Annonce

FOA har en plan: Sådan redder vi folkesundheden


Kommunale svømmehaller bruges for lidt. Det vil ændre sig med bedre uddannelser til livreddere og serviceassistenter, siger FOA.

Annonce

Svømmehallerne bør bruges til meget mere end bare at svømme baner, mener forman for Halinspektørforeningen. For eksempel kan de bruges til holdtræning, som Bitten Kramer (midt) afholder i Nykøbing Svømmehal.  Jørgen True

Af Jakob Melgaard
Journalist

Annonce

Babyplask, aquapilates, vandaerobic og stillesvømning. 

Det er blot nogle af de forskellige aktiviteter, de kommunale svømmehaller landet over kan tilbyde borgerne. Til gavn for folkesundheden.

Men langt fra alle kommuner er gode nok til at udnytte det potentiale, der ligger i svømmehallerne.

Det viser en undersøgelse, FOA har foretaget – og resultaterne af den analyse får nu Reiner Burgwald, formand for Teknik- og Servicesektoren i FOA, til at gå i offensiven.

”Det er da almindelig sund fornuft, at kommunerne bør udnytte deres meget dyre bygninger til at skabe mere sundhed,” siger han – velvidende at svømmehallerne netop nu er lukkede på grund af coronakrisen.

"Men der kommer også en tid efter corona, og der vil denne sag komme til at præge vores dagsorden," siger sektorformanden og peger på, at de mange FOA-medlemmer i landets svømmehaller kan hjælpe kommunerne med at indfri den ambition. 

"Det kan ske, hvis uddannelsen til svømmebadsassistent, der hidtil har kørt som et forsøg i Hillerød, bliver gjort landsdækkende og permanent. Så kan flere af vores medlemmer tage uddannelsen og både sætte gang i flere aktiviteter og stå for dem,” Reiner Burgwald.

Halinspektørerne er med

FOAs undersøgelse peger også på gode eksempler. Således fremhæves Guldborgsund som en kommune, der er god til at tænke svømmehallerne ind i sundhedspolitikken. Og den slags er vejen frem, mener Henrik Høy-Caspersen, der er formand for Halinspektørforeningen.

Læs også: Bittens gode råd: "Bevæg jer for livet - det er ren win-win"

”Budskabet er, at man kan bruge svømmehallerne til meget andet end bare at svømme baner,” siger han og bifalder FOAs tanker:

”Svømmehallerne skal støtte mere op om sundhed og rehabilitering, forebyggelse og hele det felt. Det kræver, at man via uddannelse gearer de ansatte i svømmehallerne til at blive bedre til at træne brugerne,” siger Henrik Høy-Caspersen.

Resultaterne af FOA-undersøgelsen vil blive præsenteret for blandt andet kommunerne på en konference, som FOA og Halinspektørforeningen agter at arrangere i fællesskab.

Bliv svømmebadsassistent

  • Uddannelsen varer to år
  • Den veksler mellem skole og praktik
  • Findes foreløbig kun i Hillerød

Du undervises i:

  • Praktisk erhvervsrengøring
  • Hygiejne i pool og bade
  • Arbejdsplaner
  • Idræt
  • Førstehjælp
  • Kundeservice
  • Eventplanlægning

Kilde: Erhvervsskolen i Nordsjælland

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev