Annonce

Tema: Coronavirus

Udlånt eller frivillig?  Hundredvis af ansatte kan komme i klemme


Medarbejdere med dobbeltansættelser i Københavns Kommune, der tager ekstravagter under coronakrisen, risikerer at komme i klemme med deres restferie. Én af dem er køkkenmedarbejderen Josephine Arrild McGhie, der ikke kan få klart svar på, om hun fungerer som frivillig arbejdskraft eller ej.

Annonce

Som hjemsendt køkkenmedarbejder fra en vuggestue er det nu mest i sit eget køkken, Josephine Arrild McGhie kokkererer. Hun savner dog at kunne lave mad til andre end sig selv og sin familie og har derfor tilbudt sin arbejdskraft på et plejehjem. Privatfoto

Af Rikke Jung Rasmussen
Journalist

Annonce

Hvis man har en dobbeltansættelse i kommunen og bliver hjemsendt på grund af coronavirus, er der så tale om udlån eller frivilligt arbejde, hvis man tager ekstravagter på én af de to arbejdspladser?

Det spørgsmål kan Københavns Kommune ikke levere klart svar på, og hundredvis af medarbejdere med dobbeltansættelse på tværs af kommunens forvaltninger kan derfor risikere at komme i klemme.

Én af dem er køkkenmedarbejderen Josephine Arrild McGhie, der normalt har en 32 timers stilling i en vuggestue plus en weekendvagt hver tredje weekend på et plejehjem.

Fanget i håbløst bureaukrati

Hun er blevet hjemsendt fra sit job i vuggestuen på grund af coronakrisen og har i stedet meldt sig til at tage ekstravagter på plejehjemmet. Men hun kan ikke få et klart svar på, om der er tale om et udlån fra børne- og ungdomsforvaltningen til sundheds- og omsorgsforvaltningen, eller om der er tale om frivilligt arbejde.

Det har betydning for, om hun skal stå til rådighed for børne- og ungdomsforvaltningen med kort varsel, og om hun kan blive pålagt at bruge fem feriedage i perioden 13. marts til 13. april. Frivilligt, ulønnet arbejde under hjemsendelsen bliver nemlig ikke betragtet som egentlige arbejdsopgaver, og man kan derfor godt risikere at blive pålagt at afvikle op til fem dages frihed - eksempelvis restferie, 6. ferieuge, afspadseringstimer eller flekstid.

"Vi står i en situation, hvor der skal handles hurtigt, og det har jeg selv gjort ved at tage på arbejde på plejehjemmet. Jeg kunne ønske mig, at mine ledere også havde handlet hurtigere, så det kunne afklares, hvordan ordningen mellem de to forvaltninger skal administreres," siger Josephine Arrild McGhie.

Vil ikke sidde og vente på svar


Hun startede med at tage kontakt til sin leder i vuggestuen, som mente, at hun godt kunne tage frivilligt arbejde på plejehjemmet. Lederen skulle dog lige forhøre sig hos børne- og ungdomsforvaltningen, som skulle forhøre sig hos sundheds- og omsorgsforvaltningen. Nu er der gået flere dage, og Josephine Arrild McGhie har stadig ikke fået et klart svar.

Alt imens har plejehjemmet haft brug for hjælp her og nu, da man har været nødt til at hjemsende en elev på grund coronakrisen. Josephine Arrild McGhie har derfor arbejdet ekstra på plejehjemmet - to helvagter plus en halv vagt i uge 14. Arbejde, som hun ellers skulle have lagt i vuggestuen.

”Der er jo ingen grund til, at jeg sidder derhjemme og får løn. Så hvis jeg kan udgøre en værdi et andet sted, vil jeg da hellere det. Jeg vil ikke sidde og vente på et svar fra kommunen,” siger den 37-årige køkkenmedarbejder.

Hun har hverken noget imod at stå til rådighed for børne- og ungdomsforvaltningen eller at skulle bruge sin 6. ferieuge nu, hvis det bliver aktuelt. For hende er det princippet i, at hun ikke kan få et klart svar på, om hendes arbejdskraft bliver betragtet som frivillig eller ej.

FOA: Ikke i orden

Næstformand i FOAs afdeling for køkken/rengøring, vaskeri og service i Storkøbenhavn (KLS) Mimi Bargejani har også flere gange forsøgt at få en afklaring fra kommunen, men uden held. Hun er rystet over sagen.

”Josephine udviser meget stort samfundssind ved at tilbyde sin arbejdskraft i en situation, hvor der er hårdt brug for den. Og så står bureaukratiet i vejen for hende. Det er bare ikke i orden,” siger Mimi Bargejani, som vurderer, at der er hundredvis af medlemmer, der på samme måde som Josephine har dobbeltansættelser i kommunen.

Børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune er for nyligt vendt tilbage med et svar til Mimi Bargejani om, at der er i Josephine Arrild McGhies tilfælde er tale om frivilligt arbejde, men at hun ikke kan blive pålagt at bruge sin 6. ferieuge nu, da hun allerede har afholdt ferie i perioden 13. marts til 13. april.

Fagbladet FOA ville gerne have spurgt børne- og ungdomsforvaltningen i Københavns kommune, hvorfor der er tale om frivilligt arbejde, når nu Josephine Arrild McGhie påtager sig ekstravagter på én af sine to arbejdspladser.

Vi ville også gerne have spurgt, hvordan det stiller de hundredvis af FOAs medlemmer med dobbeltansættelse, der overvejer eller har taget ekstravagter under coronakrisen. Skal de betragtes som frivilligt arbejdskraft og dermed pålægges at bruge restferie, selv om de påtager sig opgaver under coronakrisen? Eller kan de betragtes som udlånt og dermed fritages for kravet om pålagt ferie? Børne- og ungdomsforvaltningen er ikke vendt tilbage inden vores deadline.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev