Annonce

kanyler

Tema: Coronavirus

Skal du bære mundbind, når du er vaccineret? Bliv klogere på vaccinen


Opdateret 25. januar 2021

Skal man stadig testes regelmæssigt, efter man er blevet vaccineret? Skal man stadig bære mundbind? Få svar på det og flere spørgsmål om coronavaccinen her.

Annonce

Selvom du er vaccineret, skal du følge de samme retningslinjer, som hvis du ikke var. Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Tobias Stidsen

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Anja Skov Granerud
Journalist

Annonce

Vaccinationsindsatsen er godt i gang landet over, og nogle er allerede færdigvaccineret. 

Men vaccinen, og hvilke retningslinjer, der gælder, efter man har fået stikket, giver anledning til spørgsmål. Med hjælp fra myndighederne og FOAs overenskomstafdeling giver vi dig svar på en række spørgsmål her.

Hvilke konsekvenser har det for ens arbejde, hvis man takker nej til vaccinen?

Vaccinen er frivillig, og derfor har det ingen ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du takker nej til vaccinen. Det slog direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, fast på et pressemøde i november.

Fagbevægelsens Hovedorganisation skriver på sin hjemmeside, at man udgangspunkt ikke kan blive afskediget, men at der kan være "helt særlige situationer, hvor udførelsen af arbejdsopgaven er umulig uden en vaccination mod covid-19, hvis du f.eks. skal arbejde i et land, hvor indrejse kræver vaccination mod covid-19, kan nægtelse af vaccination i sidste ende have ansættelsesretlige konsekvenser.

I sådanne tilfælde skal arbejdsgiver først afsøge om, der er andet arbejde inden for dit arbejdsområde, som du kan omplaceres til. Hvis der ikke er sådant arbejde vil arbejdsgiver i sidste ende kunne afskedige sig, da der ikke er arbejde på virksomheden, som du kan udføre.

For sundheds- og plejepersonale, som arbejder med særlige risikogrupper, kunne der tænkes situationer, hvor risikoen for smitte ikke kan elimineres tilstrækkeligt ved vaccination af patienter, vaccination af beboere, brug af værnemidler, test mv. og hvor der ikke er mulighed for omplacering af medarbejderen til andet arbejde. I sådanne tilfælde kunne en afskedigelse være berettiget. Men det vil altid være en konkret vurdering."

Chefjurist hos FOA, Ettie Trier Petersen, har dog meget svært ved at se, at en afskedigelse kunne komme på tale for ansatte på FOAs område.

"Det er meget vanskeligt at forestille sig en situation, hvor man kan blive afskediget, fordi man har takket nej til vaccinen," siger hun. 

"Måske hvis man er i en særlig risikogruppe og derfor er fritaget fra arbejde, og der kom et tilbud om vaccine, som man ikke vil tage imod, men fastholdt at man ikke kunne møde på arbejde. Så kunne en afskedigelse måske blive aktuel. Men det er en meget tænkt situation," siger chefjurist Ettie Trier Petersen.

Jeg har en kollega, der har sagt nej til vaccinen. Det gør mig utryg. Hvad kan jeg gøre?

"Der er tale om et tilbud om vaccination mod covid-19 til den enkelte. Du har ikke ret til at få at vide, om din kollega har taget imod tilbuddet om vaccine, ligesom du ikke kan forlange, at din kollega tager imod vaccinen," siger konsulent i FOAs overenskomstafdeling Camilla Bolvig Cazal. 

Er du bekymret for din egen sikkerhed og sundhed, kan du drøfte dine bekymringer med din arbejdsgiver, arbejdsmiljørepræsentant, tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-afdeling.

Er du bekymret og i særlig risiko ved smitte med covid-19, bør du kontakte din egen læge for en drøftelse af din situation.

Jeg føler mig chikaneret af kolleger eller borgere, fordi jeg har fravalgt vaccinen. Hvad gør jeg?

Arbejdstilsynet anbefaler på sin hjemmeside, at du kontakter din arbejdsgiver, din nærmeste leder og arbejdsmiljørepræsentant og gør opmærksom på problemet. Er din arbejdsgiver eller ledelse en del af problemet, kan du starte med at kontakte din arbejdsmiljørepræsentant.
 
Har du spørgsmål til chikane i forbindelse med covid-19, kan du kontakte Arbejdstilsynets call center, hvor tilsynsførende sidder klar til at besvare spørgsmål. Nummeret er 70 12 12 88. 

Hvornår skal personalet i hjemmeplejen vaccineres?

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender kan frontpersonale forvente at blive vaccineret inden 15. april 2021. 

Fagbladet FOA har forsøgt at få Sundhedsstyrelsen til at specificere, hvornår ansatte i hjemmeplejen kan forvente at blive vaccineret. I en mail skriver styrelsen:

"Det er desværre ikke muligt at komme det nærmere på nuværende tidspunkt. Medarbejdere i hjemmeplejen prioriteres i gruppe 4 i vaccinationsmålgrupperne ligesom øvrigt frontpersonale, og det anerkendes, at medarbejderne i hjemmeplejen har daglig borgerkontakt i forbindelse med pleje af ældre borgere."

Jeg har haft corona. Skal jeg stadig vaccineres?

Ja, personer, som har haft coronavirus, skal stadigvæk tilbydes vaccination. Dette skyldes, at det er uklart, i hvilket omfang covid-19 infektion giver beskyttende antistoffer. Vaccination bør udsættes, indtil personen er rask, skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

Hvad sker der, hvis man bliver smittet med coronavirus efter at have fået første dosis af vaccinen?

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ved covid-19 sygdom eller positiv test udskyder andet stik med vaccinen til en måned efter overstået sygdom.

Dette gælder også, hvis det indebærer, at der går mere end seks uger mellem første og andet stik.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at man hurtigst muligt modtager anden dosis, hvis man af forskellige årsager ikke har kunnet blive vaccineret med andet stik indenfor de foreskrevne 42 dage.

"Det er vanskeligt lige nu at sige, hvilken effekt vaccinen har, hvis denne periode overskrides, da det er disse forhold, den er testet under i godkendelsesstudierne. Derfor er det mest hensigtsmæssigt, hvis personer modtager anden dosis indenfor 42 dage af den første dosis, som beskrevet af producenten," skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til Fagbladet FOA.

Skal man testes i forbindelse med sit arbejde, når man er blevet vaccineret?

Ja, det vil foreløbigt være anbefalingen, skriver Sundhedsstyrelsen i en mail til Fagbladet FOA:

"Sundhedsstyrelsen finder, at selvom vaccinen kan forhindre den vaccinerede i at blive syg med covid-19, så mangler der på nuværende tidspunkt dokumentation for, i hvilket omfang den vaccinerede som asymptomatisk smittebærer kan bære og overføre ny coronavirus til andre. På baggrund af viden fra andre vacciner er det dog Sundhedsstyrelsens forventning, at de godkendte vacciner mod covid-19 ligeledes vil bidrage til at forebygge smittespredning. Som følge af den, for nuværende, manglende viden om effekt af vaccinerne på forebyggelse af smittespredning, finder Sundhedsstyrelsen, at man bør udvise forsigtighed, særligt i situationer hvor man ønsker at forebygge smitte med ny coronavirus til personer i øget risiko for at udvikle et alvorligt forløb ved covid-19. Det gælder fx i forbindelse med arbejde i sundheds- og plejesektoren."

Kan det påvirke resultatet af testen, at man er vaccineret? For eksempel ved at vise falsk positiv

Nej. Vaccination med de to covid-19-vacciner, vi har i Danmark, vil ikke bevirke, at personen tester positiv på hverken PCR test eller lyntest
 
Hvis personen efterfølgende får taget en antistoftest, kan dette svar være påvirket af en eventuel vaccination. Det skriver Statens Serum Institut på sin hjemmeside.

Skal jeg have mundbind på, selvom jeg er vaccineret?

Selvom du er vaccineret, skal du følge de samme retningslinjer, som hvis du ikke var. Det skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside. Du skal altså fortsat følge anbefalingerne om at holde afstand, vaske hænder og blive hjemme, hvis du er syg.
Opdateret med præcisering fra Fagbevægelses Hovedorganisation og citat fra Ettie Trier Petersen

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev