Annonce

kvinde vaccinerer anden kvinde på plejehjem foto tobias stidsen

Tema: Coronavirus

Højeste smittetal på plejehjem siden vinter: ”Vi tænkte åh nej - ikke igen”


Smittetallene stiger igen blandt beboere på plejehjem. Det får Lungeforeningen til at stille forslag, der kritiseres skarpt af FOA.

Annonce

Ved juletid blev de første beboere og personale på plejehjem vaccineret. Men selvom stort set alle medarbejdere og beboere i dag er færdigvaccinerede, finder coronasmitte nu igen vej til plejehjem. Tobias Stidsen / arkivfoto

Af Rasmus Handberg
Journalist

Annonce

Det går i den gale retning på landets plejehjem. På 15 forskellige plejehjem blev i alt 31 beboere i sidste uge konstateret smittet med coronavirus. 28 af de smittede beboere var færdigvaccinerede, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut. 

Det er det højeste antal bekræftede smittetilfælde blandt beboere på plejehjem siden starten af februar. Her blev 47 beboere testet positiv i uge 5. 
 
Gelsted Plejehjem i Middelfart er et af de plejehjem, der aktuelt kæmper med et større udbrud af coronavirus. Siden 19. august er i alt syv beboere og otte medarbejdere bekræftet syge med covid-19, oplyser Jeanette Rokbøl, sundhedschef i Middelfart Kommune.
 
”De smittede beboere var alle færdigvaccinerede. Alligevel er enkelte blevet så alvorligt syge, at de er blevet indlagt på hospitalet, mens andre er helt uden symptomer”, siger Jeanette Rokbøl.
 
Når medarbejdere og beboere er i isolation stiller det særlige krav til personalet, men medarbejderne har været gode til at hjælpe hinanden på tværs - blandt andet ved at medarbejdere fra hjemmeplejen frivilligt melder sig til at tage vagter på plejehjemmet, fortæller sundhedschefen. 
 
”Heldigvis er det ikke lige så slemt som sidste år, for nu er personalet i høj grad vaccineret, så de må gerne fortsætte med at arbejde, selvom de er nær kontakt. Men jeg tror, at vi alle sammen tænkte 'åh nej - ikke igen', for det var virkelig hårdt sidste år. Jeg håber ikke, at vi ser ind i et efterår og en vinter, som minder om situationen sidste år,” siger Jeanette Rokbøl.
 

Lungeforeningen vil indføre krav om vaccination

For at bremse den stigende smittekurve bør der indføres krav om, at medarbejdere på plejehjem er vaccinerede, hvis de skal være i kontakt med borgerne. Dét mener Torben Mogensen, bestyrelsesformand i Lungeforeningen.
 
”Problemet er, at ældre mennesker på plejehjem ofte har et dårligt immunforsvar, så selvom de er vaccinerede, vil deres risiko for at få en infektion være større end andres. Det gode er, at stort set alle medarbejdere er vaccinerede, og det er ikke dem, jeg taler om,” siger han og fortsætter:
 
”Men man bliver nødt til at sikre sig, at de sidste, der ikke er vaccinerede, ikke passer borgerne, og jeg tænker, at der er masser af opgaver, som de kan udføre i stedet. Jeg synes, at man har en moralsk forpligtigelse til at lade sig vaccinere for at beskytte de borgere, man passer på.”
 

”Næsten så dumt, at jeg ikke gider kommentere på det”

I alt er 98,7 procent af medarbejderne på plejehjem færdigvaccinerede, viser tal fra Statens Serum Institut – og det er en væsentlig årsag til, at forslaget fra Lungeforeningen bliver modtaget med hovedrysten fra sektorformand i FOA, Torben Hollmann.

”Jeg er enig i, at vi skal rette blikket mod den udvikling, vi ser. Men det her forslag er næsten så dumt, at jeg ikke gider kommentere på det. Vi har lavet en kontrakt i det danske sundhedsvæsen og samfund om, at vaccinerne er frivillige. Næsten 99 procent af medarbejdere på plejehjem er færdigvaccinerede. At man overhovedet nævner det, viser bare, at man ikke aner, hvad der foregår i det danske sundhedsvæsen,” siger Torben Hollmann.
 
- Lungeforeningen mener, at man har et moralsk ansvar, når man arbejder med sårbare borgere. Har de en pointe i det?
 
”Ja, og 99 procent af medarbejderne har taget det moralske ansvar på sig. De resterende er måske overfølsomme eller usikre, og det skal der være plads til. Det giver ikke mening at gå op i den ene procent, der ikke er vaccineret. Jeg kigger på de 99 procent, der er vaccineret. Det er langt, langt over gennemsnittet.”
 

Forslag: Tjek af coronapas ved indgangen

I befolkningen generelt er det 71,6 procent, der har modtaget både første og andet stik. Hvis smitteudviklingen på plejehjem fortsætter i den gale retning, bør ikke-vaccinerede pårørende nægtes adgang til plejehjem, mener bestyrelsesformand i Lungeforeningen Torben Mogensen.
 
”Vi skal meget gerne undgå at lukke ned på samme måde som i foråret sidste år, for det har for store sociale omkostninger, men man kan godt begrænse dem, som kommer ind,” siger Torben Mogensen.
 
Ifølge bestyrelsesformanden bør der derfor blive indført tjek af coronapas ved indgangen til plejehjem:
 
”Det er et tilbageskridt i forhold til, hvordan det er i dag, men det er ikke værre, end det vi har prøvet. Og det er jo for at beskytte de ældre,” siger Torben Mogensen.
 
I FOA er sektorformand Torben Hollmann enig i, at det er vigtigt med tiltag, der bremser smitteudviklingen på plejehjem.
 
”Det, vi lærte sidst, var, at vi ikke må være for sent ude, for så stikker det af for os. Så vi skal fortsat huske at holde fokus på de tiltag, vi hele tiden har haft: øget hygiejne, håndsprit, vaske hænder, holde afstand og så videre. Hvis smittetallene alligevel fortsætter med at stige, må vi overveje, om vi skal begynde at teste medarbejdere regelmæssigt igen.”
 
- Synes du, at tjek af coronapas for pårørende også kunne være et passende tiltag?
 
”Jeg synes, det er for tidligt at sige, hvad de rigtige tiltag er. Her vil jeg gerne have eksperterne på banen,” siger Torben Hollmann.
 
På grafen herunder kan du se, hvordan udviklingen i bekræftede smittetilfælde og dødsfald på plejehjem har været i 2021.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev