Annonce

Skilt foran Kofoedsminde

Tema: Kofoedsminde

Viceforstander købte vikarer for 133 millioner kroner af ven: Nu er han fratrådt


Region Sjælland har netop sagt farvel til viceforstanderen på den sikrede institution Kofoedsminde. Det sker, efter Fagbladet FOA har søgt aktindsigt i hans relationer til det private firma, som hans gode ven ejer.

Annonce

Flemming Lund, viceforstander på Kofoedsminde, fratrådte sin stilling umiddelbart efter, at Fagbladet FOA og Operation X har søgt aktindsigt i hans relation til det private firma, som han selv engang ejede under et andet navn. Joachim Rode

Af Anders Ejbye-Ernst
Journalist

Af Ida Østerlund
Journalist

Annonce

Først blev han fritstillet, og nu har Flemming Lund, viceforstanderen for den sikrede institution Kofoedsminde, fratrådt sin stilling efter gensidig aftale med Region Sjælland, der driver stedet. 

Det er sket, efter at Fagbladet FOA og TV2s Operation X har søgt aktindsigt i Kofoedsmindes vikarforbrug samt i forholdet mellem Flemming Lund og Claus Martin Stechnik – indehaveren af det private firma Vikarspecialisten, som leverer vikarydelser til Kofoedsminde.

Dokumenterne viser, at Kofoedsminde siden 2015 har købt vikarydelser for mindst 133 millioner kroner – eksklusiv moms – hos Vikarspecialisten. Men samtidig viser de også, at Flemming Lund og Claus Martin Stechnik ses privat. De har blandt andet været i Frankrig sammen for at overvære motorløbet Le Mans, og Claus Martin Stechnik har lånt sin røde Chevrolet Camaro til Flemming Lund.

Revisionsundersøgelse i gang

Region Sjælland vil ikke bekræfte, at der er en sammenhæng mellem disse forhold og Flemming Lunds fratrædelse. 

I det hele taget vil regionen slet ikke svare på spørgsmål, men nøjes med en kort, skriftlig erklæring. Her fremgår det, at Flemming Lund er fratrådt sin stilling ʽefter gensidig aftale’ – og at regionen i øvrigt ikke udtaler sig om en konkret personalesag. Og så tilføjes der:

“Det kan herudover oplyses, at Region Sjælland har igangsat en revisionsundersøgelse af de regnskabsmæssige forhold på Kofoedsminde.” 

Overdrog kunder til ven

Venskabet mellem Flemming Lund og Claus Martin Stechnik er ikke af nyere dato. Tværtimod har de to kendt hinanden i siden 1990'erne, hvor Flemming Lund drev vagtfirmaet Lolland-Falsters Hundevagt. Her ansatte han Claus Martin Stechnik som medarbejder.

I 1997 stoppede Flemming Lund i firmaet og overdrog sine kunder til Claus Martin Stechnik, som startede sit eget firma – og i 2015 oprettede Vikarspecialisten for at adskille vagt- og vikarydelser.

Men både før og efter havde han Region Sjælland og Kofoedsminde som fast kunde. Ud over at Kofoedsminde som nævnt har købt vikarydelser for mindst 133 millioner kroner siden 2015, har institutionen også købt vagtydelser for mindst 10 millioner kroner frem til 2015 af Claus Martin Stechniks vagtfirma CS-vagt. Det viser de dokumenter, Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.
Grafik over udgifter
På tre år er der knap sket en fordobling i udgifterne til eksterne vikarer på Kofoedsminde. Grafik: Trine Gade

Blander ikke arbejdsliv og privatliv

Den nu forhenværende viceforstander Flemming Lund ønsker ikke at svare på spørgsmål. Men Claus Martin Stechnik fastslår, at de to ikke har blandet arbejdsliv og privatliv sammen.

“Det har vi aldrig nogensinde gjort," siger Claus Martin Stechnik og fortsætter:

"Men der har været rygter oppe at svirre, fordi man mente, jeg havde betalt for hans rejser over min virksomhed. Det har jeg kunnet bevise overfor SKAT, at det har jeg ikke. Jeg har hele tiden betalt privat for alle mine rejser," siger Claus Martin Stechnik.

Han bekræfter, at han har lånt sin Chevrolet til Flemming Lund.

“Det er ikke en bil, jeg låner ud normalt. Og de to gange, Flemming har kørt bilen, har der ikke været tale om lån. Jeg har forespurgt Flemming om at køre en konfirmationskørsel og om at køre bilen til udstilling for mig. I begge tilfælde var jeg selv forhindret,” siger Claus Martin Stechnik.

Den e-mail-korrespondance, der har været mellem de to, mens Flemming Lund stadig var viceforstander, bekræfter, at de to har mødt hinanden privat til en række arrangementer. Claus Martin Stechnik betegner dog sin arbejdsmæssige relation til Flemming Lund som ʽprofessionel’.

“Alt er kørt efter bogen og har altid været det. Jeg opfatter det som en smædekampagne, for det her har jo skadet vores virksomhed rigtig meget. Vi har aldrig blandet arbejdsliv og privatliv sammen," siger han.

Sagen bør undersøges

Hos FOA mener formand for Social- og Sundhedssektoren, Torben Hollmann, at sagen bør undersøges yderligere.

“Det virker mistænkeligt, at man bruger 133 millioner kroner på et firma, hvor fagligheden ikke er i orden," siger han og henviser til, at Socialtilsyn Øst har problematiseret de eksterne vikarers manglende faglighed. 

"Jeg mener, at regionen skal undersøge sagen til bunds,” fastslår Torben Hollmann.

Mulige uregelmæssigheder

Fagbladet FOA har præsenteret sagen for Jørn Vestergaard, der er professor i strafferet og har skrevet om straffelovens bestemmelser om bestikkelse. Han påpeger, at en offentligt ansat godt må dyrke bekendtskab med en privat leverandør, men der er strenge regler for, hvilke gaver, man må modtage. 

Han kan ikke afgøre, om der er foregået ulovligheder i sagen fra Kofoedsminde. Men han vurderer, at der er elementer, som bør undersøges nærmere.

“Det foreliggende materiale kunne tyde på, at der er grund til at kigge nærmere på, om der er tale om uregelmæssigheder,” skriver Jørn Vestergaard i en mail.

Bag om Kofoedsminde

Kofoedsminde er en specialinstitution drevet af Region Sjælland. Institutionen er den eneste af sin art i Danmark og ligger i Rødby på Lolland. På Kofoedsminde bor psykisk udviklingshæmmede kriminelle, hvor de afsoner domme for grov kriminalitet – herunder mord, vold og voldtægt. På Kofoedsminde er der 14 sikrede afdelinger og én åben afdeling. Kofoedsminde har såkaldt modtagerpligt, og der er netop nu 70 anbragte beboer. Der er 375 medarbejdere.

Fagbladet FOA har undersøgt forholdene på Kofoedsminde efter et groft overfald på en nattevagt i efteråret 2018. Researchen bygger på aktindsigter hos Socialtilsyn Øst, Arbejdstilsynet og Region Sjælland og interviews med centrale kilder og eksperter.

Få Fagbladet FOA i din mail-boks

Tilmeld dig Fagbladet FOA nyhedsbrev og få nyheder, tips og gode råd direkte i din indbakke.
Ved at tilmelde dig, accepterer du FOAs persondatapolitik.

Er du medlem af FOA?
Nyhedsbrev