Annonce

covid-19 vaccineampul foto: Tobias Stidsen

Tema: Coronavirus

Nu får plejehjemsbeboerne tredje stik - og så står de ansatte for tur


Opdateret 10. september 2021

Sundhedsstyrelsen vil allerede fra næste uge (uge 36) tilbyde
tredje vaccinedosis mod corona til beboerne på landets plejehjem. Umiddelbart efter vil de ansatte på plejehjemmene og personale i sundhedsvæsenet få tilbudt et tredje stik.

Annonce

Coronavaccine til tredje stik ligger klar. Beboere på plejehjem er blandt de første, der får stikket, og lige efter følger personalet. Tobias Stidsen

Af Finn Danielsen
Journalist

Annonce

Efter en række nye udbrud af coronasmitte på flere plejehjem vil Sundhedsstyrelsen med omgående virkning sætte gang i en fornyet vaccination af beboerne.

"Plejehjemsbeboerne var nogle af de første, vi vaccinerede i Danmark, og vi ved, at niveauet af immunitet falder over tid. Samtidig ved vi, at særligt ældre kan have et svækket respons på vaccination. Med den viden og i lyset af at vi nu ser en stigende smitte på plejehjemmene, så går vi i gang med revaccination. Den vil begynde i den kommende uge," siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, Helene Bilsted Probst.    

Læs også: Højeste smittetal på plejehjem siden vinter: ”Vi tænkte åh nej - ikke igen”

96 procent af plejehjemsbeboerne er vaccineret, og dermed er stort alle nye smittetilfælde sket efter vaccination. Det kan være et tidligt fingerpeg om, at der er behov for at øge beskyttelsen på plejehjemmene, fastslår Sundhedsstyrelsen. I uge 34 blev der konstateret smitte på 15 forskellige plejehjem i landet.

Frontpersonalet er først i vaccinekøen

I løbet af de kommende uger vil Sundhedsstyrelsen udmelde en samlet plan for udrulningen af tredje stik mod coronavirus.

En forudsætning for det nye vaccineforløb er, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) godkender, at vaccinerne kan bruges til det tredje stik. Men først i køen til stikket er personale i sundhedsvæsenet og på plejehjem.

Læs også: Heunicke: Alle vil få tilbud om et tredje vaccinestik 

"De vil være nogle af de næste, der tilbydes revaccination, fordi de også var blandt de første, vi vaccinerede. Vaccinerne er fortsat enormt effektive, så vi starter med de grupper med det største behov, og alle andre må lige have lidt tålmodighed," siger Helene Bilsted Probst.

Sundhedsmyndighederne har desuden opdateret anbefalingerne for test på plejehjem for at holde smitten ude. Her gælder det, at vaccinerede medarbejdere på landets plejehjem og i hjemmeplejen opfordres til at blive PCR-testet for covid-19 en gang ugentligt, mens ikke-vaccinerede medarbejdere fortsat opfordres til to ugentlige PCR-test. 
Alle besøgende til beboere på plejehjem uanset vaccinationsstatus opfordres ligeledes til at tage en test inden besøget.  

Opdatering: Artiklen er opdateret med anbefalinger om PCR-test på plejehjem.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev