Annonce

Tema: Lokalløn

1,5 millioner kroner hentet hjem: Fantastisk positiv aftale


En ny lokallønsaftale mellem FOA og Nyborg Kommune tilfører 1,5 millioner kroner i 2020 for at udvikle en ny model for kompetenceløn.

Annonce

”Jeg synes, det er en fantastisk positiv aftale. Det er glædeligt, at man honorerer og anerkender arbejdet fra social- og sundhedspersonalet,” siger fællestillidsrepræsentant i Nyborg Kommune Lone Smidt. Michael Bager - Fyens Stiftstidende / Arkivfoto

Af Andreas Hemme
Journalist

Annonce

Der er godt nyt til omkring 500 medarbejdere i sundheds- og omsorgsafdelingen i Nyborg kommune. Flere års fastkørte lokallønsforhandlinger mellem FOA og kommunen er nemlig endelig blevet afsluttet, og den nyligt landede aftale ser rigtig pæn ud. Det mener Lone Smidt, der er social- og sundhedsassistent og fællestillidsrepræsentant i kommunen:

”Jeg synes, det er en fantastisk positiv aftale. Det er glædeligt, at man honorerer og anerkender arbejdet fra social- og sundhedspersonalet. Der er stort fokus på kompetenceudvikling i aftalen, og det er dejligt, at man som medarbejder kan se, at der er en udvikling i tillæggene efterhånden, som man mestrer opgaven,” siger Lone Smidt.

I aftalen tilføres der 1,5 millioner kroner i 2020, hvoraf en halv million kroner overføres fra 2019. I forhandlingerne er der aftalt en kompetenceudviklingsstige med tilknyttede kvalifikationstillæg. Modellen sikrer kvalifikationstillæg til alle medarbejdere – senest efter to års ansættelse.

Skal matche hverdagen

Forhandlingerne har været kørt fast siden 2017, så for Lone Smidt, der har været med hele vejen igennem, er det glædeligt, at man nu endelig har knækket koden i kommunen.

”Vi har snakket om kompetenceudvikling i kommunen i mange år, men der er ikke rigtig sket noget. I denne omgang lavede vi så en arbejdsgruppe med både medarbejder- og ledelsesrepræsentanter, hvor vi ikke så på økonomien men på kompetenceudviklingen fremadrettet, og hvordan vi gør det attraktivt at være medarbejder i Nyborg Kommune,” siger Lone Smidt.

Det arbejde lagde et godt fundament for de videre forhandlinger, som altså mundede ud i den nye aftale. Det er Søren Møllegård, der er vicekommunaldirektør i Nyborg Kommune, helt enig i:

”Da vi vendte processen om, og vi snakkede om indhold i stedet for om penge, så lykkedes det. Vi havde et fantastisk godt sammenspil mellem FOA og kommunen, og vi endte med at være meget enige i indholdet af aftalen,” siger Søren Møllegård.

Kompetencer der spiller ind i kerneopgaven

Hvilke kompetencer, der skal give mere i løn, ligger ikke endeligt fast endnu. Men der er til aftalen lavet et bilag med eksempler på kompetencer, som kommunen skal tilbyde kurser i.

”Det er et dynamisk værktøj, men fokus i aftalen er på, at vi honorerer, alt efter hvor dygtig man er til at løse kerneopgaven. Det vil sige kompetencer, der spiller ind i primæropgaverne, som for eksempel personlig pleje eller kostvejledning,” fortæller Søren Møllegård.

Aftalen i Nyborg Kommune

- Aftalen omfatter SOSU-medarbejdere i sundheds- og omsorgsafdelingen i Nyborg Kommune – omkring 500 personer.
- Der blev aftalt en kompetenceudviklingsstige med tilknyttede kvalifikationstillæg.
- Modellen sikrer kvalifikationstillæg til alle medarbejdere, senest efter to års ansættelse i kommunen.
- Inden udgangen af 2020 skal der udarbejdes en kompetenceudviklingsplan for alle medarbejdere.
- Ved nyansættelser skal der være udarbejdet en plan inden for 4-6 måneder efter ansættelsen.
- Kompetenceudviklingsplanen skal revideres årligt for hver enkelt medarbejder i forbindelse med MUS-samtaler.
- Parterne er enige om, at kompetencelønmodellen løbene tilføres tilbageløbsmidler.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev