Annonce

Tema: Coronavirus

Genåbning af dagtilbud: Omsorgen er stadig det vigtigste


Onsdag genåbner en del af landets dagtilbud, og i Børnehuset Sluseholmen/Rymarksvej er der blevet arbejdet på højtryk for få lagt en plan for, hvordan det skal foregå.

Annonce

”Vi har fået lagt en god plan for genåbningen, så jeg har ikke ondt i maven over det. Men jeg tænker, at det bliver udfordrende. Vi løber i forvejen stærkt, og nu kommer der en masse ekstra tiltag, som også tager tid,” siger Tanja Haraldsborg, der er pædagog i Børnehuset Sluseholmen/Rymarksvej. Iben Gad

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Pædagogiske ansatte landet over arbejder hårdt på at blive klar til at tage imod børn, når mange af landets tilbud åbner igen onsdag den 15. april. 

Børnehuset Sluseholmen/Rymarksvej, der ligger i Sydhavnen i København, er ingen undtagelse. Her mødes medarbejderne i dag - tirsdag - for at blive sat ind i planen for genåbningen. 

”Vi mødes på legepladsen. Det er jo der, man holder møder nu. I Københavns Kommune skal man lave en instruks for genåbningen for at sikre, at vi overholder de sundhedsfaglige retningslinjer. Det er den instruks, vi skal gennemgå med samtlige medarbejdere på mødet, så vi kan få skabt tryghed om genåbningen,” siger Carina Madsen, der er pædagogisk leder for vuggestuen i Børnehuset Sluseholmen/Rymarksvej.

Åbner på halv styrke

For at få tid og overskud til at indarbejde de nye retningslinjer og rutiner tager de ikke imod alle institutionens 150 børn på den første dag.

”Vi åbner på halv styrke for at få det til at gå op. Det lå tidligt i kortene, at vi ikke åbner på fuld styrke, så forældrene har været enormt gode til at melde ud, om de skal bruge pasning. Men vi får først det fulde overblik i dag over, hvilke forældre der har et pasningsbehov,” siger Carina Madsen. 

Mere fokus på hygiejne

Det bliver en ny hverdag, som medarbejderne skal møde ind til onsdag. Men selvom der kommer et forstærket fokus på hygiejne, så handler arbejdet i sidste ende stadig om at tage sig godt af børnene, siger Carina Madsen.

”Vi skal blandt andet skal have kørt nogle nye rutiner ind om håndvask. Men vi skal også holde fast i, at vores arbejde er at være omsorgsgivere, og det skal vi blive ved med at være,” siger Carina Madsen. 

Forældrene bliver udenfor

Vinni Rosendahl, der er tillidsrepræsentant i Børnehuset Sluseholmen/Rymarksvej, har været med til at udarbejde genåbningsplanen, som hun mener er udførligt gennemarbejdet. 

”Vi har fem stuer i huset, og vi kommer ikke til at være sammen voksne og børn på tværs af stuerne. Vi har en dør ud til gården, som vi åbner, når børnene kommer. Forældrene kommer derfor ikke ind og rundt i huset,” siger Vinni Rosendahl.

Inden institutionen kan åbne for alle børn, er der mange ting, der skal være på plads, forklarer Vinni Rosendahl. Hun regner med, at personalet i løbet af denne uge vil få en god rutine om alt det praktiske som hygiejne og vask af legetøj. 

Med legetøjet gør vi sådan, at vi deler det op, så børnene ikke kan lege med hvad som helst. Børnene kan bruge noget af legetøjet om formiddagen og det andet om eftermiddagen, så vi kan holde styr på, at det hele bliver gjort rent og sprittet af,” siger hun.

Også når børnene skal udenfor, er der blevet lagt en plan:

”Vi kan dele vores legeplads op i to, og så vil vi skifte stuemæssigt, hvem der kommer udenfor og leger. På den måde kan vi have to stuer ude af gangen, uden at de kommer til at rende rundt oveni hinanden,” siger Vinni Rosendahl. 

Tanja Haraldsborg, der er pædagog i Børnehuset Sluseholmen/Rymarksvej, skal tirsdag præsenteres for genåbningsplanen i sin helhed: 

”Det er en god plan, så jeg har ikke ondt i maven over det. Men jeg tænker, at det bliver udfordrende. Vi løber i forvejen stærkt, og nu kommer der en masse ekstra tiltag, som også tager tid. Så jeg har tænkt på, om det nu også kan blive overholdt i praksis,” siger hun. 

Tanja Haraldsborg er afklaret med, at hun nu skal ud og være i kontakt med andre mennesker og børn igen.

”Omsorg er det vigtigste i mit arbejde, så der må jeg tilsidesætte mig selv lidt. Jeg er ikke bange for corona, så hvis nogen falder og slår sig, så trøster jeg dem. Men alligevel ligger det det da lidt i tankerne. Men det skal stadig være hyggeligt for børnene, og de skal være trygge, når de er her,” siger Tanja Haraldsborg.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev