Annonce

Tema: Coronavirus

FOA-sektorformand: 'Kviktest på plejecentre har aldrig fungeret, og det gør de heller ikke nu'


Slingeren i kvikteststrategien på landets plejecentre er håbløs, siger formand i FOAs Social- og Sundhedssektor. Han understreger, at det fortsat skal sikres, at de, der stadig ikke er vaccineret kan få de kviktest, de har behov for. 

Annonce

Det var blot en politisk ambition, lyder det i dag fra Justitsminister Nick Hækkerup (S) om den kvikteststrategi, man allerede i december og januar ville udrulle på landets plejecentre. Og det er under al kritik, mener sektorformand i FOA, Torben Hollmann.  TTNA Reuters Ritzau/Scanpix

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Allerede i december lød den klare strategi fra regeringen, at alle medarbejdere på landets plejecentre skulle lyntestes. Men kviktestsystemerne i ældreplejen kom aldrig for alvor op at køre, og nu viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i, at strategien blev ændret fra kviktest, til at medarbejderne skulle PCR-testes i stedet for, uden at hverken offentlighed eller Folketing blev informeret om det.

”Det har aldrig fungeret. Som i aldrig,” siger Torben Hollmann, formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA. 

”Først skulle alle medarbejderne kviktestes, så skulle de PCR-testes to gange om ugen, så kom kviktest på banen igen, og så droppede man det og håbede på det bedste. Jeg har kritiseret det her lige fra begyndelsen. Det sejlede, og det gør det stadigvæk,” siger han og påpeger, at kommunerne fortsat skal sikre, at de medarbejdere, der endnu ikke er vaccinerede, kan blive kviktestet. 

Læs også: KL savner klar strategi for kviktest: Fuldstændig kaos

Fuldstændig kaos

Også Fagbladet FOA har mange gange i løbet af januar og februar forsøgt at finde svar på, hvordan strategien så ud, og hvordan den skulle udføres. 

28. januar lød budskabet fra næstformand i Kommunernes Landsforening, Martin Damm (V), at der i kommunerne er ’er fuldstændig kaos’, og at kommunerne både savner en klar plan og en klar strategi fra regeringen, samtidig med at Sundhedsministeriet over for Fagbladet FOA understregede, at det var kommunernes egen vurdering, hvor behovet for de mobile testenheder, der blev brugt, var størst. 

Men de mobile testenheder, der blev sendt ud, meldte tilbage, at frontpersonalet ikke lod sig teste, når de kom ud på arbejdspladserne. Noget, der ifølge Torben Hollmann er ganske naturligt, når f.eks. de mobile enheder mødte op på arbejdspladserne klokken 13. For plejepersonalet i f.eks. hjemmeplejen møder klokken 07, 15 og 23. 

”De stod simpelthen på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Så nytter det ikke at man er nok så mobil,” siger han. 

Samtidig sagde KL's næstformand Martin Damm til Fagbladet FOA, at kapaciteten hos de mobile testenheder ikke var stor nok, og at der blev kørt ud til arbejdspladserne efter først-til-mølle-princippet.

Læs også: Kviktest på vej til flere områder i alle kommuner

Henviste videre

Og når Fagbladet FOA bad om svar fra sundhedsministeren, henviste Sundhedsministeriet til Justitsministeriet, som henviste til Kommunernes Landsforening, som henviste tilbage til ministerierne, mens plejehjemsbeboerne blev ramt af virussen. Alene i januar blev 1.056 plejehjemsbeboere ifølge Statens Serum Institut smittet med coronavirus, og 324 døde med sygdommen i samme periode. 

”Det er håbløst. Man sagde, at man ville beskytte de ældre og de svage, men man holdt ikke, hvad man lovede. Det, der har reddet os, er, at der var en høj standard for hygiejne, brug af værnemidler og en høj faglighed,” lyder det fra Torben Hollmann, der ikke mener, at behovet for test på plejecentrene er udtømt.

For det er kun cirka mellem 30 og 40 procent af FOAs medlemmer, der er blevet vaccineret. 

”Store dele af beboerne er vaccinerede, men man har fjernet frontpersonalet, fordi man nu vaccinerer efter alder. Derfor er det afgørende, at testsystemerne kommer til at fungere også i fremtiden.”  

Læs også: Testindsatsen udvides – og næsetesten bliver mildere

Kun en ’politisk ambition'

DR har bedt om svar på, hvorfor teststrategien har været så uklar, og hvorfor man efter at have sagt, at der skulle lyntestes, alene blev opfordret til PCR-test af personalet.

Både Sundhedsministeriet og Statsministeriet henviser til justitsminister Nick Hækkerup, der i dag står i spidsen for den danske teststrategi. Heller ikke han stiller op til interview med DR, men oplyser i et skriftligt svar, at: 

”Regeringen kommunikerede i begyndelsen af januar en politisk ambition, som man arbejdede på at realisere. (...) Som regeringen tidligere har givet udtryk for, så ville det have været ønskeligt, at det var gået hurtigere med at øge brugen af hurtigtest.”

Venstre oplyser til DR, at man vil indkalde sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om sagen. 

Fagbladet FOA afventer svar fra Kommunernes Landsforening. Justitsministeriet henviser til det svar, man allerede har givet til DR og har ikke mere at tilføje. 

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev