Kofoedsmindes hegn

Tema: Kofoedsminde

Vikarudgifter på institution tidoblet efter leders ven fik opgaven


Siden specialinstitutionen Kofoedsminde skiftede vikarleverandør, er udgifterne steget med 40 millioner kroner. Nu viser mails, at der kan have været problemer med udbuddet af vikaropgaven, som blev vundet af en leders ven.

Fra 2013 til 2018 er udgifter til eksterne vikarer på Kofoedsminde mere end tidoblet. Ejeren af vikarfirmaet, der leverer vikarerne, er venner med den nu fratrådte viceforstander. Joachim Rode

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Opdateret 21.5.2019
Udgifterne til eksterne vagter og vikarer til specialinstitutionen Kofoedsminde er i perioden fra 2013 til 2018 vokset fra 4,2 millioner kroner til 44,6 millioner kroner. Det er mere end en tidobling.
 
I 2013 brugte Region Sjælland LF Vagt til at levere vagter og vikarer til Kofoedsminde i Rødby. Men i 2014 går opgaven til CS Vagt, hvis ejer er venner med daværende viceforstander på Kofoedsminde Flemming Lund.
 
Nu viser mails fra Region Sjælland, at der har været kritik af det forløb, som ledte op til, at viceforstanderens ven fik opgaven på Kofoedsminde.
 

Leders ven fik opgaven

Den 23. marts 2016 skriver Henriette Klement, direktør for LF Vagt, til daværende regionsrådsformand Jens Stenbæk (V) i Region Sjælland. 

Regionen havde på det tidspunkt Atea-sagen kørende, som resulterede i, at flere af regionens chefer fik fængselsdomme for bestikkelse. Direktøren spørger, hvordan Region Sjælland vil undgå at komme ud i lignende sager og henviser til måden, som LF Vagt mistede opgaven på Kofoedsminde på.

"I efteråret 2013 får jeg en mail fra Flemming Lund, viceforstander på Kofoedsminde, om, at deres underleverandører skulle kigges igennem, og de vil gerne bede om et nyt tilbud," skriver hun.

Henriette Klement påpeger, at LF Vagt aldrig har fået klager over deres arbejde. Alligevel giver de et nedslag i prisen og ytrer ønske om dialog med Flemming Lund. 

"Denne dialog har aldrig været der," konstaterer hun og fortsætter:

"Herefter hører jeg intet. Primo december måned modtager jeg så en mail om, at Kofoedsminde har valgt at skifte leverandør, fordi vi var for dyre fra 1. januar 2014." 

I 2014 næsten fordobles Kofoedsmindes vagtudgifter til Flemming Lunds ven fra CS Vagt, der overtager vagtopgaven på institutionen.
 

Direktør arbejdede på Kofoedsminde

I 2015 slår Socialtilsynet fast, at det skal være vikarer og ikke vagter, der leverer ydelser til Kofoedsminde. Vikarspecialisten dannes, og Jens Buch, der frem til udgangen af 2013 har været ansat på Kofoedsminde, bliver direktør i det nyoprettede vikarfirma. 
 
Vikarspecialisten vinder i 2015 et udbud på Kofoedsminde og indgår i juni 2015 en kontrakt med Region Sjælland med seks måneders opsigelse. 
 
Socialtilsynets afgørelse er siden blevet underkendt. Kofoedsminde fortsætter dog med at bruge Vikarspecialisten.
 
I 2015 er udgifterne til vikarer 22,6 millioner kroner. Udgifterne stiger herfra år for år, og i 2018 bliver der brugt 44,6 millioner kroner på vikarer. I en aktindsigt oplyser Region Sjælland at antallet af beboere - opgjort 1. januar - er steget fra 47 i 2013 til 67 i 2019.

Viceforstander var kontaktperson på fakturaer

Siden 2015 har Region Sjælland i alt købt vikarer hos Vikarspecialisten for 133 millioner kroner eksklusiv moms. Det har Fagbladet FOA tidligere beskrevet.

Direktør Jens Buch har efterfølgende klaget til Fagbladet FOA. Han skriver, at Flemming Lund ikke har købt vikarer fra hans venner fra Vikarspecialisten.

Det gør de enkelte afdelinger på Kofoedsminde, skriver Jens Buch i klagen.

Fakturaer fra Vikarspecialisten til Region Sjælland viser dog, at Flemming Lund har været tæt involveret i betalingen af millionregningen til Vikarspecialisten. På fakturaerne står Flemming Lund som kontaktperson for fakturamodtageren Region Sjælland. Han står også som kontaktperson for fakturaafsenderen fra Vikarspecialisten.
 

Forløb skaber mistillid

Hos FOA undrer formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, sig over det stigende vikarforbrug og hele forløbet omkring udbudsprocessen på Kofoedsminde.
 
“Forløbet her skaber mistillid til stedet og regionens administration af det. Det her lugter af, at et firma har mistet den her entreprise, fordi der er nogen, der har kendt nogen i et andet firma, og det må jo aldrig nogensinde forekomme i det offentlige,” siger Torben Hollmann.
 

Regionsrådsformand: Kofoedsmindes ledelse har ansvaret

Fagbladet FOA har også været i kontakt med daværende regionsrådsformand Jens Stenbæk. Han ønsker ikke at udtale sig om forhold vedrørende sin gamle arbejdsplads.

Nuværende regionsrådsformand i Region Sjælland Heino Knudsen (S) skriver i et svar, at han ikke vil kommentere på, om han har tillid til måden, hvorpå Kofoedsminde har valgt deres eksterne vikarleverandører. 

Han skriver videre, at det er regionens mål at få konverteret det store vikarforbrug til fast personale.
 
"Vi må aldrig glemme, at vikarerne er der af en grund, og det er både at kunne yde beboerne den støtte, de har krav på, og at kunne skabe sikkerhed for Kofoedsmindes faste personale. Det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal have fokus på forbruget af vikarer, for det skal ned, og vi ønsker fra regionsrådets side vikarforbruget konverteret til fastansat uddannet personale."
 
"Vi vil gerne bruge færre vikarer og have mere uddannet personale, men Kofoedsminde kan ikke trylle vand om til vin," skriver han. 
 
Ingen kommentarer
Fagbladet FOA har fremsendt en række skriftlige spørgsmål til Claus Martin Stechnik, der ejer Vikarspecialisten og CS Vagt. Fagbladet har blandt andet spurgt om, hvad hans forklaringen er på, at udgifter til eksterne vikarer er tidoblet, siden han overtog opgaverne på Kofoedsminde i 2014.
 
Det er dog ikke lykkedes at få svar fra Claus Martin Stechnik. 

Hans advokat Jeppe Søndergård fra Torveadvokaterne i Maribo skriver i en mail, at de manglende svar skyldtes de deadlines, Fagbladet FOA har givet.

"Da vi har lidt at ses til hver dag, så kan det ikke lade sig gøre, med de korte tidsterminer," skriver Jeppe Søndergård.

Fagbladet FOA har i to omgange udskudt deadline, så Claus Martin Stechnik i alt har haft tre dage til at svare på spørgsmålene. Samtidig har Fagbladet bedt ham om, at han sætter sine svar ind under de enkelte spørgsmål. 
 
"De korte frister, og diktat om hvordan svaret skal skrives ind til de enkelte spørgsmål, kan og vil vi ikke overholde. Både jeg og min klient har et arbejde, vi skal passe, så på disse vilkår svarer vi ikke. Du må gerne citere mig for, at jeg ikke ønsker at svare, da fristen er alt for kort, til et seriøst svar," skriver advokat Jeppe Søndergård på vegne af Claus Martin Stechnik.
 
Fagbladet FOA har også forsøgt at få en kommentar fra den nu fratrådte viceforstander Flemming Lund i sagen. Han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.

Opdateret: Efter denne artikel er blevet publiceret, er Region Sjælland vendt tilbage med nye tal for den årlige belægningen på Kofoedsminde. De viser, at antallet af beboere på Kofoedsminde - opgjort på et helt år - er steget med cirka 50 procent. Ifølge de oplysninger, Region Sjælland i første omgang sendte til Fagbladet FOA, var stigningen i antallet af beboere - opgjort 1. januar - på 42 procent.
 

Tidslinje over Kofoedsmindesagen

Frem til udgangen af 2013 var firmaet LF Vagt vagt leverandør af vagter til Kofoedsminde. I 2013 omsatte virksomheden for 4 millioner kroner på at levere vagter til institutionen.
 
I 2014 overtager firmaet CS Vagt vagtopgaverne på Kofoedsminde. CS Vagt er ejet af Claus Martin Stechnik, der er tætte venner med Kofoedsmindes daværende viceforstander Flemming Lund. Skiftet af leverandør sker, selvom der ikke har været klager over LF Vagt.
 
I 2014 stiger udgifterne til eksterne vagter til 8,2 millioner kroner fra 4,2 millioner i 2013. 
 
I 2014 afgjorde Socialtilsynet, at der ikke måtte anvendes vagter til vikaropgaver på Kofoedsminde. Kort efter danner Claus Martin Stechnik Vikarspecialisten. Han vinder udbuddet, og Region Sjælland indgår i juni 2015 en løbende kontrakt med 6 måneders opsigelse med hans virksomhed. Socialtilsynets afgørelse er senere blevet underkendt, men Kofoedsminde fortsætter med at bruge Claus Martin Stechniks vikarfirma.
 
1. januar 2016 træder en ny udbudslov i kraft, som fastslår, at opgaver til en værdi af mere end 5,6 millioner kroner skal i EU-udbud. Udgifterne til vikarer beløb sig i 2015 til 22,3 millioner kroner og 28,6 millioner kroner i 2016. Først i juni 2017 kommer vikaropgaverne i EU-udbud - et udbud Vikarspecialisten igen vinder. 
 
I slutningen af 2018 begynder Fagbladet FOA at grave i forholdene på Kofoedsminde. Kort efter fratræder viceforstander Flemming Lunds sin stilling. Hverken Region Sjælland eller Flemming Lund ønsker at fortælle om baggrunden for fritstillingen eller fratrædelsen.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev