Jeg må ikke spørge mine medarbejdere, om de er blevet vaccineret. Men når de viser coronapas, er der mange, der har sagt "du må altså gerne få at vide, jeg er vaccineret". For så behøver de jo ikke at vise coronapasset hver uge," siger hun.

Nogle steder i landet, har der ulmet en konflikt mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede på sundhedsområdet. Men den er ikke at finde på Torsbo i Ishøj. 

"Medarbejderne sagde, inden vi indførte coronapas, at der var meget dialog i grupperne. Der har været faglige diskussioner og en accept af, at det er et individuelt valg," siger Lene Bonde Stürup.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev