Annonce

Tema: Coronavirus

Kommuner er i gang med at organisere nødpasning


Senest mandag lukker alle daginstitutioner og dagplejere i mindst to uger. Landet over har kommunerne derfor travlt med at arrangere nødpasning til de børn, hvis forældre varetager kritiske funktioner i samfundet.

Annonce

I Aalborg har dagplejer Marianne Blangstrup Dahl lavet aktivitetsposer til de børn, hun nu skal adskilles fra i mindst to uger. Privat

Af Andreas Hemme
Journalist

Af Malin Schmidt
Journalist

Annonce

Torsdag morgen – blot et halvt døgn efter at statsminister Mette Frederiksen lukkede det meste af Danmark ned som et middel mod udbredelsen af coronavirus – blev der landet over arbejdet med at oprette nødberedskaber.

For eksempel skal de forældre, der varetager kritiske arbejdsfunktioner i samfundet, tilbydes nødpasning til deres børn, fordi alle daginstitutioner som udgangspunkt vil være lukkede fra på mandag og to uger frem.

Men hvem der falder ind under den kategori, der kan tilbydes nødpasning, er fortsat uklart. Derfor er kommunerne lige nu i dialog med regeringen om at få afgrænset hvilke forældre, der kan få tilbuddet. Ifølge Kommunernes Landsforening er det den enkelte kommune, der inden på mandag skal organisere nødpasningen af børn, og det arbejde er i fuld gang. Det skriver DR.

Aktivitetsposer til børnene

I Aalborg Kommune har dagplejen opfordret dagplejerne til at lukke ned allerede nu og senest fra weekenden. Dagplejer Marianne Blangstrup Dahl har passet på to dagplejebørn i dag, men fredag morgen lukker hun ned.

”Det er voldsomt. Jeg blev allerede kontaktet af nogle forældre onsdag aften, og i morges lå der en mail fra forvaltningen om, at vi skal lukke ned. Senest i morgen klokken 10 skal vi fortælle vores feriekoordinator, hvem der har brug for nødpasning de næste 14 dage,” siger Marianne Blangstrup Dahl til Fagbladet FOA.

Hun ved allerede nu, at hendes egne dagplejebørn ikke får brug for nødpasning. Til gengæld har hun sikret dem lidt ekstra ’nødhjælp’ til de næste mindst to ugers adskillelse:

”Jeg har lavet en pose til hvert barn med karse, vat og pap og skrevet, hvad de forskellige ting skal bruges til, hvis de keder sig. Vi var jo allerede i gang med at lave kreative ting til påsken,” siger Marianne Blangstrup Dahl, som endnu ikke ved, om hun selv kommer til at indgå i nødberedskabet.

”Jeg skal holde mig opdateret og holde øje med min mail,” siger hun.

Så få som muligt skal samles samme sted

I Skive Kommune blev der i dag sendt en besked ud til dagplejere og institutioner med informationer om, hvordan man skal håndtere situationen.

”Vi fik en mail til formiddag om, hvordan vi skal forholde os. De har her i kommunen været gode til at informere os om det hele, om hvad der skal gøres og ikke gøres. for dagplejere og institutioner, der har børn, hvor forældrene varetager kritiske funktioner i det offentlige, skal barnet fortsat passes hos dem,” siger Gitte Hansen, der er fællestillidsrepræsentant for dagplejerne og faglig sekretær i FOA.

”Både dagplejere og institutioner skal senest i dag meddele, hvor mange børn det drejer sig om. De samler ikke børnene i kommunen, for at sikre, at så få mennesker som muligt skal samles det samme sted,” siger hun.

Bruger torsdag til at planlægge

I Københavns Kommune oplyser Børne- og Ungdomsforvaltningen følgende til Fagbladet FOA:

”Kommunens skoler og institutioner holder åbne torsdag 12. marts og fredag 13. marts. Forældre, der har mulighed for at holde deres børn hjemme, må meget gerne gøre det. Medarbejderne både i forvaltningen og på skoler og institutioner bruger torsdagen til at planlægge lukningen og forberede nødpasningen. Der vil blive kommunikeret bredt fredag.”

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev