Annonce

Vikar Specialistens bil

Tema: Kofoedsminde

Vikarbureau hyrer vagter og soldater som vikarer på Kofoedsminde


Det private firma Vikarspecialisten bruger Facebook til at skaffe vikarer med erfaring fra militæret eller sikkerhedsbranchen til omsorgsarbejde med udviklingshæmmede kriminelle. Ekspert er skeptisk, og organisationer er chokerede.

Annonce

Jens Buch er direktør for vikarbureauet Vikarspecialisten. Han har selv været både i militæret og arbejdet som dørmand. Han har erfaring for, at folk med den baggrund, der tidligere har prøvet at stå i meget tilspidsede situationer, har en indre ro og derfor er gode til at håndtere de konflikter, som kan opstå på Kofoedsminde.  Joachim Rode

Af Ida Østerlund
Journalist

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Annonce

Tip os: Kender du noget til forholdene på Kofoedsminde, kontakt da gerne Fagbladet FOAs journalister Ida Østerlund på ibrn@foa.dk og Anders Ejbye-Ernst på anee@foa.dk.
 
Har du erfaring som vagt, soldat eller med sikkerhedsarbejde? Så vil Vikarspecialisten gerne hyre dig til omsorgsarbejde med ʽyderst vanskelige domsanbragte kriminelle’, som det private vikarbureau formulerer det på Facebook.
 
Her søger firmaet omsorgsmedhjælpere til specialinstitutionen Kofoedsminde, der ligger i Rødby på Lolland. På Kofoedsminde bor udviklingshæmmede kriminelle, som afsoner domme for blandt andet mord, voldtægt, pædofili og brandstiftelse.
 
Vikarspecialisten skriver blandt andet i opslaget: ”Som person kræver vi, at du har erfaring i faget, har været vagt, soldat, eller har arbejdet med andre sikkerhedsopgaver.”
 

41 vikarer afvist af Region Sjælland

Flere kilder fortæller til Fagbladet FOA, at en mand under sit exitprogram fra rockermiljøet har arbejdet på Kofoedsminde gennem Vikarspecialisten. Han er netop blevet idømt 15 års fængsel, fordi han efter sin ansættelse hos Vikarspecialisten skød og dræbte en mand. 

En anden vikar blev på en ledsaget udgang med en beboer fra Kofoedsminde taget for spirituskørsel på knallert og anholdt.

Fagbladet FOA har spurgt Jens Buch, administrerende direktør i Vikarspecialisten, om disse forhold. Han oplyser, at han kender til både forholdet om den nu drabsdømte eks-rocker og vikaren, der blev taget for spirituskørsel.

Han forklarer videre, at begge vikarer havde en ren straffeattest, da blev ansat, og at de efterfølgende er blevet godkendt af Region Sjælland, som har tjekket straffeattesten ti år tilbage.

En aktindsigt viser, at Region Sjælland i perioden 2016 til 2018 afviste 41 personer, som Vikarspecialisten havde udpeget som mulige vikarer, fordi vikarerne ikke havde en ren straffeattest.

Forsker: Socialfaglig viden er altafgørende

Over for Fagbladet FOA udtrykker både eksperter og organisationer skepsis over, at Vikarspecialisten leder efter vagter og soldater til omsorgsmedhjælperstillinger. Det gælder blandt andre Maria Røgeskov, som arbejder i Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE og forsker i det specialiserede voksenområde.

Hun siger blandt andet, at det er ʽvigtigt’, at personalet på institutioner som Kofoedsminde har fagligheden i orden. Hun har svært ved at forestille sig, at eksempelvis soldater og vagter har de rette kompetencer til at tage sig af de anbragte på Kofoedsminde, medmindre de også har socialfaglig erfaring fra andre fag.

"Viden om, hvad der udløser udadreagerende adfærd, hele den pædagogiske forståelse for adfærden og forståelse for den enkelte borger, er grundlæggende. Der vil jeg nok sige, at det er vigtigt, at man har et socialfagligt udgangspunkt," siger Maria Røgeskov.

"Man skal ikke gå ind og være konfliktoptrappende. Man skal forstå, hvorfor borgeren gør, som vedkommende gør, og at udadreagerende adfærd ikke er et træk, men en reaktion på eksempelvis at være presset. Den socialfaglige viden er altafgørende i sådan en situation."

LEV: Det er simpelthen rystende

Anni Sørensen er formand for Landsforeningen LEV, der repræsenterer mennesker med udviklingshæmning og deres pårørende. Det ryster hende, at Vikarspecialisten leder efter soldater og vagter til jobbet som omsorgsmedhjælper. Hun er blandt andet bange for, at beboerne på Kofoedsminde ikke får den nødvendige støtte til at blive integreret i samfundet igen.

“Jo dårligere faglighed og jo ringere ledelse, jo mindre er sandsynligheden for, at man arbejder socialpædagogisk og dygtigt med den her målgruppe. De har brug for langvarige, stærke, faglige indsatser. Hvis borgerne ikke får det, bliver de hængende i et miljø, som ikke er udviklende. Det er helt modsat af, hvad Kofoedsminde er tænkt som. Både for borgerne og for os som samfund. Meningen er jo, at de, der har mulighed for det, skal ud og fungere på den anden side af hegnet igen,” siger Anni Sørensen og tilføjer:

“Det er simpelthen rystende.”

Også Torben Hollmann, der er formand for Social- og Sundhedssektoren i FOA, er chokeret.

“Det er fuldstændig vanvittigt. Det her drejer sig jo om nogle mennesker, der har det svært og skal have mest mulig omsorg,” siger han med tanke på beboerne.

Vikarspecialisten: Mennesker med en indre ro

Vikarspecialistens administrerende direktør Jens Buch er ikke enig i kritikken. Han fortæller, at personer med erfaring fra vagtbranchen eller militæret er trænede i at håndtere de tilspidsede situationer, som arbejdet på Kofoedsminde byder på.

“Det er vores erfaring, at mange af de folk, der har stået som vagter og dørmænd, er vant til, at der bliver råbt, de er vant til at få skældud, og de er vant til, at der måske bliver spyttet. Og så er de også vant til, at man ikke river folk rundt første gang, der bliver kastet med et eller andet," siger Jens Buch.

Han forklarer også, at Vikarspecialisten udfører den opgave, de kontraktligt er blevet bedt om at løfte af Region Sjælland.

“Det er ikke os, der skal lave det pædagogiske arbejde. Det er de fastansatte. Vi skal være her for at sikre at personalenormen bliver opretholdt, så der ikke finder alenearbejde sted," siger Jens Buch.

Region Sjælland ønsker ikke at udtale sig om Vikarspecialistens rekruttering:

“Der er ikke et samarbejde mellem Vikarspecialisten og Region Sjælland om rekruttering af personale. Vi har derfor ingen kommentarer til, hvordan Vikarspecialisten griber dette an," skriver Michael Nørgaard, der er Social- og Servicedirektør i Region Sjælland i en mail til Fagbladet FOA.

I en anden mail til Fagbladet FOA skriver Social- og Servicedirektøren, at regionen er bekendt med, at en tidligere vikar på Kofoedsminde netop er blevet dømt for mord. Han skriver:

"Vedkommende har begået sin forbrydelse cirka 2 år efter sin seneste tilknytning til Kofoedsminde. Ren straffeattest blev forelagt i forbindelse med vedkommendes tilknytning som ekstern vikar."

Bag om Kofoedsminde

Kofoedsminde er en specialinstitution drevet af Region Sjælland. Institutionen er den eneste af sin art i Danmark og ligger i Rødby på Lolland. På Kofoedsminde bor psykisk udviklingshæmmede kriminelle, hvor de afsoner domme for grov kriminalitet – herunder mord, vold og voldtægt. På Kofoedsminde er der 14 sikrede afdelinger og én åben afdeling. Kofoedsminde har såkaldt modtagerpligt, og der er netop nu 70 anbragte beboer. Der er 375 medarbejdere.

Fagbladet FOA har undersøgt forholdene på Kofoedsminde efter et groft overfald på en nattevagt i efteråret 2018. Researchen bygger på aktindsigter hos Socialtilsyn Øst, Arbejdstilsynet og Region Sjælland og interviews med centrale kilder og eksperter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev