Annonce

Tema: Coronavirus

Ekspert: Rengøring spiller nøglerolle i bekæmpelsen af virus


Alle, der arbejder med rengøring i det offentlige rum, fortjener et ekstra klap på skulderen. Det mener overlæge fra Statens Serum Institut Elsebeth Tvenstrup Jensen, der opfordrer alle til at være særlig opmærksomme på rengøringen i øjeblikket.

Annonce

Grundig rengøring både på arbejdspladsen og i hjemmet har stor betydning, hvis vi skal komme coronavirus til livs. Det mener overlæge ved Statens Serum Institut Elsebeth Tvenstrup Jensen. Lars Just

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

De mange medarbejdere, der hver dag sørger for, at der er pænt og rent på eksempelvis hospitaler, daginstitutioner og i hjemmeplejen, er ofte en overset gruppe.

Det mener overlæge ved Statens Serum Institut og ekspert i infektionshygiejne Elsebeth Tvenstrup Jensen, der gerne vil slå et slag for at øge respekten for de mange, der arbejder professionelt med rengøring.

”Det er en branche, som fortjener et ekstra klap på skulderen i øjeblikket. Når der er pænt og rent i det offentlige rum, kan vi alle færdes trygt rundt – også i en tid med coronavirus i omløb,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen til Fagbladet FOA.

Læs også: Genåbning af dagtilbud: Nogle vil få brug for mere tid

Vand og sæbe mod virus

Det er hendes håb, at branchen i højere grad vil blive påskønnet. For rengøring har en stor betydning i bekæmpelsen af coronavirus.

”Rengøringen har betydning for, hvor udbredt smitten med virus kan komme. Coronavirus kan overleve på overflader i op til 48 timer. Særligt godt overlever den i biologiske rester som fingeraftryk med rester af snot eller sekret fra host og nys på et håndtag eller en bordplade. Men hvis man gør overfladen rent med vand og sæbe, fjerner man både den beskyttelse, som gør det muligt for virus at overleve, og man påvirker den fedtholdige kappe, der gør, at virus overlever, og den vil derfor dø langsomt,” siger hun.

Typiske smitteveje er host og nys direkte fra den syge mod ansigtet - derfor skal vi holde afstand - eller fra hænderne og ind via slimhinderne i øjne, næse og mund. Af samme grund er det vigtigt at holde hænderne væk fra ansigtet, mens man gør rent.

Til professionelle: Pas på jer selv


Det råd gælder især professionelle, der arbejder med rengøring til dagligt. Her er det vigtigt at tage sine forholdsregler for at passe på sig selv, råder Elsebeth Tvenstrup Jensen.

”Vær ekstra påpasselig med ikke at føre hænderne op til ansigtet, mens du gør rent. Det vil sige, at du bør vente med eksempelvis at putte mad i munden eller smøre læbepomade på læberne før, at du forsvarligt har taget arbejdshandskerne af. Det samme gælder brug af mobiltelefon,” understreger overlægen.

Derudover er det vigtigt i så vid udstrækning som muligt at bruge værnemidler som plastforklæde eller overtrækskittel - for ikke at forurene tøjet inden under - samt handsker. Det er også vigtigt at huske god håndhygiejne.

Sådan håndterer du rengøring i hjemmet


Til alle – både dem, der arbejder professionelt med rengøring og dem, der ikke gør - er der nogle særlige huskeregler, når det kommer til rengøring i hjemmet.

”Gør rent jævnligt med vand og sæbe. Det kan være nødvendigt at gøre rent lidt oftere, hvis der er konstateret smitte i hjemmet, eller en person fra husstanden er sløj eller forkølet,” siger Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Vigtigt er det at huske de såkaldte kontaktpunkter – altså steder, der kommer i berøring med mange mennesker. Det kan være stikkontakter, dørhåndtag, fjernbetjening, kaffemaskine og tablets.

Læs i øvrigt overlægens gode råd til rengøring i hjemmet herunder.

Gør jævnligt rent

  • Gør rent jævnligt. Brug vand og rengøringsmidler. Sprit er ikke nødvendigt.
  • Husk kontaktpunkterne i hjemmet – berøringsflader, som flere mennesker kommer i berøring med.
  • Coronavirus overlever særligt godt i biologiske rester – eksempelvis fingeraftryk med rester af snot eller sekret fra hos og nys. Derfor det er vigtigt at fjerne overfladeskidtet. Derimod behøver man ikke at være så bekymret for, om der er lidt støv i hjørnerne. Her overlever virus nemlig ikke i særlig høj grad.
  • Inddrag hele familien i oprydning og eventuelt rengøring. Professionelle taler om rengøringsparathed – det vil sige, at man ikke kan komme til at rengøre et rum, hvis der ikke er ryddet tilstrækkeligt op. Det kan børn eksempelvis sagtens inddrages i.
  • Hvis en person fra husstanden er konstateret smittet med coronavirus, er det vigtigt, at personen som udgangspunkt opholder sig i et rum for sig og også gerne bruger eget toilet – alternativt gør rent efter sig efter toiletbesøg.
  • Den syge bør serviceres, hvad angår mad – det vil sige, at raske laver mad til de syge.
  • Læs flere gode råd på sst.dk og coronasmitte.dk

Kilde: Overlæge ved Statens Serum Institut Elsebeth Tvenstrup Jensen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev