Annonce

mona striib

Tema: OK21

OK21: Aftale i hus på det statslige område


Lørdag aften landede en ny overenskomstaftale for lønmodtagere på det statslige område. Resultatet får ikke FOAs formand Mona Striib til at hæve armene over hovedet.

Annonce

Her ser man Mona Striib til doorstepmøde efter, der er blevet indgået forlig i OK21 mellem KL og Forhandlingsfællesskabet. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

En treårig aftale for landets 195.000 statsansatte er lørdag aften faldet på plads med en økonomisk ramme på 6,75 procent. Det betyder en lønstigning på 4,42 procent til medarbejderne i staten over de næste tre år.

Som en del af den nye aftale får statsansatte over 62 år ret til en årlig seniorbonus på 0,8 procent af deres løn. Bonussen er fleksibel og kan veksles til enten to årlige seniordage eller til pension.

Forhandlingerne om de nye overenskomster mellem Medarbejder- og Kompetencestyrelsen med skatteminister Morten Bødskov (S) i spidsen på arbejdsgiversiden og Rita Bundgaard, formand for HK Stat, i spidsen for lønmodtagerne under Centralorganisationernes Fællesudvalg, CFU, gik torsdag eftermiddag ind i slutfasen. Efter dages intense forhandlinger nåede parterne altså lørdag aften til enighed.

Læs også: Din løn er i spil i weekenden: Statens OK21 vigtig for kommuner og regioner

”Jeg er utrolig glad for at sige, at vi her til aften har indgået et overenskomstforlig for alle statens ansatte for de næste tre år. Virkeligheden er, at vi er i en alvorlig situation, men på trods af svære økonomiske kår er vi blevet enige om et overenskomstresultat,” sagde skatteminister, Morten Bødskov, da aftalen blev præsenteret.

FOA: Vi er slået hjem i Ludo

FOA har få medlemmer, der er statsansatte, men aftalen på det statslige område er alligevel relevant. Den økonomiske ramme i staten kommer nemlig til at smitte af på det kommunale og regionale område, hvor forhandlingerne forventes at nå i mål i løbet af de kommende uger. Og formand for FOA, Mona Striib, havde gerne set en højere lønramme på det statslige forlig.

”Jeg er ikke jublende lykkelig med armene over hovedet. Jeg ved, at udgangspunktet var meget lavt, så det er ingen tvivl om, at CFU har kæmpet en brav kamp. Men jeg har det, som om vi slået tilbage i Ludo til 2015, tilbage til finanskrisen. Vi havde et ønske og en forventning om, at vi kunne lægge ud med en noget højere ramme, så det bliver en vanskelig øvelse på både det kommunale og regionale område,” siger Mona Striib og tilføjer, at hun endnu ikke kan sige noget om, hvad man som ansat på det regionale eller kommunale område kan forvente.

Læs også: Mona Striib om OK21: Økonomien bliver sværest

Men det er sådan, at statens forlig lægger rammen. Det er uomtvisteligt. Der er lagt en ramme, som er det grundlag, vi skal arbejde med, når vi skal forhandle en aftale med KL og Danske Regioner, siger Mona Striib.

Hun pointerer, at FOA sammen med Forhandlingsfællesskabet nu vil lægge et markant pres på KL og Danske Regioner for at forhandlet nogle af de forslag og krav hjem, der ikke nødvendigvis kan regnes ud i kroner og øre.

De nye overenskomster træder i kraft 1. april 2021, hvis der bliver stemt ja til dem.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev