Annonce

Berit Rasmussen

Tema: Coronavirus

Rengøringsassistent: Jeg arbejder over stort set hver dag


Over halvdelen af FOAs medlemmer er blevet pålagt ekstra rengøringsopgaver på grund af corona. Berit Rasmussen arbejder over næsten hver dag for at nå dem og for at undgå, at borgerne på hendes arbejde bliver syge.

Annonce

Rengøringsassistent Berit Rasmussen er på grund af diabetes selv i risikogruppen, så hun er ekstra grundig og påpasselig på sit job. Jørgen True

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Alle dørhåndtag og elevatorknapper skal sprittes igen og igen. Tøj og sengetøj skal vaskes oftere og på højere temperaturer, og oveni kommer de sædvanlige rengøringsopgaver. 
Arbejdsdagen er blevet ekstra travl for den 52-årige rengøringsassistent Berit Rasmussen, siden corona ramte Danmark. 

Hun er ansat på den selvejende institution ’Arbejde Adlers Aflastning’ for hjemløse og alkohol- og stofafhængige i København, og her er kravene til rengøring ligesom alle andre steder blevet skærpet. Med god grund. 

”7-9-13 har vi ikke haft corona indenfor dørene endnu. Men hvis vi får det, er der desværre nok nogle af vores borgere, der vil gå bort, da mange af dem er sårbare og udsatte,” siger Berit Rasmussen. 

Derfor møder hun 20 minutter tidligere end normalt og går et kvarter eller en halv time senere for at nå at gøre det hele ordentligt rent. Og hun er ikke den eneste. Det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer. 

Over halvdelen er blevet pålagt ekstra rengøringsopgaver, og blandt dem arbejder knap hver 10. over, og halvdelen løber hurtigere for at nå det. Desuden svarer knap halvdelen, at de ikke har fået den nødvendige oplæring og instruktion i de nye opgaver.

”Jeg har gjort rent i sammenlagt 30 år, så en del erfaring har jeg da, men det her er alligevel en fuldstændig ny situation,” siger Berit Rasmussen, som derfor har holdt sig opdateret på de nye krav til rengøringen på Sundhedsstyrelsens hjemmeside og i FOAs guides. 

”Jeg vil være sikker på at gøre det rigtigt. Ingen skal blive syge på min vagt. I starten var det totalt kaos og rigtig hårdt, men nu har jeg vænnet mig til at tage det ekstra ansvar,” siger hun. 

Berit Rasmussen har kun én rengøringskollega, og de står derfor med et stort ansvar. Indtil videre skal de to fortsætte med at leve op til de øgede rengøringskrav på ubestemt tid. De har ikke på noget tidspunkt fået hjælp udefra, og flere gange har de måttet arbejde i weekenden, som de normalt ikke gør.

 ”Jeg gad godt, at vi kunne få nogle unge mennesker ind, som kunne hjælpe med at spritte kontaktpunkterne af,” siger Berit Rasmussen.

FOA: Flere hænder til opgaven

At så mange FOA-medlemmer arbejder hurtigere og længere for at nå de ekstra coronaopgaver, er ikke i orden, siger Pia Nielsen, som er formand for Kost- og Servicesektoren i FOA. 

”Det er udtryk for, at der i den grad mangler ressourcer til opgaven,” siger hun.

Derudover er det et stort problem, at mange ansatte ifølge medlemsundersøgelsen heller ikke har fået den nødvendige oplæring og instruktion i de nye rengøringsopgaver, siger sektorformanden.

”Vi er i anden bølge af coronapandemien, og faglig viden er nøglen til at udføre hygiejnisk rengøring korrekt. Arbejdsgiverne bør være forpligtede til at give kurser eller uddannelse i hygiejnisk rengøring,” siger hun. 

Yderligere corona-kompensation

Regeringen og Kommunernes Landsforening er i december blevet enige om at kompensere kommunerne yderligere for ekstra udgifter i forbindelse med coronavirus i 2020. Denne gang med i alt 1 milliard kroner for blandt andet køb af værnemidler. Men da der endnu ikke er fuldt overblik over udgifterne til ekstra rengøring, følger regeringen og KL op på det i 2021.

”Vi har et fælles ansvar for at sikre, at vi kommer godt gennem coronakrisen. Det gælder både, når det handler om at forhindre smittespredning ved brug af værnemidler, afstandskrav og øget fokus på rengøring. Men det gælder også i forhold til at sikre, at den kommunale butik kan køre videre, og velfærd kan leveres til borgerne – på vores plejehjem, i vores skoler og dagtilbud, i jobcentrene osv. Derfor er jeg glad for, at regeringen har blik for, at udgifterne til håndtering af coronakrisen ikke må gå ud over den øvrige velfærd,” siger KL’s formand Jacob Bundsgaard i en pressemeddelelse.

75

procent

svarer ifølge FOAs medlemsundersøgelse, at der er indført øgede krav til rengøring. 48 procent svarer, at de ikke har fået den nødvendige oplæring og instruktion i de nye opgaver. 55 procent svarer, at de personligt er blevet pålagt ekstra rengøringsopgaver. Blandt dem arbejder 9 procent over for at nå opgaverne, 53 procent løber hurtigere, og 6 procent bruger deres pauser på at gøre rent.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev