Annonce

Søren Brostrøm. Vaccine. SOSU-elev

Elever tog vaccinebeslutning sammen med Brostrøm


Eleverne på sosu-skolerne har en lavere tilslutning til coronavaccinen end landsgennemsnittet. Derfor har Sundhedsstyrelsen indgået et samarbejde med skolerne, og i denne uge fik Sosu-H besøg af styrelsens direktør, Søren Brostrøm, som både besvarede spørgsmål og vaccinerede.

Annonce

Sabrina Graulund Christensen, som er elev på SOSU-H, blev vaccineret med vaccinen fra Pfizer af Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, efter en snak om hendes tidligere oplevelser med AstraZeneca-vaccinen.  Privatfoto

Af Simone Kjølbye-Dam
Journalist

Annonce

Vaccinetilslutningen er generelt lav blandt social- og sundhedselever rundt om i landet. Landsgennemsnittet ligger på cirka 86 procent, mens sosu-skolerne ligger på omkring de 70 procent. Og på enkelte skoler er det kun halvdelen af eleverne, der har fået vaccinen.

Til sammenligning er ca. en fjerdedel af unge fra midt 20'erne til midt 30'erne ifølge Sundhedsstyrelsens seneste statusrapport ikke vaccineret.

For at øge tilslutningen til vaccinen har Sundhedsstyrelsen indgået et samarbejde med forskellige myndigheder samt sosu-skolerne. 

Et af de tiltag udspillede sig i denne uge, da styrelsens direktør, Søren Brostrøm, besøgte eleverne på Sosu-H i København til en dialog om vaccination. 

Her kunne eleverne stille spørgsmål i plenum, men de havde også mulighed for at få en snak med Brostrøm under fire øjne. 

Læs også: 99 procent af frontpersonalet er blevet vaccineret

Stadig mange har bekymringer

Anita Arslan, projektleder ved Sosu-H, var til stede under seancen, og hun synes, at Sundhedsstyrelsens besøg hjalp de unge med at få mere klarhed om deres vaccinationsvalg. 

Der var en masse elever, der fik stillet nogle faglige spørgsmål til Søren Brostrøm om deres bekymringer for at få vaccinen,” fortæller hun.  

Flere var i tvivl om man var immun, hvis man havde været smittet for nylig, nogen spurgte ind til fertilitet og andre havde bekymringer om mulige bivirkninger. 

Alt i alt havde eleverne et mere oplyst grundlag for deres valg efter dialogen med Brostrøm, vurderer Anita Arslan og tilføjer, at det ikke var ensbetydende med, at alle lod sig vaccinere. 

”Der var én elev, der efter at have talt med Brostrøm, valgte ikke at tage imod vaccinen. Hun havde stadig brug for at overveje det,” fortæller hun og reflekterer videre over besøget.

”Jeg synes faktisk, han gjorde det på en rigtig fin og professionel måde. Han var meget opmærksom på at fortælle de unge, at det var deres eget valg, om de ville tage imod vaccinen eller ej. Han var der udelukkende for at besvare deres spørgsmål og vaccinere dem, der havde besluttet sig.”

Var nervøs for andet stik

33-årige Sabrina Graulund Christensen, som er i gang med at uddanne sig til social- og sundhedsassistent var også mødt op til arrangementet. Hun havde selv sine tvivl om, hun ville lade sig vaccinere igen, efter hun blev meget dårlig af sit første stik med AstraZeneca tilbage i marts. 

For hende var det alfa og omega, at det var Søren Brostrøm, der trådte op tirsdag morgen. 

Det, der gjorde forskellen for mig, var, at jeg kunne tale med en, der havde forstand på vaccinen, og som kunne hjælpe mig med nogle af de tanker og bekymringer, jeg gik rundt med,” fortæller hun og fortsætter:

De andre gange, hvor der har været folk ude og vaccinere os på Sosu-H, følte jeg ikke, at jeg kunne snakke med dem om mine bekymringer. Den her gang kunne jeg få lidt mere ro på, da jeg kunne få en snak med Brostrøm, der har kompetencerne til at rådgive mig i mit valg.

Det betød da også, at hun efter snakken med Brostrøm lod sig vaccinere af direktøren selv.

Læs også: Virtuel eksamen gjorde Connie til nyuddannet sosu-hjælper

De unge er en vigtig gruppe

Søren Brostrøm har ikke haft tid til at fortælle om sine oplevelser med besøget på skolen. 
 
Niels Sandø Pedersen, enhedschef for Forebyggelse og Ulighed i Sundhedsstyrelsen, var dog også inden over arrangementet, og han mener, at det er essentielt, at eleverne sættes i højsædet. 
 
”Idet social- og sundhedseleverne, når de er færdige og i løbet af deres uddannelse, kommer i kontakt med sårbare og ældre borgere, er det vigtigt, at flere af dem lader sig vaccinere,” pointerer han og fortsætter: 
 
"Vi har i Danmark en generel høj vaccinationsdeltagelse. For sundhedspersonalet har vi også en utrolig høj deltagelse. Det handler derfor om at fokusere på eleverne, som er lidt under landsgennemsnittet i forhold til at blive vaccineret.” 
 
Det var derfor ikke tilfældigt, at det netop var Søren Brostrøm, der gik i dialog med eleverne for at markere vigtigheden af vaccinetilslutningen blandt eleverne. 
 
”De unge er en utrolig vigtig gruppe. Social- og sundhedspersonalet er generelt en vigtig gruppe på hele vores pleje-, omsorgs- og sundhedsområde. Derfor mødte Søren Brostrøm op for at signalere, at eleverne også er nogen, vi prioriterer at fokusere på, og som vi sætter stor pris på.”
 
Som det sås i tirsdags, er der stadig nogen, der har brug for mere tænketid. Derfor opfordrer Niels Sandø Pedersen til, at man kan finde oplysninger inde på styrelsens hjemmeside eller tage kontakt til egen læge, hvis man er i tvivl eller har bekymringer om vaccinen. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev