Annonce

Tema: Coronavirus

Dagplejer: Vi har fundet nye måder at være sammen på


De mindste dagplejebørn er startet under corona og har ikke oplevet andet. Derfor gælder det 'dæleme' om at få noget ud af tiden, siger dagplejer Dorthe Grathwohl, der sammen med to andre dagplejere nu bruger sociale medier til at holde kontakt. 

Annonce

Dagplejer Majbritt Skov fejrer fastelavn sammen med hendes dagplejerkollegaer i legegruppen. De ringer op til hinanden med video. Se hvordan videochatten har givet både børn og dagplejere en bedre hverdag. Tobias Stidsen

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Hver mandag går dagplejer Dorthe Gratwhol på facetime med sine fire dagplejebørn. Her mødes hun med de to andre dagplejere, Majbritt Lynge og Maria Sørensen, som hun normalt er i legegruppe med og går i gang med ugens opgave.

”Det kan være, vi har aftalt, at vi tegner bondegårdsdyr sammen. Så stiller vi heste, grise og køer op på bordet, kigger på dem og tegner dem sammen med de andre dagplejere og deres børn,” siger Dorthe Grathwohl, der synes, det fungerer overraskende godt. 

Læs også: Nye retningslinjer: Dagplejen skal gøre mindre rent end daginstitutionerne

Vink og highfives

For børnene snakker sammen med de andres børn. Viser dem, hvad de har tegnet, synes det er sjovt, når Emil i den anden gruppe tegner det samme, som de selv gør. Og de største børn vinker, snakker og giver high fives via skærmen til dem, de kender fra tiden før corona. 

”Ja, det har været hårdt her under corona. Og ja, vi har gjort meget rent. Men vi bliver dæleme nødt til at få noget ud tiden. Der skal noget læring ind, der skal være et levende børnemiljø. Nogle af børnene er startet under corona og halvdelen af deres dagplejetid er allerede gået, og lige om lidt er der gået et år. De skal udvikle sig, corona eller ej,” siger Dorthe Grathwohl. 

De ideer til nye aktiviteter, som dagplejer Dorthe Grathwohl har været med til at udvikle under coronakrisen, er blevet godt modtaget. For eksempel laver hele Dagplejen i Odsherreds Kommunen nu legestue 'sammen hver for sig'.  Tobias Stidsen

Læs også: Dagplejens Dag: Det blev en fest, selv om vi savnede hinanden

Giver følelse af at være sammen

Og det har hun og de andre dagplejere i den gruppen gjort alt for, at de gør. Derfor har de udviklet nye måder at være sammen på hver for sig. Efterfølgende har hele dagplejen i Odsherred taget tilgangen til sig, så kommunens dagplejere nu laver legestue 'sammen hver for sig'. 

”Det fungerer overraskende godt. Facetime har gjort, at vi føler os som en del af en gruppe, selv om vi lige nu er hver for sig og ikke må mødes hverken i legestuen eller udenfor. Vi føler, at vi er sammen, og det gælder både voksne og børn. Børnene ser sig selv, og de ser deres venner på den måde,” siger Dorthe Grathwohl og forklarer, at en af de tre dagplejere efterfølgende klipper en lille video sammen, som de hver især kan se sammen med børnene og sende til børnenes forældre. 

Læs også: Rengøring i dagplejen: Kommuner afsætter ikke ekstra ressourcer

Hvad er vigtigt lige nu?

De nye benspænd, som hun kalder dem, har givet noget helt andet. For det har givet større opmærksomhed på, hvordan dagen er planlagt. Hvilket legetøj, skal vi have fremme? Hvor er børnegruppen i sin udvikling? Hvad interesserer de sig for lige nu?

”Jeg synes, vi er blevet mere skarpe på det. Vi er blevet mere fagligt sporet ind på, hvad der er vigtigt i gruppen og på, hvad der er vigtigt for det enkelte barn og hvordan vi laver fede børnemiljøer.”

Det gælder både ude og inde. For coronaen har vist, hvordan hun kan tage udendørsmiljøet i brug, så det fungerer lige så godt som inden for. For eksempel har hun om morgenen lavet mad over campingkøkkenet og fyldt varmt vand i en campingdunk. Den satte hun i en isolerende beholder, så børnene havde adgang til håndvask hele dagen. 

”Alt kan lade sig gøre udendørs, og det har været en kæmpe øjenåbner for os alle sammen, hvor fedt det har været,” siger Dorthe Grathwohl. 

Verdens dejligste fag

Hun fortæller også, hvordan der er skabt gode læringsmiljøer ved at tage dukker og duplo med uden for. 

"Vi har virkelig lært noget af det. Jeg glæder mig til udendørssæsonen starter igen, for den tilgang til at være udenfor er kommet for at blive. Det er jeg ikke i tvivl om,” siger Dorthe Grathwohl, der hverken er jubeloptimist eller blind for coronaens udfordringer.

For de er der. Selvfølgelig. Og det har ikke været nemt. 

”Men vi har verdens dejligste fag, og det kan selv corona ikke ændre på."

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev