Annonce

En mand taler fra en scene

Tema: Op i tid

Næstformand i KL's lønudvalg: Jeg vil give håndslag på flere fuldtidsstillinger


Mange FOA-medlemmer er stadig ansat på ufrivillige deltidskontrakter, men næstformand i Løn- og Personaleudvalget i KL Steen Christiansen (S) lover nu, at flere skal op i tid i den kommende overenskomstperiode.

Annonce

Næstformand i KL's lønudvalg Steen Christiansen (S) opfordrer til, at KL og de faglige forbund samarbejder for at finde en løsning på ufrivillige deltidsansættelser. Pelle Rink

Af Cathrine Saltbæk Tverskov
Journalist

Annonce

Alt for mange FOA-medlemmer er låst fast i deltidsstillinger, fordi kommunerne har en sparedagsorden. Sådan lyder anklagen fra FOAs forbundsmand, Mona Striib, mod næstformand i Kommunernes Landsforenings Løn- og Personaleudvalg, Steen Christiansen (S) under en debat på Folkemødet på Bornholm.

“På trods af, at der er indgået en aftale mellem arbejdsgiver i kommunerne og de faglige organisationer om, at ansatte på deltid skal have lov til at komme op på fuld tid, så sker der intet. Tværtimod går det i den anden retning,” siger Mona Striib, og kalder det umoralsk, at kommunerne behandler de ansatte som daglejere.

Steen Christiansen stiller i udsigt, at flere deltidsansatte skal tilbydes flere timer eller fuldtidsstillinger i den kommende overenskomstperiode.

”Jeg vil gerne give håndslag på, at vi i de kommende tre år skal have flere op i tid eller på fuldtid,” siger han.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Deltidsansættelser har økonomiske konsekvenser

Mange kommunalt ansatte kender til et arbejdsliv på deltidskontrakt. En undersøgelse foretaget af Tænketanken Cevea i 2017 viser, at 80.000 deltidsansættelser var ufrivillige. Det er især ansættelser indenfor for FOA-medlemmernes arbejdsområde i den Pædagogiske Sektor og Social- og Sundhedssektoren, hvor deltidskontrakter er normalt.

“Det er bemærkelsesværdigt, at Social- og Sundhedssektoren i gennemsnit har 76,5 procent deltidsstillinger, og til sammenligning er der kun 6 procent deltidsstillinger på teknik-service området. I det ene fagområde er flertallet kvinder. I det andet er flertallet mænd,” siger Mona Striib og pointerer, at der også er en ligestillingsdiskussion i deltidsdebatten.

Læs også: Coronarengøring i dagplejen: Hver anden har overarbejde

Hun understreger samtidig, at det kan være svært at få et liv med familie og hus til at hænge sammen med en indkomst fra en deltidsstilling. Derfor skal deltidsansatte oftest supplere med vikartimer eller et ekstra job, for at få økonomien til at løbe rundt.

”Det har økonomiske konsekvenser at være deltidsansat, også senere i livet, hvor de deltidsansatte står med en lavere pension.”

Udfordring med arbejdsorganiseringen

Ifølge Steen Christiansen ønsker mange FOA-medlemmer selv deltid for bedre at kunne balancere mellem arbejdsliv og familieliv.

Den største udfordring ved fuldtidsansættelser for kommunerne ligger i organiseringen af arbejdet.

“Vi vil gerne tilbyde de ansatte fuld tid, men det giver problemer med organiseringen- og tilrettelæggelsen af arbejdet, fordi langt de fleste opgaver hos borgerne ligger frem til klokken 13.00,” siger Steen Christiansen.

Kommunerne har et ansvar

Men Steen Christiansen erkender, at kommunerne har et ansvar for at sikre gode vilkår, herunder arbejdstid, for de kommunalt ansatte, så de fortsat kan tiltrække arbejdskraft og fastholde flere i længere tid.

“Kommunerne gjorde netop meget ud af, at stille krav om flere penge til social- og sundhedsområdet under overenskomstforhandlingerne."

Læs også: Rengøring i dagplejen: Kommuner afsætter ikke ekstra ressourcer

Han tilføjer:

“Det er en kendsgerning, at der stadig kommer flere ældre borgere, som kræver pleje, den kommende tid. Men det kræver også en anden økonomisk ramme end den, der er i dag. For ingen kommuner vil overskride servicerammen.”

Steen Christiansen understreger, at det er et samarbejde mellem kommunerne og de faglige forbund, der skal bane vejen for løsningen med arbejdsorganiseringen, så flere ansatte kan komme op i tid eller få fuldtidsarbejde.

Deltidsansatte tilbydes ikke altid ledige timer

35 procent af de tillidsrepræsentanter, der har oplevet, at timer blev ledige, har svaret, at deltidsansatte aldrig eller kun sjældent tilbydes sådanne ledige timer. I kommuner og regioner har arbejdsgiveren pligt til at tilbyde deltidsansatte på arbejdspladsen at gå op i tid, før en ledig stilling kan slås op internt.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev