Annonce

Tema: Coronavirus

Vacciner skaber konflikt mellem medarbejdere


Konflikter mellem vaccinerede og ikke-vaccinerede ulmer på arbejdspladserne, når de uvaccinerede bliver sendt hjem i isolation, fordi de er nær kontakt. ”Det skaber dårlig stemning, for det betyder, at vi andre skal løbe stærkere,” siger medarbejder. 

Annonce

Hvis du er vaccineret skal du blot lade dig PCR-teste som nær kontakt. Men hvis du ikke er vaccineret, skal du gå hjem i isolation, mens du afventer testsvar. Og de retningslinjer giver diskussioner på arbejdspladserne, hvor den ene gruppe kan gå hjem, mens den anden holder  skansen på jobbet, der allerede i forvejen kæmper med sygdomme, vikarmangel og underbemanding.  Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Der er kolleger, der er blevet sendt hjem både to, tre og fire gange. Hver gang er de væk en uge, fordi de som uvaccinerede og nær kontakt til en coronasmittet skal gå i isolation, mens de venter på testsvar på fjerde og sjettedagen.

"Det giver en masse bøvl i personalegruppen, når de, der har valgt vaccinen fra, igen og igen bliver sendt hjem i isolation, mens de andre på stuen skal løbe sindssygt meget stærkere, fordi der allerede i forvejen er personalemangel," siger en pædagogisk medarbejder, der vil være anonym, fordi situationen i den daginstitution, hvor hun arbejder, mellem de vaccinerede og uvaccinerede allerede er både spændt og betændt. 

"Vi har ekstremt mange syge i øjeblikket, og der mangler mange medarbejdere næsten hele tiden, så når det her kommer oveni, er det bare sindssygt hårdt. Jeg ved godt, at vaccinerne er frivillige, men når de kommer hjem på 'ferie' og igen har været væk en uge, så føler de vaccinerede, at de bliver ladt i stikken," siger medarbejderen, hvis navn er redaktionen bekendt. 

Hun understreger, at alle er pressede for tiden, men at situationen mellem de vaccinerede og ikke-vaccinerede medarbejdere kun gør sagen værre. 

"Vi er pressede, og det gælder os alle sammen, både medarbejdere og forældre. Det mærker vi jo også, når vi sender syge børn hjem, som så står her igen næste dag. Men vi bliver nødt til at stoppe et eller andet sted, hvis vi ikke vil gå ned med stress alle sammen."

Læs også: Aftale vender tilbage: Forældre får ret til dagpenge for corona-hjemsendte børn

89 procent er vaccinerede

At vaccinerne kan splitte medarbejdere på arbejdspladserne er et billede, fællestillidsrepræsentant Heidi Hansen i Høje Taastrup Kommune genkender. 

"Der er sindssygt meget smitte lige nu, og medarbejderne løber rigtig stærkt, også på grund af alle mulige andre sygdomme. Jeg har fået opkald fra medarbejdere, der ikke kan mere," siger Heidi Hansen, der håber, at endnu flere af de pædagogiske medarbejdere vil tage imod vaccinen på dagtilbudsområdet. 

Ifølge Statens Serum Instituts seneste opgørelser har 89 procent af medarbejderne i de integrerede institutioner samt vuggestuer, 90 procent af medarbejderne i børnehaver, og 95 procent af dagplejerne ladet sig vaccinere. Til sammenligning har 88 procent af social- og sundhedspersonalet på plejehjem taget imod vaccinerne. 

Læs også: Leder fyret på grund af senfølger: ”Jeg er pisseked af det”

Svært at løse 

Mia Bendtsen, der er formand i PMF4, ser problemet som et dilemma, der er svært at løse. 

"Sundhedsstyrelsens retningslinjer har til formål at smitteopdæmme og smitteopspore, og i det lys giver det god mening at sende folk hjem. Men det giver godt nok store udfordringer på arbejdspladserne. De sundhedsfaglige retningslinjer forholder sig ikke til forholdene på arbejdspladsen," siger hun og understreger, at det skaber store diskussioner på et område, hvor medarbejderne normalt både er rummelige og fleksible.

Samtidig er der angsten for smitten, også fordi man i daginstitutionerne arbejder med børn, som er den gruppe, der for tiden driver coronasmitten. 

"Medarbejderne er trætte nu. Jeg kan godt forstå, at man kan komme til at tænke sit om frihed i forhold til at lade sig vaccinere, når der kun er halvdelen af personalet tilbage. Det gør det langt mere udfordrende at respektere den frihed, når en kollega er blevet sendt hjem to gange i træk, fordi vedkommende har været nærkontakt, først på arbejdspladsen og så måske også privat."

Læs også: Søren Brostrøm: ’Er man underbemandet i fredstid, bliver man voldsomt udfordret i krisetid’

Stort dilemma

Forbundsformand i FOA, Mona Striib, kan ikke umiddelbart se, at vi kan komme ud af konflikten. For at de ikke-vaccinerede skal sendes hjem er Sundhedsstyrelsens anbefaling. 

"Man har fra Sundhedsstyrelsens side vurderet, hvor stor risikoen er for at bringe smitten videre, og her har man sluttet, at det er uforsvarligt ikke at sende de uvaccinerede hjem. Det er en konflikt, vi ikke kan komme ud af, medmindre man slutter, at vaccinerne skal være tvang, og det er ikke FOAs holdning. Vi kan heller ikke sende de vaccinerede hjem, for så affolker vi arbejdspladserne fuldstændigt. Det er en gordisk knude," siger Mona Striib og anerkender, at det er et stort problem også i forhold til, at der i forvejen er stor personalemangel på både dagtilbudsområdet og på social- og sundhedsområdet. 

"Vi anbefaler meget kraftigt, at man frivilligt lader sig vaccinere. Og det er en kraftig anbefaling," siger hun.

For medarbejderne knokler, og det er umuligt at få vikarer.

"Vi bliver nødt til at se på alle muligheder for at sikre et tåleligt arbejdsmiljø i den meget svære situation vi er i nu," siger hun. 

Fagbladet FOA afventer stadig en kommentar fra Sundhedsministeriet om problemet, lige som dagtilbudschef i Høje Taastrup Kommune endnu ikke er vendt tilbage med en kommentar om løsningsmuligheder på de konflikter på arbejdspladserne, fællestillidsrepræsentant Heidi Hansen og faglig sekretær Mia Bendtsen påtaler. 

Sådan er retningslinjerne

Hvis du er nær kontakt … 

  • Gå i selvisolation hurtigst mulig, hvis du ikke ikke er færdigvaccineret eller tidligere smittet inden for de sidste 12 måneder.
  • Bliv testet med PCR-test hhv. dag 4 og dag 6 efter seneste kontakt med personen, der er påvist smittet. Dette gælder også for nære kontakter, som er vaccineret eller tidligere smittet.

Hvis du er nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med omikron varianten…

  • Gå i selvisolation, uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet.
  • Bliv PCR-testet på 1.-, 4.- og 6.-dagen efter, du sidst var i kontakt med den smittede person.
  • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar på den sidste PCR-test på 6.dagen.

Hvis du er nær kontakt til en nær kontakt til en person, som er smittet eller mistænkt smittet med omikron varianten ...

  • Gå i selvisolation uanset om du er vaccineret eller tidligere smittet.
  • Bliv PCR-testet på 1.-, 4.- og 6.-dagen efter, du sidst var i kontakt med den person, som er nær kontakt til den smittede.
  • Selvisolationen kan ophæves igen efter negativt svar på den sidste PCR-test på 6.dagen.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

+

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev