Annonce

Tema: Coronavirus

Rengøringsassistent død med covid-19


Torsdag kom det frem, at en rengøringsassistent, der arbejdede på Herlev Hospitals coronaafsnit, i marts blev smittet med coronavirus og døde kort tid efter. Det er at betale prisen på den værst tænkelige måde, siger formand i FOAs Kost- og Servicesektor Pia Heidi Nielsen.

Annonce

En mandlig rengøringsassistent gjorde rent på et coronaafsnit på Herlev Hospital, da han blev smittet med coronavirus og kort tid efter døde. Lars Just // <span style="font-size: 14px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400;">Arkivfoto</span>

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

En rengøringsassistent i 50’erne er død af covid-19. Det skete efter, at han i begyndelsen af marts måned blev smittet med coronavirus. Få uger efter døde han.

Mediet A4 Arbejdsmiljø har fået aktindsigt i de dokumenter, der beskriver hændelsesforløbet op til rengøringsassistentens død. Det fremgår, at Arbejdstilsynet lige nu er ved at afklare, om der er begået fejl i forbindelse med dødsfaldet.

Blandt andet er der fokus på, at rengøringsassistenten gjorde rent på isolationsstuer med covid-19 patienter uden brug af værnemidler. Derudover var der angiveligt heller ikke sat et isolationsskilt op på døren ind til stuen, som retningslinjerne ellers foreskriver, at der skal være.

Læs også: Coronasmitte koster 36-årig sosu-assistent livet

Den værst tænkelige pris

FOA har under coronapandemien løbende fået henvendelser fra medlemmer, der har været bekymret for at gå på arbejde – blandt andet på grund af manglende værnemidler. Ifølge sektorformanden for FOAs Kost- og Servicesektor Pia Heidi Nielsen viser dødsfaldet, at bekymringerne har været begrundet.

”Den frygt, som mange af vores medlemmer på rengøringsområdet har gået med under coronapandemien, har nu vist sig at være begrundet. Det her er at betale prisen ved at være i frontlinjen på den værst tænkelige måde,” siger Pia Heidi Nielsen.

Rengøringsassistenten var weekendafløser på hospitalet og havde i starten af marts taget en række ekstravagter. Sidste gang han var på vagt var i weekenden 14.-15. marts.

Vicedirektør: Dybt berørte

Fællestillidsrepræsentant på Herlev Hospital Gitte Møller bekræfter, at dødsfaldet er anmeldt som arbejdsskade, men ønsker ellers ikke at kommentere forløbet.

Vicedirektør på Herlev Hospital
Jan Toftholm siger til A4 Arbejdsmiljø, at både kolleger og ledelsen på hospitalet er meget berørte af dødsfaldet.

”Først og fremmest er det dybt ulykkeligt, at en af vores medarbejdere, som var smittet med covid-19, i foråret afgik ved døden. Sikkerhed for patienter og personale har altid meget høj prioritet, og vi gør vores yderste for at tilrettelægge arbejdet, så det kan udføres forsvarligt af vores medarbejdere,” siger Jan Toftholm og fortsætter:

”Der har været øget fokus på retningslinjer for medarbejdernes sikkerhed under coronakrisen, og vi har på hospitalet løbende gjort en stor indsats i den ekstraordinære situation for at sikre, at medarbejderne kender og følger retningslinjerne,” siger han til A4 Arbejdsmiljø.

Læs også: Dagens coronahelt: Jeg lever med risikoen ved at være i frontlinjen

Tredje dødsfald blandt frontpersonale

Rengøringsassistenten er ikke den første i frontlinjen i Danmark, der er død med covid-19.

I april døde både en 63-årig praktiserende læge fra Hvidovre og en 36-årig sosu-assistent fra Bispebjerg Hospital.

Sidstnævnte dødsfald har efterfølgende fået
Arbejdstilsynet til at give et strakspåbud til hospitalets coronaafsnit for ikke at have truffet de fornødne foranstaltninger for at beskytte personalet.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev